|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tazzzyBG Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 21:29 Заглавие: проба на кантал |
|
|
| Здравейте, имам следния въпрос: от доста време на тавана имам една "тел", за която баща ми казва, че е кантал, но имам причини да не му вярвам. Интерсува ме ако премеря съпротивлението на 1 м. или за по-точно примерно на 10м. и съвпада с таблицата с диаметъра и съспротивлението на кантал, дали със сигурност това нещо е кантал? или с други думи, има ли начин да направя проба с която да установя дали това наистина е кантал? предварително благодаря. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 21:48 Заглавие: |
|
|
Не, има и други съпротивителни метални смеси и метали. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 23:46 Заглавие: |
|
|
Поразпитай баща си защо мисли, че това е кантал. Бащите по принцип не бива да лъжат децата си.
Пък ако имаш възможност, снимай тази "тел" и я покажи. Ако е на макара или някаква опаковка все някой ще има спомени или знания какво представлява.
Ха сега да те питаме. За какво те вълнува какво е? Смяташ да я ползваш за нещо или искаш да изкяриш нещо от продажбата и? _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
tazzzyBG Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:11 Заглавие: |
|
|
благодарско за отговорите. работата е там, че не е на макара, именно за това се съмнявам, знам как изглежда макара с кантал. а баща ми си мисли че е кантал, защото му "припаднал" навремето от керамичната фабрика в която работеше.
И не, не ми трябва за да го продам, не съм такъв. имам пещ за керамика, която вече отчаяно има нужда от ремонт. ако купя нов кантал на цена между 40 и 50 лв. за кг. трябва доста да се да се изръся. един възрастен майстор, който се е занимавал с пещи ми предложи да загрея едно парче до 1000 - 1100 градуса, и ако после не се огъва, ами чупи то значи най вероятно е кантал. има логика според мен, защото наистина работил кантал се чупи като вафла. |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 12:43 Заглавие: |
|
|
Ами щом не е медно, не е желязна тел за арматура или за бали слама, припаднало е от керамична фабрика остава да е това дето ти трябва!
На колко градуса ще работиш и колко е дебел тоя "изпаднал" нагревателен проводник.Ако е кантал - ето може да се ориентираш:
http://el-calculator.com/web/tablici/tbl4.html#
А може да е нихром или друго?Ето и други:
http://www.wiretron.com/nicrdat.html |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|