Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Повреда в съдомиялна AEG FAV 65411

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RIKi
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 6:35    Заглавие: Повреда в съдомиялна AEG FAV 65411 Отговорете с цитат

Привет,
повреди ми се съдомиялната, като зацикли на изпомване на водата, а индикатора с цифрите угасна и съответно не приема команди. Индикатора в пода свети. Повредата стана след поредица от спирания на тока. Разглобих платките и открих стопен резистор R8 с връзка към куплунг JE(2 pin) и към транзистор Q1.
Други видими повреди не открих по платките.
След неколкократно включване/изключване на бутона за напрежение светват част от светодиодите на дисплея при натискане на бутоните, но режима си е все същия - изпомване на вода. Релето на 12 V сработва при вкл. бутон напрежение, което ме кара да приема, че захранване 12 волта има. Обаче схема нямам, а елементите бая са , за да я салям от платката.
А и много ми е труден демонтажа на съдомиялната и ако повредата е само в платката - да го избегна ако може.
sastst
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Philippines

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 7:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Смени стопения резистор и почисти много добре контактите на платката с контролера. Обикновено контактите клеясват и трябва да се почистят. Така се случи при мен за същата миялна. Искаха ми 280 лева за смяна на блока на контролера. От две години миялната работи безупречно след почистване на контактите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 17:52    Заглавие: Отговорете с цитат

sastst написа:
Смени стопения резистор....

И защо давате такива съвети,като ако малко се замислите този резистор не е изгорял от атмосферното налягане.И като го смени -какво-най-много да доведе до още по голяма "чорба"в платката.При тебе е било така, а питащия казва ,че проблема е дошъл след токов удар.Кви контакти,кво миене,кви 5 лева.Това да не ти е кръжок ТНТМ.
RIKi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 19:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Да го сменя ама така е изгорял, че не нищо не се чете и с какво да го сменя. А и щом има изход към буксата, каква е гаранцият, че нещо от изпълнителните елементи не е причината да изгори. Пуснах и една тема за схема. В сервизите такава услуга като схема за клиент - няма. Ей пазят си хляба. Сега ще ровя в интернета за схема.
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 21:20    Заглавие: Отговорете с цитат

RIKi написа:
.... схема за клиент - няма. Ей пазят си хляба..

Ти сам си каза ,че си "клиент".Така ,че най-добре се обърни към специалист,който да ти реши проблема по най-безболезнено за джоба ти.Щото както си тръгнал да търсиш съвети "онлайн"-работата накрая ще стане дебела.....
RIKi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 5:46    Заглавие: Отговорете с цитат

За съжаление работата ми е "дебела" от самото начало, защото така съм я вградил, че сега трябва да си разтуря шкафа. Вчера посетих и два сервиза записани в гаранц.карта (машината е на 3,5 г. и е извън гаранция). В единия срок за ремонт >3 седмици, в другия ме обнадеждиха за една седмица. Оставяш съдомиялната и чакаш предложение за ремонт. Цена на целия управляващ блок ми обявиха за 540 лв. Ми сигурно една китайска съдомиялна е по-евтина от упр. блок.
А относно "специалистите": или късмета ми куца или в България е пълно с "пишман специалисти". Аз се напатих и вече имам алергия от специалисти. Повечето специалисти са станали търговци, т.е. не е ясно дали ще ти решат проблема, но ще ти вземат парите.
Освен съвети търся и схема от форума, но незнайно защо ми изчезна темата в раздела за търсене на схеми - или модераторски трик, или "черна дупка" в сървъра Laughing
И още нещо за "специалистите" дето ми я продадоха - от мързел не са дописали пълното име на модела в гаранц.карта - така се подведох и аз. И пак от мързел не са изписали всички цифри на серийния номер, по които в сервиза търсят в каталога за резервни части.
Или пък като си избирах телевизор (преди време) на едно изложение ("МЕЦ" телевизори много ги хвалят - две мацки ги рекламират) и питам - има ли два тунера. "Бе не знам за тунерите ама има две мацки" - Та къв е извода: "Де го чукаш де се пука" Търсиш телевизор получаваш мацки Rolling Eyes
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 13:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Никаква схема не е изчезнала http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=81234
Още по-малко пък да търсиш черни дупки и т.н. Влизаш си в профила и си преглеждаш мненията, които не са много.

Пълните номера са по етикетите на самата машина, никой не е длъжен да ги пише по фактури и гаранционни карти. Същото се отнася и за шаси на телевизор.

И за да не е хептен без хич - малко насоки, разрови се и там. http://monitor.net.ru/forum/viewtopic.php?t=221971

В "говорилнята" има тема за клиенти, прегледай я и може би ще откриеш човека/сервиза, който търсиш. Поне в Сф избор голям. В този форум почти няма хора от визираната от теб категория, които да ти вземат парите, без да ти свършат работа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
RIKi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 29, 2011 9:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Миялната поседя в "КК" сервиз една календарна седмица от 20.12 до 27.12. Платих 15лв за диагностика:
На 22 ми се обадиха, че повредената платка трябва да се смени с нова за около 200 лв. и ако съм съгласен с парите да чакам срока на доставка. Отговорих, че с парите съм съгласен със срока не. Още повече, че отива към месец (с празниците), което не ме устройва и предложих ако имат друго оферта за срочен ремонт да предлагат (примерно да се ремонтира платката, а не да се изплзва нова), ако не изтеглям уреда. Все пак преди да откарам миялната с платката бях в сервиза с питане, на което ми отговориха, че срока за ремонт е една седмица и че имат оборотни платки. Това бе причината още на другия ден да им откарам машината. Още тогава получих документ, на който пише срок за ремонт един месец. Значи едно приказват друго пише.
На 27.12 офертата дойде по телефона: освен повредена платка има и изгорял двигател, което ще оскъпи ремонта с още 200 лв. Изобщо не попитах за срок - още същия ден си взех уреда.
Сега е другаде на ремонт. Платката е ремонтирана, двигателя си работи, но причината е разлепен казан и капе върху куплунга, а куплунга няма никаква противовлажна защита.
RIKi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 01, 2012 11:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Съдомиялната работи. Подменен процесор и памет и още нещо.
Тук тел:0879 847 752 ремонтират платки и техника AEG, Electrolux.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети