| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cruise7777 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 16:05 Заглавие: Помощ за постояннотоков усилвател |
|
|
Имам курсов проект по аналогова схемотехника първа част, като задание имам да проектирам постояннотоков усилвател с операционни усилватели.
Ui = 1mV
Ria => 1MOma
delta f = 0-3KHZ
грешка <=1%
delta T = 25градуса
Захранване еднополярно 5V
Моята идея е да използвам 2 стъпала с ОУ, и ООВ по напрежение,всяко едно да усилва 50 пъти. Попитах ръководителя на КП и каза че така става, 1 процент грешка, значи offset voltage (напрежение на несиметрия)
макс. 10микро волта, тък като са 1% от входното е 10микро.
Спрял съм се на OPA2381,отговаря на моите изисквания за захранване,SR и offset voltage, само че едно нещо не ми е ясно, "Voltage output swing from rail", какво ще рече това? и дали този усилвател ако му подам 5V захранване, ще може да има на изхода си 2.5V ? Имам си учебниците по предмета и ръководство за КП, ама хич не ми помогнаха, с това да разбера дали дадения ми ОУ, ще може да изкара на изхода 2.5V без да прави проблеми или без да реже от сигнала, надявам се някой да помогне
П.С : в дейташита на усилвателя ми пише "output voltage swing from rail" 600mV... дали това е макс. изходно което може да изкара? и ако да... ще може ли да ми помогнете да си избера, такъв ОУ който може да изкара 2.5V,който да е със захранване 5V еднополярно и офсет по-малък от 10микро, тия дни разгледах поне 50 и не видях такъв който output swing-а му е над няколко си миливолта..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 17:48 Заглавие: |
|
|
| Въпросния Усилвател има добри параметри,но не е Rail to Rail за да изкараш по високо напрежение,погледни например MCP602 .Който в случая ще ти свърши работа. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 17:52 Заглавие: |
|
|
| този за които говориш има много висок offset voltage моя трябва да е до 10микро волта максимум, добре с моя не мога ли да получа 2.5V изходно напрежение, и ако не би ли помогнал да си избера от Texas instruments, защото ми трябва и като елемент да си направя симулациите? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:07 Заглавие: |
|
|
| НИкъде не видях в заданието колко трябва да е коефициента на усилване ? Това Uin=1mV ефективна стойност ли е ? Защото ако е - отиваш на голямо ограничение с този Ку=2500 . Офсета е два типа - постоянен и температурен дрейф , постоянния можеш да го компенсираш . Това делта Т работния температурен диапазон ли е ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:14 Заглавие: |
|
|
Да делта Т е това, а ръководителя ми каза че offset voltage трябва да ми е до 10микро, та моя усилвател може ли изкара 2.5V с 5V захранване, колкотото до коеф. на усилване той си е 2500, ще използвам две стъпала
Ui не е ефективна  |
|
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:23 Заглавие: |
|
|
Изходното напрежение зависи от Честотата,и схемното решение също, но трябва да търсиш rail to rail.LMC662 е със 1.5мкВ ofset drift.
Усилвателите на Analog Device (AD)са най добри,но и цената е висока.
А със коя програма правиш симулация? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:25 Заглавие: |
|
|
Еми на Orcad ще ги правя симулациите (Capture), виж честотния ми диапозан е до 3KHZ дали ще има проблеми този усилвател, който съм си избрал с 2.5V на изхода си ?
за този LMC662 виж какво пише Low input offset voltage: 3 mV , на мен ми трябва до 10 микро |
|
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:34 Заглавие: |
|
|
На тази честота 3кхц никакви проблеми за който и да е усилвател.
LMC662 е rail to rail,и ще го имаш това 2.5в.Не мога да кажа същото за OPA2381. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:36 Заглавие: |
|
|
Добре, този LMC не става за моето ограничение за input offset voltage, ще помогнеш ли да си избера от Texas Instruments, с еднополярно захранване до 5V и такъв input offset voltage...... на този е няколко мили, аз не говоря аз изменение на градус Целзии а за самия input voltage  |
|
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 18:49 Заглавие: |
|
|
Трябва ти 2ОУ -input offset voltage 10mkV max,rail to rail.Така ли?
Точно сега немога да потърся защото отивам на работа. |
|
|
 |
|