| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2012 16:35 Заглавие: Питанка за импулсен траф. |
|
|
Привет колеги,
Започнал съм да проектирам импулсен DC-DC преобразувател от 12 към 300V около 250W. Понеже е лесно да си насосам трафа за да ми заработи устройството,но понеже е и курсова работа, трябва някак да опиша как съм сметнал трансформатора.Площта на ферита , дебелина намотките и т.н. Та въпроса ми е , започнах да смятам по методиката от книжката Ръководство по ТЗУ на Стефанов. Обаче трафа излиза 2 пъти по-голям от нормалния траф. Понеже нали площта на ферита трябва да е S= k*sqrt(P). А коефициентите k дадени в книгата са за индукция B=1.2T , а при импулсните трафове индукцията трябва да е 0.2-0.3T , при което като преизчисля този коефициент по формулата k= (1.2/b)*k , k се получава доста грамадно число , при което площта на сърцевината излиза да е към 70кв см. което за тази мощност която гоня е доста , отделно че е и импулсен траф. Някои може ли да ми препоръча изпитана методика за изчисляване на такива трансформатори.
Благодаря предварително за отговорите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2012 17:52 Заглавие: За трансформатора |
|
|
| А честотата? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2012 17:57 Заглавие: |
|
|
Тук можеш да вземеш формулата за броя навивки на първичната.
ЛИНК
ЛИНК
Внимавай за мерните единици! По американските формули на места са дадени сантиметри и други подобни извращения. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2012 18:30 Заглавие: |
|
|
| към 30Khz смятам да е , иначе като цяло спънката е в това как да сметна размера на ферита. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 07, 2012 18:55 Заглавие: За честотата |
|
|
Формулата, по която смяташ, е за 50Hz, при това опростена. Явно не знаеш, че размерите на трансформатора зависят от честотата. Това няма начин да не сте го учили!
Ако това не знаеш, сигурно не знаеш и как да го навиеш, така че вземи попрочети нещо преди да го "насосаш". Ще вземе да иде зян материала. |
|
|
 |
|