Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

проба на кантал

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tazzzyBG
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 21:29    Заглавие: проба на кантал Отговорете с цитат

Здравейте, имам следния въпрос: от доста време на тавана имам една "тел", за която баща ми казва, че е кантал, но имам причини да не му вярвам. Интерсува ме ако премеря съпротивлението на 1 м. или за по-точно примерно на 10м. и съвпада с таблицата с диаметъра и съспротивлението на кантал, дали със сигурност това нещо е кантал? или с други думи, има ли начин да направя проба с която да установя дали това наистина е кантал? предварително благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 21:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Не, има и други съпротивителни метални смеси и метали.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пет Фев 10, 2012 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Поразпитай баща си защо мисли, че това е кантал. Бащите по принцип не бива да лъжат децата си.
Пък ако имаш възможност, снимай тази "тел" и я покажи. Ако е на макара или някаква опаковка все някой ще има спомени или знания какво представлява.
Ха сега да те питаме. За какво те вълнува какво е? Смяташ да я ползваш за нещо или искаш да изкяриш нещо от продажбата и?
tazzzyBG
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 11, 2012 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

благодарско за отговорите. работата е там, че не е на макара, именно за това се съмнявам, знам как изглежда макара с кантал. а баща ми си мисли че е кантал, защото му "припаднал" навремето от керамичната фабрика в която работеше.
И не, не ми трябва за да го продам, не съм такъв. имам пещ за керамика, която вече отчаяно има нужда от ремонт. ако купя нов кантал на цена между 40 и 50 лв. за кг. трябва доста да се да се изръся. един възрастен майстор, който се е занимавал с пещи ми предложи да загрея едно парче до 1000 - 1100 градуса, и ако после не се огъва, ами чупи то значи най вероятно е кантал. има логика според мен, защото наистина работил кантал се чупи като вафла.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Съб Фев 11, 2012 12:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами щом не е медно, не е желязна тел за арматура или за бали слама, припаднало е от керамична фабрика остава да е това дето ти трябва!
На колко градуса ще работиш и колко е дебел тоя "изпаднал" нагревателен проводник.Ако е кантал - ето може да се ориентираш:
http://el-calculator.com/web/tablici/tbl4.html#
А може да е нихром или друго?Ето и други:
http://www.wiretron.com/nicrdat.html
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети