|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kadir Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 16:58 Заглавие: Зарядно за акумулатор |
|
|
Моля,знаещите да помогнат !
Донесоха ми зарядно у-во за акумулатор "BOSCH BATTMAX 12",и при поредно зареждане ,почна да пуши и мирише на изгорала пластмаса.След като отворих кутията установих,че е изгоряло едно черно квадратно парче,на който има надпис "S4VB"и цифри "10"и"69"(предполагам,че парчето е изправител).Търсих по интернет въпросната част,но намерих подобна "S4VB20",която се разминава с моята не само с цифрата 20,а и визуално.Тъй като незнам какво точно означават буквите и цифрите,ви моля да помогнете със съвет,дали мога да го заместя с друг вид изправител,и какъв?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 17:59 Заглавие: |
|
|
S4VB10 BRIDGE RECTIFIER - 4A/100V
Можеш да го замениш с друг такъв изправителен мост който е със същите или по големи стойности на тока и напрежението без значение от кой производител е. Има ги във всеки магазин за електронни компоненти и не са скъпи. S4VB20 е за 200V, а другите параметри са същите. |
|
|
 |
kadir Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 18:29 Заглавие: |
|
|
| Този "100V"предполагам се отнася за изх.напрежение на трансформатора или греша?Ако искам зарядното да ми зареди с по голам ток,например 8А,мога ли да го заменя с друг,и евентуално какъв?Между другото ти благодаря за бързия отговор!!! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 18:44 Заглавие: |
|
|
Дай го на сервиз. Но тези обикновено горят при мъртви клетки в акумулатора, което означава че и да се ремонтира, пак ще изгори. Трябва да се установи причината за изгарянето или поне да се измери акумулатора. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
kadir Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 19:54 Заглавие: |
|
|
| Акумулаторът наистина имаше мъртва клетка,но за щастие беше още в гаранция,и ми го смениха с нов.Той е 92Ah и го ползвам за малък трактор.Понеже през зимата се използва по рядко,искам да си имам зарядно,да си го зареждам отвреме на време.А и не е нормално да си изхвърля зарядното,заради някакви си дребни стотинки.Но все пак не ми стана ясно тези 100V какво означават?Предполагам,че изправителят работи в дияпозона до 100V.Даже ще бъде по добре,ако ми зареди с по-голям ток,от порядъка на 8А. |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 04, 2012 22:14 Заглавие: |
|
|
| !00V е максималното напрежение което изправителният мост може да понесе, а не напрежението на трансформатора. Напрежението на трансформатора за 12V акумулатор е най вероятно между 15 и 25V. За да зареждаш с по голям ток трябва да се смени освен моста и трансформатора, а и някои други елементи (ако има такива), но това може да прецени на място, само човек който има познания по тези въпроси. Може би, по разумно е, направо да смениш зарядното. Нищо не пречи да зареждаш и с този ток, но по продължително време (в зависимост от това колко амперчаса е акумулатора и колко е разреден). Не е чак толкова критично ако го държиш по дълго от необходимото. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|