|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
plamtp Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 21, 2011 19:51 Заглавие: Въпрос за електрожен XENTA 140 C |
|
|
| Колеги, дадоха ми за ремонт електрожен XENTA 140 C. Гръмнало е оперативното захранване, което изработва 12 волта и друго, по-високо напрежение (предполагам около 24 волта, защото захранва директно реле 24 волта). Има елемент с три извода в корпус TO-220, чийто корпус се е пръснал и парчето с надписа липсва, понеже човекът е почистил електрожена и не го е видял и запазил. Доколкото разбрах от платката това най-вероятно е някакъв SWITCH от серията TOPxxx или друг подобен, понеже не видях наблизо ШИМ контролер. Моля ако някой се е сблъсквал с такова китайско чудо и има информация за този елемент, да бъде така добър да каже какъв е този елемент, а ако има и схема - още по-добре. Никак не ми се иска да импровизирам и проявявам свободно творчество и да творя гърмежи и пожари. Предварително благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
plamtp Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 30, 2011 23:30 Заглавие: |
|
|
| Разглобих електрожена повече и смъкнах схемата. Действително типична схема за TOPxxx SWITCH, доста проста. Проверих всички елементи, всичко изглеждаше нормално. Реших да рискувам, купих TOP204 за 3,60 лв. и го сложих. Трябваше да взема още предпазни мерки, но рискувах. Още с включването последва силен гърмеж и пушек и TOP-ът се пръсна. При това положение нещата отиват към дефектен трансформатор, не виждам какво друго може да е. Откъм вторичната страна всичко е наред. Така че случаят става безнадежден, такъв трансформатор няма откъде да взема, нито пък бих се наел да го разглобявам и пренавивам. Мога да опитам да заменя това захранване с готов модул импулсно захранване на 24 волта, но трябва да измеря консумацията при натоварване на електрожена, за да знам какво захранване да търся. Правил съм това веднъж и се получи. Не зная дали си струва трудът и изгубеното време, а и ще излезе по-скъпо. Ще мисля. Иначе електроженът работи - подадох 24 волта на вторичната страна от външен стабилизатор и поне на празен ход работи, на изхода има около 67 волта. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|