Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ремонт и преработка на Фортрон 400w

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dyado_Pras
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2012 12:50    Заглавие: Ремонт и преработка на Фортрон 400w Отговорете с цитат

Здравейте,
Един въпрос от начинаещ - имам един 400 ватов фортрон, който в един момент почна да не пали всеки път компютъра и за по-лесно сложих ново захранване. Оказа се обаче, че ми трябва захранване на 12в и реших да го огледам - видимо проблема беше в единия кондензатор между радиаторите, беше подут... Смених него и съседния (профилактично), разкарах всички излишни кабели, оставих си само 12в линия. Зеления кабел го вързах директно на маса (паля го от копчето отзад), от сив кабел и маса си изведох един диод отпред, а кафяво и оранжево вързах заедно, директно на платката (може да бъркам за кафявото, не е пред мен, но бяха заедно в голямата букса).
Видях в нета, че е хубаво да има резистор на 5-те волта и въпреки, че пали и без него - сложих един. При натоварени 12в и резистор 10 ома, 10w даде около 11,9 волта. Сложих втори резистор, същия, успоредно на първия и 12 волтовата линия започна да дава 12,04 под товар, което ме устройва идеално.
Появи се обаче и проблем, който нямам идея как да реша - включвам захранването (заработва на около 14в) и при опит да го натоваря с крушка 55 вата - то спира да работи (от 5 опита, 4 спира) и трябва да го изключа за няколко минути, преди да мога да го пусна пак... Някакви идеи на какво може да се дължи това, все едно сработва защита някаква, пробвах с друг фортрон, закачам две крушки и си работи. Ако крушката е закачена преди пускането - пали в повечето случаи и проблема го няма.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2012 13:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Aми когато крушката е студена,токът през нея превишава няколко пъти номиналният-т.е. захранването се претоварва в момента на свързване на крушката и защитата сработва. Ако това ахранване ти трябва да палиш крушката с него-малко е сложна работата. Ако обаче искаш да видиш на какъв товар държи-има оправия. Включи крушката към друг изправител или акумулатор да се затопли и тогава бързичко я свържи към ФОРТРОН-а. Ще се запали,ако захранването е наред. Аз така ги проверявам,паля една халогенна-май 65W беше и още две с консумация по 3-3,5А,след като ги стопля предварително. Ако са студени-рядко става номерът..

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Dyado_Pras
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Апр 02, 2012 13:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно има и нещо друго - последния път го пуснах със закачена крушка, заработи... със сигурност се е стоплила. След това я откачих и и подадох ток на няколко пъти, първите 3 запали, на 4-тия го изгаси. След това усещането е все едно се разрежда някой кондензатор или нещо такова, отказва да запали въобще около минута, две.
Едновременно оправихме абсолютно същия модел захранване на приятел, с абсолютно същия проблем - смени подутия кондензатор с един от купените от мен, захранването му заработи и без проблем си пали дори две успоредни крушки едновременно, което си е 110w (2 по 55).
Разликата между моето и неговото е в двата резистора на 5в, които съм сложил. Но това е и причината неговото да дава 12в ненатоварено, които падат под товар (при мен беше същото без резисторите, докато с тях е 14в). При мен ги сложих, за да стабилизирам напрежението над 12в при товар, толкова ми трябват, т.к. ще го ползвам с едно мултифункционално зарядно за батерии, то иска максимум 6 ампера. Възможно ли е в тях да е проблема (двата успоредно трябва да са 20W, 5ома, нали така). В случай, че ги разкарам - какъв е варианта да вдигна 12в линия, предполагам от някой от потенциометрите, но докато нацеля верния - кой знае колко поразии ще сътворя Evil or Very Mad

Общо взето голям съм индианец...

Edit:
Снимка http://media.snimka.bg/s1/0278/026800445-big.jpg?r=0
С 1 съм отбелязал подутия кондензатор, 2 смених заедно с него. Снимката е от нета, на друга разновидност на захранването, която няма превключвател на 110/220в, но сменените елементи са същите. Какво е заграденото в кръгчето и обилно полято със силкон? Прилича на резистор, но при мен е прилично изпечено и нищо не се чете по него.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети