| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2012 11:12 Заглавие: Търся схема реле за време (25-35сек) 12v |
|
|
Здравейте ,
търся схема на реле за време , което да задържа г/д 30 сек.
Схемата трябва да бъде постоянно захранена с 12v и при наличие на още един +12 v да сработва време релето за около 30 секунди.Като този допълнителен източник на +12 в се подава за около 2-4 секунди .
Благодаря Ви предварително ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 14, 2012 20:36 Заглавие: |
|
|
Здравейте ,
в крайна сметка се спрях на варианта http://kvazer.com/product.php?id_product=18555 .
Искам да попитам някой може ли да ми обясни как може да стане номера тези два бутона да се заменят, т.е да се ползва сигнал от +12 v за старт и
+12v за стоп .
Аз се сещам за варианта тези две бутончета да се заменят с 2 отделни релета. Но се питах няма ли вариант това да стане с някое транзистор че и така да не ми се налага да купувам още 2 релета.
Благодаря Ви предварително . |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 14, 2012 20:44 Заглавие: |
|
|
| besriworld написа: | | ...няма ли вариант това да стане с някое транзистор че и така да не ми се налага да купувам още 2 релета... |
Варианти има, но трябва ва видиш къде точно и как са свързани двата бутона. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 15, 2012 0:00 Заглавие: |
|
|
те са на такива места, че няма да стане с транзистори
Само да видим правилно ли съм разбрал.
Искаш появата на напрежение 12В на даден вход да пусне веднага реле за 30 секунди и да спре докато не се появи пак напрежение.
Все едно искаш да ти се вдигнат прозорците на колата след като си пуснал алармата
Моето предложение е да реализираш схемата
от 12В слагаш диод 1N4148 или 1N4007
след това правиш делител от + към -(примерно 100к+100к)
паралелно на делителя кондензатор пробвай с 470уф, не знам колко време ще държи (конд. е след диода)
средната точка на делителя отива на базата на един транзистор - BC546
колектора на транзистора е вързан към релето, емитера на минуса
Кондензатора трябва да е толкова голям, че след като импулса от 12V го зареди да издържи 30 секунди.
Има вариант без делител само с резистор, но тогава се разчита на тока през базата, който не е голям и не е много постоянен.
Обратен диод на намотката на релето е препоръчителен 4148 примерно _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 15, 2012 8:10 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | ....
от 12В слагаш диод 1N4148 или 1N4007
след това правиш делител от + към -(примерно 100к+100к)
паралелно на делителя кондензатор пробвай с 470уф, ... |
С биполярен транзистор резисторът към маса е безполезен и ненужен , той ще е шунтиран от пада в прехода B-E и върху него ще има напрежение 0.6-0.7 V . Така или иначе , няма да се получи никакъв делител .
Аз бих оставил само диода и кондензатора , а на мястото на биполярния бих слижил MOSFET . Паралелно на кондензатора - един резистор до максимум 1-2 MOhm . Времето за включване ще е съизмеримо със времеконстантата - T=R*C .
Пробвай с резистор 310k и кондензатор 100uF . Умишлено се придържам към по-ниски стойности на R , иначе по принцип може да се сложат до няколко десетки мега ома и по-малака стойност кондензатор .
Много лесно при желание може да се добави (посредством още 2 резистора) положителна ОВ за ускоряване на прехода отпушено-запушено , което едва ли е нужно в случая . |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Сря Фев 15, 2012 8:22 Заглавие: |
|
|
Схемичката от картинката вероятно ще свърши работа. Като се сменят стойностите на оградените елементи се сменя продължителността на сработване.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2878/2614631246461814231329286523JwJEf7k8RP4qJ5gZjjQ9.JPG
Струва ми се, че трябва да се направи важна тема - релета за време - в която да има типови схеми на релета, които да могат да се ползуват в различни случаи.Не че темата е много съществена но май всяка седмица има питане от този вид. |
|
|
 |
|