|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 21, 2011 23:26 Заглавие: Въпросче за UV лампа |
|
|
Здравейте.Трябва да оправям една тъпа китайска UV лампа за печене на гел за изкуствени нокти с 4 U-видни лампи по около 9W всяка,но за сега положението не е добре - де що има полупроводниково е аут (лампата изпука пред мен с трясък и след, като я отворих първото ,което видях беше разпрашен буквално fuse резистор,а бушона не беше изгорял ).Точно заради това се чудя дали си струва да се занимавам да я правя или да мъдря някакво решение тип полуфабрикат.В тоя ред на мисли ми е интересно горе-долу на какво напрежение би работила тази лампа (тъпите китайци една буква не са написали никъде по тях ) за да мъдря нещо по въпросите.Върти ми се в главата електроника от енергоспестяваща лампа,НО си признавам,че не съм се занимавал до сега с такива лампи и не знам нищичко за тях (за UV-тата става дума)  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
batencho Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 21, 2011 23:44 Заглавие: Въпросче за UV лампа |
|
|
| Здравей,ако може дай повече инфо за тази лампа. Скоро правих една такава щом казваш,че е изпукала,трябва да има 4 бр.транзистора mje13003 и около тях диоди 1n4007 провери тях,,, |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2011 0:07 Заглавие: |
|
|
Не съм задълбавал много,понеже вече съм гроги,ама на първо четене е така положението-4 транзистора (по маркировка са EB203D,гугъла е мълчалив тази вечер и не успях да ги издиря какви са по маркировката).Едната двойка управлява 2 лампи,другата останалите 2.Едната половинка т.е едната двойка транзистори е довиждане-на единя даже крачето на колектора се беше прекъснало по средата и имаше в краищата топченца стопен метал.Другите 2 са ок на мерене.Пред единия от дефектиралите тр-ри има изтряскал нискоомен (не помня точната цифра) резистор към базата и най-вероятно и шотки диода също е заминал.Смъкнах изгорелите тр-ри и сложих нов фус-резистор (импровизирам с налични ,понеже не му знам точната стойност) и пак гори.За сега борбата я прекратявам,но имам някакво съмнение,че схемата ми напомня доста на тея на енергоспестяващите и за това ми хрумна идеята да направя някаква такава магария  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
batencho Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2011 0:28 Заглавие: Въпросче за UV лампа |
|
|
Снимай платката трябва да има един интеграл при мен беше неизвестен почваш с уреда да мериш за електролитните кондензатори с капацитет мер но по-добре ги смени с нови. Мисля,че няма да стане с платка от енерго спестяваща лампа понеже съм пробвал но опитай и ти що се отнася до транзисторите ще видя но слагай mje13003 NPN B C E 300V,1.5A,1.25W
Последната промяна е направена от batencho на Чет Фев 16, 2012 23:03; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2011 0:45 Заглавие: |
|
|
Няма интеграли-всичко дискретно .Електролити също няма,освен тия след грецовете,и още два около 555-цата,но те са си ток-не са надути,нито текли.Освен тях има още 4 неелектролитни-по 2 на половинка.Платката няма смисъл да я снимам,понеже нямам апарат,а с GSM-а нищо не се вижда,но е простичко всичко- 3 греца (по 1 за всяка двойка лампи и още един за таймера),555 за таймер колко време да се пече гела,едно реле което той управлява и останалата карантия за лампите.Утре мисля да си поиграя да сваля схемата,щото наистина ужасно ми напомня на някоя която съм виждал в енергоспестяваща ламБа и да се заиграя малко ,понеже като никога ще имам 1/2 свободен ден и ако ми писне на мултицета,ще се занеса до Бриколажа да взема някоя евтина енергоспестяваща за експеримент,но имам добро предчуствие .Благодяря
sathv,"Моите" лампи са само с 2 крака,но до колкото помня на енергоспестяващите м-у два от крачетата се свързваше кондензатор,който на мен няма да ми трябва _________________ Може и да бъркам.....
Последната промяна е направена от showMANiak на Нед Яну 01, 2012 22:06; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 22, 2011 17:55 Заглавие: |
|
|
| Я дай някоя снимка на тези "твои" лампи с по 2 извода ,че нещо малко ме съмнява ! И този диод не е никакъв шотки ,ако имаш предвид един син ,а т.н. динистор ,на мерене няма да ти даде нищо ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 01, 2012 22:18 Заглавие: |
|
|
За много години !
Лампата е в движение от седмица и нещо вече .След като се заиграх се оказа,че 3 от диодите (1N4007 по спомен) на единя грец са довиждане и от там почти всичко след него,освен кондензаторите,дроселите и 1-2 резистора.Вече не си спомням с подробности ,но равносметката беше освен изпукалите диоди в греца,пробили резистори в базите и емитерите на транзисторите,самите транзистори и 1 диод около тях,но не помня къде точно беше свързан,но май с единя край на диака.
ELP,правилно-диак се оказа ,не шотки.Недогледал съм при огледа на прима-виста .Лампите са като тези-
http://i01.i.aliimg.com/img/pb/369/162/297/297162369_066.jpg
Не че е от значение вече,но на някой може да е полезно  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|