Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

BGA Reball
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2011 2:52    Заглавие: BGA Reball Отговорете с цитат

Интересува ме може ли някой да сподели полезна информация относно самият процес и минимума необходима апаратура. Интересувам се информативно, искам да разширя текущият набор от знания в облатта. Благодаря. Reflow е съществуващо по-лесно решение, но е временно закрепване, не "ремонт"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2011 10:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Има филмчета в тубата.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 2:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си. Има. Обаче мисля, че не предоставят цялата информация, а и ако може да се посочи нещо в текстови вид-много по-лесно може да се правят справки в него. Ще съм благодарен, ако някой може да ми посочи някоя по-пълна статия, а може би някаква литература, не знам.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 10:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Има разпръсната информация в несистематизиран вид.
А ето ти и книга,в която са описани част от нещата,които те интересуват.В пълен формат можеш да я получиш срещу заплащане,предполагам.
П.С.
В общи линии ти трябва само глава и гугле,но очевидно искаш някой друг да мисли и търси вместо теб.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

мармот написа:
Има разпръсната информация в несистематизиран вид.

Напротив. Не искам никой да търси или мисли вместо мен. Проблемът е именно, че информацията не мога да я изровя в систематизиран вид, който да ми бъде удобен за справка във всеки един момент. А иначе съм минал сигурно стотици страници в Google и половината беше просто плява, реклами или питания къде може да се намери някой, който може да извърши процедурата. И има различни вариации на техниката, до колкото виждам, та нещата са просто леко неудобни.
За това помолих ако някой случайно има по-пълна и систематизирана информация, да сподели. Искам и да благодаря за книжлето.
Върнете се в началото
kocetoMR
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Купуваш един такъв кит и си ти.
http://www.ebay.com/itm/BGA-rework-reballing-station-45-pcs-template-stencil-80mm-100g-paste-4-balls-/220915688513?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item336f99e441

/има и с други пластини/

Никои не се е родил научен,практиката и експириментите учат.И аз търся кои да ми направи един чип ама няма.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Много правилно се е ориентирал колегата-първо се учи,после се работи.
Това извращение въобще не го линквай с разбиращ тон,не мисля че имаш минимална представа какво представлява,как се работи с него и дали въобще може да се ползва нормално.
Всъщност мисля,че нямаш и никаква представа от темата,която се обсъжда,не е ясно защо въобще пишеш.
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 04, 2012 23:33    Заглавие: Отговорете с цитат

мармот написа:
Много правилно се е ориентирал колегата-първо се учи,после се работи.

Именно. Искам да разбера точно процедурата, да я приложа няколко пъти на някоя разбита техника, докато я усвоя и тогава да почвам да правя каквото и да е било. Нямам намерение да съсипвам техника, която не е моя от "майсторство"...
До колкото разбрах, Интегралната схема трябва да се разпои/демонтира физически от платката, след това старият припой се чисти както от платката, така и от интегралната схема, след което се ползва маска, новият припой във вид на топчета се налага по маската, след което припоят се фиксира на интегралната схема, тя се слага на платката и се запоява
Въпросите са-С какво може да направя най-лесно процедурата, ако нямам ИЧ станция
След като сложа маската и подредя припоя под формата на топчета, как точно се очаква да го зафиксирам на интегралната схема
Трябва ли да обдухам припоя внимателно с горещ въздух, когато съм сложил маската, за да го фиксирам върху интегралната схема? Срещал съм да използват пистолет с горещ въздух, но няма ли друг начин?
На някои места съм срещал използването на паста за запояване. Тъй като до сега не съм работил с такава, ще помоля някой да разкаже с няколко изречения спецификата при работата с нея.
Ето това са моментите, които не са ми съвсем изяснени. Ако купя една огрооомннааа и скъпа машина за ребол, едва ли ще трябва да ги знам, но е абсурд да си купя машина за няколко хиляди долара.
Върнете се в началото
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 05, 2012 0:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Дори да купиш машина на цената на апартамент в София,пак няма да избегнеш изцяло тези манипулации.За паста забрави,прави ги с топчета.С трафарети за директен нагрев и въздух се работи най лесно.Но има и много други начини.За няколко хиляди долара ще си купиш машина,която ще е далеч от огромна и нейната правилна работа ще зависи само от твоите умения.Не знам как мислиш да работиш без станция,за да ползваш "подръчно" оборудване трябва да си много в час,а очевидно в момента не си.Т.е. не разбирам как ще сваляш и монтираш,без да правиш пуканки.Ама това си е твоя работа.
Един съвет-научи се сам,както всички,защото никой няма да те научи.По обясними причини.
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 05, 2012 0:58    Заглавие: Отговорете с цитат

мармот написа:
...

Всъщност, по заобиколен начин, но получих отговори на въпросите, които ме интересуваха. Лично аз гледам да улесня нещата, за това съм се насочил към начина, който ти спомена.
А за машина-нямам няколко хиляди долара на разположение...
Що иде за IR-Поживём — увидим
Мисля, че със станция с горещ въздух ще стане... Smile
Освен да кажа благодаря, друго не остана. Е, благодаря.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети