|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bambal Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2012 16:41 Заглавие: въпрос за амперите на адптер DC |
|
|
Здравейте,
Налага ми се да сменя адаптера за зареждане на батерийте на радиостанция Cobra 590WX (не намерих manual в нета за тях, по-стар модела са). Оригиналното зарядно за докинг станцията е 9v 200mA, аз намерих едно 9v 1A, въпросът ми е мога ли да го ползвам? Имам притеснения относно 2 неща:
- не знам, а и не разбирам как е направена схемата на зарядното, тоест дали като му се подаде по-голям ток си тегли колкото му е необходимо, или го пренасочва целия към батерийте на по-ниско напрежение (те са 4х 1.2v за станция)
-ако стане с това зарядно, дали следва системата за изгасяне на лампите като са заредени да работи коректно с новото зарядно или ще трябва да се съобразя с 5 пъти по-големият ток
Благодаря ви  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2012 16:50 Заглавие: |
|
|
Няма проблем, зарядното не е в адаптера а в докинг станцията. Предполагам че адаптера е само един трансформатор и изправителен блок. Това 1А означава, че можеш да черпиш максимум 1А ток от него. Щом оригиналния е 200mA значи, че този адаптер няма да се натоварва много. Зарядното ще си черпи колкото му трябва. Електрониката на самото зарядно определя тока през батериите не адаптера. Все пак, не съм виждал устройството и за това преди да го смениш се убеди, че в кутията на адаптера не е сложено и зарядното. Ако позволява я отвори и виж дали в нея има само един траф, 4 диода и кондензатор. Може да е импулсно захранване също. С този адаптре ще си работи нормално както преди, стига да е само адаптер и да няма общо с електрониката на зарядното устройство, освен че и подава 9В. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
Bambal Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2012 17:08 Заглавие: |
|
|
Няма как да отворя оригиналния адаптер, щото е капсулован и не виждам болтчета никъде. Иначе схемата е както правилно сте предположил: адаптер, който подава на зарядното /докинг станцията/ ток, и съответно в нея влизат радиостанциите. Тогава пристъпвам смело към зареждане, дано да няма проблем ако пресроча времетраенето.
Поздрави и благодаря! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|