| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bengata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 15:57 Заглавие: Отоплително напрежение на кинескоп . |
|
|
Кинескоп руски 61ЛК5Ц за рубин Ц281 . Въпросния кинескоп е регенериран с Muter
http://picbg.net/pic.php?u=24325fx89o&i=562046
Преди регенерирането беше със слаб червен цвят и задоволително добри син и зелен . Понеже знам , че тези кинескопи са боклуци и няма да изкара дълго време след това съм замислил следното .
И затова искам първо да събера мнения .
Мисля да направя отоплителното напрежение да е постоянно от мрежата с понижаващ трансформатор дори при изключен телевизор . За целта мисля да използвам LM317 която да подава директно на платката напрежение 6,3 волта . Това го правя с цел при включване на телевизора катодите вече да са загря ти . Ефект с удължаването на живота не знам дали ще има при този кинескоп . Има едно питане как е по-добре постоянно отоплително напрежение или променливо . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 16:39 Заглавие: |
|
|
| Малко значение има дали е с право или с променливо напрежение. Много по-важно е отоплителния ток, прав или променлив да нараства бавно при пускане на телевизора. Или отоплението да е постоянно захранено с по-ниско напрежение и при пускане да му се подава нормалното. Целта е да се избегне рязкото токово натоварване при студената жичка на отоплението и термичните натоварвания при рязкото затопляне на катодите. Използва се около 3V за тези руските кинескопи. Ако го захраниш с пълното му работно напр. постоянно да грее, ще му скъсиш живота. Но един път тръгнал ли е този руски кинескоп, спасение няма както и да го въртиш, Толкова му е живота. Най-накрая му се подава по-голямо напрежение за отоплението, да грейне по-вече, преди да го изхвърлиш. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 16:46 Заглавие: |
|
|
| dodov написа: | | отоплението да е постоянно захранено с по-ниско напрежение и при пускане да му се подава номиналното.. |
Това е истината. Иначе аз съм за променливо напрежение.
Не, че на тая баракуда ще и се отрази храната съществено ....  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 17:12 Заглавие: |
|
|
| dodov написа: | | отоплението да е постоянно захранено с по-ниско напрежение и при пускане да му се подава номиналното.. |
Това лесно може да се направи с едно реле с два нормално отворени и два нормално затворени контакта и един трансформатор даващ 3 , 4 волта . 3-те волта се подават през норамлно затворените а от общия извод се подават на платката на кинескопа . А с пускането на телевизора неговото си отопление се подава през нормално отворените . Пък колко изкара . Значи се пак едно време сте ги правили тези магарии . |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 22:22 Заглавие: |
|
|
Да колегите са ти дали насоки В радиопредавателя където работих до преди 2 години отоплението на лампите при включване ставаше с реле за време на 2 степени.Първата степен се подаваше 50 % от отоплителното напрежение и след 10 секунди включваше 2 степен с нормалното напрежение.Аз лично не харесвам идеята отоплението да е постоянно дори при изключен тв. Все пак е енергия на вятъра.Имаше и вариант с един полевак КП302 и малко други дребни чаркове които в началото не пускаха пушките.Но това го има в руските сайтове предполагам ще го намериш  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 15, 2011 10:21 Заглавие: |
|
|
Сигорно говориш за тази схема
http://picbg.net/u/24325/28035/587757.jpg
Дефакто това е задръжка (запушва) транзисторите в блока за цветност .
И това е интересно и ако е комбинирано с плавното подаване на отоплението няма да се налага то да е постояно при изключен телевизор . |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 16, 2011 8:51 Заглавие: |
|
|
Да точно за нея имах в предвид.На времето я правих за лични нужди към МЦ-3 но по принцип се уверих че когато кинескопа си е добър нито му помага нито му пречи. Сравнението направих межцу 2 кинескопа монтирани на 3УСЦТ единия на село другия в Плевен .Единия работи 15 години без допълнения другия пак толкова със тази схема  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 8:31 Заглавие: |
|
|
| dodov написа: | | Или отоплението да е постоянно захранено с по-ниско напрежение и при пускане да му се подава нормалното. |
В никакъв случай не бива да се захранва постоянно с по-ниско напрежение - това съкращава живота му. На 6 волтово отопление (6,3) допустимото отклонение е плюс минус 0,3 волта ефективна стойност. Ако при пускане се подава постепенно необходимия ток, само това удължава живота му.
При други отоплителни напрежения (1,5В, 12В) толерансът е друг.
Това се отнася за нови кинескопи, при старите и амортизирани нещата са други с оглед да се извлече и последния час работа. |
|
|
 |
|