|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jvelev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 18:09 Заглавие: Свързване по RS232 на контролер за стъпков двигател |
|
|
Здравейте,
целта ми е да подкарам контролер за стъпков мотор DCB261.Според документацията му при свързване на повече от един е ноебходимо да се ползва RS422.Но ако се ползва само един то той може да се управлява и по RS232(The SIN-9 adapts RJ45 to DB-9. It is wired directly through with RS-232 levels passing to the appropriate RJ-45 pins. These will only interface to one controller.).Конектора за комуникацията върху платката е RJ45.Сигналите му са както следва:1-not used;2-GND;3-RX-;4-TX-;5-TX+;6-RX+;7-5V;8-PARTY.
Въпроса ми е дали някой знае как да направя въпрсния кабел така че да свържа с RS на компютъра.
Благодрая преварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepimaistora Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 18:38 Заглавие: |
|
|
Колега пробвай с някоя схема от тея. _________________ Умният човек не казва и половината от това , което знае докато глупавия не разбира и половината от това , което казва.Лао Дзъ
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 22, 2012 23:00 Заглавие: За адаптера |
|
|
Мисля, че не можеш само с "жици". Буквалния превод означава това, но според най-горната таблица на стр. 2-11 нивата и изводите са като за диференциален приемник и предавател, както е за RS422, RS485. Под "It is wired directly through with RS-232 levels passing to the appropriate RJ-45 pins" според мен трябва да се разбира, че вътре има прост конвертор на нивата от RS232 към нивата на RS422, за разлика от другия, дето бил по-"интелигентен". Конвертора на нивата можеш да си го направиш лесно с един RS232 драйвер (примерно MAX232) откъм страната на РС, и някакъв диференциален приемник / предавател, примерно SN75176 ги може и двете, трябват ти два чипа, единия го връзваш като предавател, другия като приемник. Лесно ще стане на парче универсална платка, още повече на RJ45 имаш 5V да ги захраниш. Вероятно има и по-подходящи чипове за тая работа, ама аз ползвам тия, има ги навсякъде и са стотинки.
Естествено, може и да направиш някакво адаптиране с делители, ценери, транзисторчета за левел шифтери и т.н., но не ти го препоръчвам заради влошаването на шумостойчивостта и стабилноста -трите чипа са за 1-2лв, не си струва икономията.
Има и готови модули RS232-RS422/485, USB-RS422/485, повечето дори са с галвнична изолация, но ще те обрънзат поне 60-70лв за тях. |
|
|
 |
jvelev Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 23, 2012 16:10 Заглавие: За adaptera |
|
|
Здравейте,
благодаря за отговорите и на двамата.Ще пробвам това което gigant предлага.Един колега ми надраска набързо точно как да реализирам схемата (понеже аз съм "железар" ).Единствено ми добави по едни резистор между два от краката на диференциалния приемник/предавател.Само от любопитсво - според вас има ли вариант все пак връзката да само с "жици".Питам поради следния цитат от друг документ отнасящ се до адаптера - "It features a DB9 terminal on one side to connect with the serial port (or a USB to serial converter) and an RJ45 terminal on the other end which is connected with the AMS motion control product.The device does not include any electronics. The controller may have an RS-232 or RS-422 interface. The design allows only one axis per COM port."
Поздрави |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|