Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за усилвател IRNI-L 1200

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dj_papi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2012 15:35    Заглавие: Въпрос за усилвател IRNI-L 1200 Отговорете с цитат

Здравейте, някой има ли схема на въпростия IRNI-L 1200.
Аз не се занимавам професионално с електроника, и не претендирам че знам много Smile , просто се опитвам да си ремонтирам усилвателите сам. Проблемът при този е следният:
По време на работа сработи защитата на '' CH A '' (левият канал), след като го отворих установих че има 'изгорели' крайни транзистори (MJ15024 & MJ15025), до колкото се вижда от платката 15024 - ките са 4 на брой в парелено изпълнение, като базите им са сварзани към емитера на 2SA1943 през 3.6 ома резистори,
15025 са 'обратните' на 15024 изпълнението е същото като тук имаме и естествено 'обратния' на 2sa1943 -2sc5200. Смених 8 те на брой (15024 и 15025) като не всички бяха 'заминали' но поне всички след смяната да бъдат от една серия на производство така предположих. Мисля че двойките 2SA & 2SC се наричат драйверни и са здрави. След смяната следваше и пускането на усилвателя - всичко беше точно, нямаше постоянно U на изхода.
Пробвам го на 8 ома товар (обертон 400 W), звука беше нормален без изкривявания, без брум, но след 2, 3 мин работа защитата пак се включи и както всички се досещата 'бум' Sad
Тъй като не ми е първият усилвател който съм отремонтирал бях сигурен че всияки др елементи бяха наред драйверни транзистори , предкраини, мерих всички диоди и някой от резисторите. Реших буквално да срежа някои от изгорелите транзистори ( тези които поръчах при ремонта) и какво установих може да видите на снимката http://www.facebook.com/photo.php?fbid=412803795413119&l=035fe24123 !!! След второто 'изгаряне' на стъпалото установих че имам доста заминали елементи резистори, диоди, транзистори като не само краините, наложи ми се да сменя bc550c i bc560c но тъй като не можах да ги намеря сложих заместители bc547 & bc557 незнам дали са подходящи, сега поръчх нови крайни от др магазин излезнаха доста по скъпи , извърших подмяната пусках усилвателя изглежда че всичко е наред просто ме е страх да свържа товар, незнам какво да измеря и колко трябва да измеря на платката , нямам схема Sad.
Ако някой иска нека предложи нещо, може да не ми е мн грамотно изказването, все пак не се занимавам професионално за което се извинявам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2012 16:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Основно - преднапрежението на крайните ===> Ток на покой. Наблегни на веригата между двете бази.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
dj_papi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 24, 2012 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ли малко по подробно описание - веригата между двете бази на кои транзистори. Каде трябва да измера , аз ще го измера първо на работещият канал и ще направя сравнение с ремонтираният.
Мерси за отговорът.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nikigada
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 25, 2012 11:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Здрасти колега що не го пратиш или занесеш в сервиза на фирмата там ще стане както трябва със сигурност. Със тази борба може и по-скъпо да ти стъпи. За справки - http://www.irni-l.com/

Поздрави!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети