|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bojidar13 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2011 18:52 Заглавие: Захранване на DVD Elite PV-377Xnew |
|
|
DVD-то не даваше никакви признаци на живот (а то почти не е работило-подарък на дядото да си гледа фамилните видеозаписи-всичко на всичко 3 диска!), все едно че не е включено, никаква реакция, нито по дисплея, нито развъртане на самото оптично устройство!
След като го отворих стана ясно, че захранващият блок вероятно е поправян преди още да го купим - бушона беше изгорял, а под него имаше запоена шунтираща жичка; кондензатор 1 беше яко изтекъл, а 2 и 3 - спукани отгоре и в начална фаза на изтичане - смених ги; R6 беше нагоряло, но при измерването даде някаква стойност (помня, че беше голяма), но не го смених. Включих го - нъцки, същото стартово положение;
Следва фаталната ми грешка - включих го без товар (а може да съм го включил и без товар и преди пробата-не мога да си спомня със сигурност!), така или иначе последва смяна на UC3842BN със SG3842M и на транзистора STP 6N60 със P60NF06 CZ00A (такива аналози ми дадоха в магазина), както и на R6, което разчетох като 2ком. D5 го разпоих едностранно за проверка, оказа се, че няма пробив. При последвалия тест се чу "пук" и изгоря шунта на бушона - повече не съм се разправял!
Въпроса е дали отнякъде мога да намеря целия захранващ блок? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 18:43 Заглавие: |
|
|
Така импулсно захранване не се ремонтира.Форума има доста богата база за четене-така,че дерзай.Ако не ти се чете-занеси го на сервиз,там знаят кое как. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 18:56 Заглавие: |
|
|
Не е трябвало въобще да набиваш пари за части,особено ако не си сигурен във възможностите си.Купи си цяло блокче,провери в по-големите снабдители-KSP,ASWO.Ако не върже,разходи се до гаранционния сервиз на тея кочини,100% ще изровят нещо от рабат(ако имат желание,разбира се).
P.S.Абе бай Тишане,ти намери ли си флюс,че имам 2 бр. спринцовкиX10cc за подаряване.RMA223 ментак+NC559 ментак добро качество,ама прегорял.Отдавна са купувани,няма какво да ги правя освен да ги хвърля,или подаря. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |
bojidar13 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 19:01 Заглавие: |
|
|
| Не ми трябва сервиз - цялото DVD (точно този модел PV-377X) в момента се предлага между 28 и 30лв; интересува ме просто мога ли да намеря някъде захранващ блок такъв или подобен, от друга марка/модел, и да заменя цялата платка. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 19:22 Заглавие: |
|
|
Ей тука имаш подобна схема на захранването. Може и да се ориентираш, ако не джапаш напреко през тръните  |
|
|
 |
sword Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 20:44 Заглавие: |
|
|
| Кондензатор едно както си го белязъл не е изтекъл ,ами е наклепан с лепило ,обърни внимание дали няма от това лепило по някой от резисторите -забелязал съм че от това лепило прекъсват резисторите,разяжда ли ги нещо не знам.Не е проблем че си оставил захранването без товар,нещо друго пропускаш при ремонта.Ако много го бъзикаш като нищо ще пушнеш и борда ,какво значение има колко струва изделието-пробвал си се да го оправиш ,не става ,занеси го на майстор докато става още нещо от него.Тя приказката за брашното и мелничаря нали я знаеш. |
|
|
 |
bojidar13 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 21:54 Заглавие: |
|
|
sword - снимката е със сменените вече описани части, затова така ти изглежда, това на платката си е точно от големия кондензатор, който беше много зле (всъщност виждаш само това, което не можах да изстръжа от платката):
emoome - благодаря за схемата, ще я разгледам подробно!
Всъщност какъв е тоя детайл "U2 P521" и дали е възможно в него да е проблема?
| Цитат: | | Тя приказката за брашното и мелничаря нали я знаеш. | - не я знам, а и ДВД-то и без това е мъртвец (засега). |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 07, 2011 23:05 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Всъщност какъв е тоя детайл "U2 P521" и дали е възможно в него да е проблема? | Оптрон. Сравнително малко възможно е той да е първапричината на повредата. Внимавай с какво го сменяш, за да не застрашиш живота на всеки, който влезе в съприкосновение с корпуса/конекторите на устройството! Най добре изобщо не се мъчи с импулсни, защото те и без това не са лесни за ремонт, още повече, когато са мрежови и вероятността да се повреди "критичен" елемент е голяма. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2011 8:26 Заглавие: Re: Захранване на DVD Elite PV-377Xnew |
|
|
| bojidar13 написа: | | ...транзистора STP 6N60 със P60NF06 CZ00A (такива аналози ми дадоха в магазина)... |
В тоя магазин има кажи да си гледат работата. Ама и ти е хубаво да проверяваш дейташити, а не да им вярваш на сляпо. Ти търсиш тр-р 6A/600V, те са ти дали 60A/60V. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 08, 2011 8:54 Заглавие: |
|
|
Е, те един, дето не само чете и чеша ....  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|