| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
advertbg Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 15:13 Заглавие: Въпросче относно филм за печатни платки по фотометод |
|
|
| Въпроса е малко глупав, но зациклих. Надявам се някой да удари едно рамо. Имам готов проект на двустранна печатна платка в спринт лейаут. Как трябваше да се принтират слоевете? Кой беше нормален и кой огледален. Съвсем изключих... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 15:32 Заглавие: За слоевете |
|
|
| Зависи от технологията на правене на филма. Когато отидеш в платкаджийницата, фотошаблоните трябва да са така направени, че емулсията на филма да се залепи контактно към платката. С други думи ако погледнеш фотошаблона ПРЕЗ филма (емулсията е ОТДОЛУ) трябва да четеш надписите (примерно Component side). Ако ще правиш шаблоните на фотонаборна машина - Top side трябва да е прав, а Bottom side - огледален. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 15:50 Заглавие: Мисля да пробвам |
|
|
| Благодаря за отговора. Мисля да пробвам да си ги правя сам с стъклотекстолит с фабрично нанесен фоторезист. Обаче на принтер черното не е достатъчно плътно. Имам достъп до експонатор за филми какъвто използват рекламните агенции. Но се обърках как да им подам слоевете за принт. А иначе за платките ще се святкат с няколко тръби blacklight 350. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 16:05 Заглавие: За слоевете |
|
|
| Така както съм ти написал - отгоре прав, отдолу огледален |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 16:29 Заглавие: Благодарско |
|
|
| Много благодаря за помоща! |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 15, 2011 20:17 Заглавие: |
|
|
Имаш ЛС _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 18, 2011 16:41 Заглавие: |
|
|
Това че принтираните образи не са достатъчно плътни не е проблем. Просто принтирай по 2 еднакви слайда и ги сложи един върху друг.
Моето лично мнение за този метод е, че е доста капризен и излиза доста скъпо.
Ако не си го използвал до сега ще ти бъде трудно!
Ако не си купил вече текстолит с фотолак, моят съвет е да разгледаш алтернативни методи... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 19, 2011 16:37 Заглавие: Re: За слоевете |
|
|
| gigant написа: | | Така както съм ти написал - отгоре прав, отдолу огледален |
Всъшност не е ли обратното като се има впредвид, че емулсията трябва да е към фолирания текстолит?
Освен това трябва да го направя и негатив или се бъркам? |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 19, 2011 17:12 Заглавие: |
|
|
Здравейте и от мене.Намесвам се за да мога да помогна и аз с нещо.Аз много често правя платки и то винаги успешни.Накратко ще обясня и моя метод по който работя дано да бъда полезен.Програмата с която проектирам е Sprint Layout.След като я начертая я разпечатвам върху прозрачно фолио но става и на паус като я разпечатвам в огледален образ.Но не и негатив.Разпечатката я пръскам със специален спрей Toner
който прави черното още по плътно.Изсъхва за секунди.След това върху много добре почистен и обезмаслен стъклотекстолит пръскам на тъмно равномерен слой със светлочувствителен спрей и изпичам 30 мин. при 70 градуса.След това подготвям разтвор с сода каустик и вода.Слагам разпечатката с печата към платката между две стъкла и притискам добре.За проявяване осветявам с UV лампа но може и на добра слънчева светлина от 3 до 5/6 секунди.Осветената платка я потапям в разтвора с содата и осветения слой пада.След това ецвам с железен трихлорид и си свиркам.Ако този метод ви допада може да обясня подробно.Ето това например е мое производство.
http://postimage.org/image/yb9ec36on/ |
|
|
 |
|