Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Разрядни и зарядни режими на акумулатори.

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 11:03    Заглавие: Разрядни и зарядни режими на акумулатори. Отговорете с цитат

Питането ми е за необслужваеми оловни акумулатори за UPS, конкретно 12V7.2Ah, и това, което ме интересува е, когато подобни акумулатори са стояли дълго, могат ли да се върнат към живот, като им се направят тренировъчни цикли разряд-заряд.
При какво напрежение на клемите подобен акумулатор се счита за разреден, и какво е максимално допустимото им разреждане, без да бъдат повредени?
Какъв е препоръчителния им ток при разреждане?
Един приятел има известно количество акумулатори за UPS, които стоят на склад, и преди да бъдат бракувани иска да опитаме да ги върнем към живот, ако е възможно, така че всяка информация за тренировъчни цикли, ток на разряд и заряд (спрямо капацитета), брой цикли преди тест и каквото още се сетите, ми е добре дошла и ще бъда благодарен за нея.

Имаше едни никел кадмиеви акумулатори за руски радиостанции, които при направени десетина цикъла разряд-заряд, се връщаха към живот, но дали това важи и за оловните не зная.

пп. Със зарядните им режими съм запознат, но няма да се обидя на никой, който напише и за това. Повече ме интересуват разрядните, и какви са шансовете за оживяване и за нормална експлоатация, като говорим за нови, неупотребявани акумулатори, които просто са стояли на склад без подзаряд, без обслужване, и в отоплена сграда, но все пак в складови помещения.
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 11:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам преправено захранване 100V DC 0.25А за целта. Което всъщност е токов генератор.
Реално напълно разреден акумулатор като му пуснеш 20V дори, ток не протича.
Зареждам по няколко едновременно (последователно), като ги наблюдавам през няколко часа.
Връщат се към живот, няма проблеми, но са с намален капацитет.
Зареждането трае към 2 дни.
Спирам заряда на около 15V на акумулатор.
Аз съм системата за следене на заряда и трябва да се внимава.
HINT: Ако загрява с този ток и не в стигнал 15V е за боклука.
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам намерение да ги зареждам по два последователно от едно захранване на 30 волта, на което леко ще му вдигна напрежението до към 33, и след него ще направя генератор на ток, плюс следене на напрежението. И може да добавя и още няколко елемента за да направя автоматично разреждане и зареждане.
А с това, че на напълно разреден акумулатор и 20 волта да му подадеш няма да дръпне ток съм се сблъсквал вече. Случвало ми се е два пъти през живота инсталацията на ЗАЗ да окъси, и да разреди напълно акумулатора. Имах късмет, че и в двата случая акумулаторите оцеляха, но единия път сам си го зареждах и тогава научих тази особеност.
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 11:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да ги пуснеш паралелно на 33V, за да се "събудят".
През генератора на ток разбира се и после последователно.
За колко броя говорим?
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 12:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Не зная колко точно са. При мен са 6 броя, а дали останалите ще дойдат зависи от резултатите при тези. Сега ще правя само схемата, а ще мога да се занимая с това едва след средата на март.

А какво е минималното допустимо напрежение при разряд, без да ги повредя знаеш ли?
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

При малки консумации от порядъка на 0.5C до 10V-9.5V
При големи консумации 2-5C може и до 8V да се спира.
Всичко е игра с вътрешното съпротивление на акумулатора.
Jet
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите. Засега ще оставя темата да потъва. Просто няма да имам възможността да се занимая с тези неща преди средата на март. А когато това стане, да сме живи и здрави, ще вдигна темата, и ще пиша какво е станало с бройките при мен.
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Обикновенно тези акумулатори,при изсъхване на гела,сулфатизират и след това се образуват топчета,при цялостно изсъхване.Когато се разклати акумулатора,се чуват....тогава нищо не може да се направи.По рядко се случва да окъси някоя клетка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 17, 2012 20:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Jet написа:
.... Засега ще оставя темата да потъва. ..... А когато това стане,...., ще вдигна темата, и ще пиша ....

Като и когато стане - обади се на някой модератор за сваляне на катинара.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети