Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на високо изправено напрежение
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 11:25    Заглавие: Измерване на високо изправено напрежение Отговорете с цитат

Проблемът е следния: имам 220 волта изправени с Грец(около 300В). Трябва да измервам това изправено напрежение. Управляващата ми схема е на 5 волта. Не ми харесва идеята да свързвам 2-те нули, за да меря през делител. Страх ме е да не върне някакъв импулс, който да прецака контролера. Мислех си за линеен оптрон, но се оказа, че са трудни за намиране. Някой има ли идея как простичко може да се реши проблема???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 13:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз знам простично, дори използвах въпросната схема в дипломната си, но не е евтинко Smile
HCPL-7840
Изхода е прецизен, но диференциален, трябва усилвател после.

Сподели повече.
Трябва ти да не падне под някаква стойност и да не се покачи над друга или искаш точно да знаеш колко е напрежението?
Може да си направиш схема с обикновенни оптрони с ценери последователно и ще го святка над някаква стойност. Така става overvoltage а за under voltage може оптрона да свети и да гасне като падне напрежението, пак с ценери.
Не забравяй резистор паралелно на оптрона, с цел да установиш някакъв постоянен ток през ценерите, иначе сработват на 20-50% по ниско напрежение от номинала им.

Последната промяна е направена от TIReX на Пет Яну 27, 2012 14:14; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 13:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва да знам колко точно е напрежението. В момента сложих един ОУ като буфер преди контролера и съм свързал 2-те маси. Сложих един диод в права посока м/у масите уж да предпазва ама не са знае дали въобще прави нещо. Това обаче е без товар. А товара ще е индуктивен и ако почне да връща някакви пикове нз какво ще стане. Най-добре е да е галванично разделено.
Иначе тази интегралка ще свърши работа, ама нещо не намирам подобни из магазините. Ще потърся!

Последната промяна е направена от p_stoyanoff на Пет Яну 27, 2012 13:17; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 13:15    Заглавие: За измерването Отговорете с цитат

V-F конвертор с локално захранване на масата на изправеното и после през обикновен оптрон мериш честота. Иначе във фарнел като напишеш analog optocoupler излизат 40-50 вида на цена 10-20лв
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 13:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Има и друго. Тези оптрончета са по-скъпи от контролера. Така че то по-добре да гори контролера, че по-евтин....
Добре ако остана на сегашния вариант (най-евтино излиза), какво друго мога да сложа м/у двата минуса евентуално да обира разни импулси???
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 13:53    Заглавие: За масите Отговорете с цитат

Тая система е с обединението на масите е опасна, на минуса на изправеното има висок потенциал спрямо земя. Ако контролера ще си работи изолиран сам за себе си и няма някакъв интерфейс към останалия свят - просто свържи двете маси в само една точка и си готов. Диоди, резистори и прочее с нищо не ти помагат.
Ако направиш тая система, внимавай като работиш! При всяко пипане по платката ще те тресе тока и ще утресе я тебе, я чарковете!
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти една идея- тези 300 волта ги сваляш сигурно на 5 с делител за да ги мериш. Направи делителя двустепенен- например до около 20 волта- там слагаш два насрещни ценера с напрежение 4-5 волта отгоре за защита, след това второто звено до 5 волта - там още два ценера на 6,8-7,5 волта, паралелно на тях малки кондензаторчета за обиране на пиковете. Ако толкова те е страх - тристепенна.
Успех!
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 14:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За трясването няма да ми е сефте. Имонизиран съм Very Happy Very Happy Very Happy
Има обаче нещо друго за тия ценери. Аз, за да измеря напрежението(или по-скоро промяната му), трябва да имам различни потенциали върху входа на операционния. Ако стабилизирам с ценер се губи смисъла...
Или поне аз така си мисля!
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 15:45    Заглавие: За меренето Отговорете с цитат

Май не знаеш какво точно искаш да направиш... А искаш да ти кажем как да го направиш?

Ако искаш да мериш 300-те волта слагаш делител 70:1 примерно и го подаваш на входа на АЦП-то, дето мери 0-5V примерно. И мериш с АЦП-то. Каквото измериш, умножаваш по 70 и това е. Какви сравнения?

А ако искаш на триста волта АЦП-то да ти показва 0 и да ти мери отклоненията - това е друга бира!
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Май не разбираш функцията на тези ценери. Направих си труда да драсна примерна схемичка в атача. Диодите са с напрежение на стабилизация по-голямо от най-голямото отклонение на напрежението в точката на делителя, където са включени. Те не се намират в режим на стабилизация, а са запушени, и ще се отпушат само ако напрежението превиши максималната стойност. Докато те са запушени, ти си мериш линейно промяната на високото напрежение. Твоя работа е да сметниш резисторите така, че да получиш в двете точки тези (или други) напрежения, и да ги защитиш с ценери. При избора на ценерите отчиташ най-голямото отклонение в положителна посока на високото напрежение , като се предполага, че знаеш колко ще е то.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети