|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 18:50 Заглавие: Теоретичен въпрос за импулсно захранване |
|
|
Почнах да попрочитам това-онова за импулсните и се мъча да си обясня някои работи и за да не изпадам в заблуди по-добре да питам.Става дума за boost конвертор.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9f/Boost_circuit.png
Когато ключа е затврорен (т.е транзистора е отпушен),веригата се състои от източника,бобината, веригата D-S или C-E на транзистора,нал тъй?.Интересно ми е как се определя тока,който се черпи от източника в тоя случай Ако съм прав ,в случая веригата реално (като не включвам активните съпротивления на елементите) представлява последователен L-C кръг,където С е капацитета на прехода D-S (ако приемем ,че транзистора е МOSFET).В такъв случай,тока черпен от източника би трябвало да зависи от импеданса на веригата т.е
| Код: |
Xl=2.pi.f.L
Xc=1/2.pi.f.C
Z=sqrt((Xl-Xc)^2)
I=U/Z
|
Така ли е ,или нещо съм в грешка?.И още нещо-ако транзистора беше биполярен,капацитета C-B ли щеше да участва във веригата?  _________________ Може и да бъркам..... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 19:10 Заглавие: |
|
|
Когато ключът е затворен, токът нараства линейно през бобината по веригата източник - бобина - затворен ключ.
Няма капацитет тук. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 19:13 Заглавие: |
|
|
За теоретичния въпрос е добре да се върнеш още малко назад към теорията.
Хубаво е да си изясниш топологичното устройство и начина на работа на транзисторите (както на биполярните, така и на MOS) в ключов режим.
Защо може да протича и постоянен ток по веригата C-E при биполярния и съответно D-S при MOS структурите независимо дали са с вграден, индуциран канал или с изолиран гейт (G). _________________ RemoteControls |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 19:27 Заглавие: За схемата |
|
|
Бъркаш, когато транзистора е отпушен капацитета е даден накъсо от него. Тока във веригата нараства по линеен закон по формулата:
dI=U/L*dT, където dI е изменението на тока, U е входното напрежение, L е индуктивността на бобината, dT e времето, през което е отпушен транзистора. Това е при пренебрегване на омичното съпротивление на бобината и Rds_on.
Пример: U=10V, L=100uH, тока на бобината е бил нулев. След включването на транзистора тока почва да расте линейно, т.е след dT=1us I=0.1A, след още една - 0.2А и т.н. на десетата микросекунда ще 1А. Ако не е бил нулев (примерно бил е 0.5А - след 1us ще е 0.6А, след 2 - 0.7А и т.н. след 10 ще е 1.5А) |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 22:22 Заглавие: Re: Теоретичен въпрос за импулсно захранване |
|
|
| showMANiak написа: | | Интересно ми е как се определя тока,който се черпи от източника в тоя случай | Тока на източника I се определя като сбор от тока на загубите (I1 в червено) и полезния ток през товара (I2 в зелено). От формулата се вижда, че загубите са обратно пропорционални на индуктивността и на честотата. Ueff се смята лесно от U~, а формата, амплитудата, коеф. на запълване и т.н. на U~ зависят от управлението на ключа  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2012 8:44 Заглавие: |
|
|
Всъчност цялото объркване идва оттам, че showMANiak вкара формулите за установен синусоидален режим и забрави че транзисторът всъщност е включен за кратко, а ключовите захранвания (когато са в установен режим) е по-коректно да се разглеждат като поредица от преходни процеси между постояннотокови режими. Тогава идва формулата от gigant...
showMANiak , разгледай тази страница - има теоретично обяснение, както и форми за изчисляване и нещо като "симулация". _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2012 9:20 Заглавие: За конвертора |
|
|
| vladimirstanoev написа: | | тока на загубите (I1 в червено) и полезния ток през товара (I2 в зелено). |
Това не е вярно, I1 не са загуби. При boost конвертора Uo>Ui. Ако елементите са идеални, КПД=100%, няма загуби и Po=Pi, Uo*I2=Ui*(I1+I2).
Това е голямото предимство на ключовите стабилизатори спрямо линейните, при тях загубите се дължат единствено на несъвършенството на използваните елементи, а не на принципа на работа. Не е проблем да се постигне КПД доста над 90% със съвременни елементи. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2012 15:35 Заглавие: Re: За конвертора |
|
|
| gigant написа: | | Това не е вярно, I1 не са загуби. .... |
Така е , това не е ток на загуби , това е токът , който "зарежда" бобината с енергия , по-точно натрупаната енергия е пропорционална на квадрата на тока . После тази енергия се "прехвърля" към изхода , при друго (в случая по-високо) напрежение . Може разбира се бобината да се замени с траф (Flyback) , тогава едната се използва за натрупване на енергия (първична) , а другата за извеждането и (вторична) . Препочъчрам траф , защото имаш галванично разделяне на веригите ! |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2012 17:56 Заглавие: |
|
|
Първо благодарско на отзовалите се .Второ-явно съм голяма 'фца,щото въобще не включих и се забих във съвсем други теории .Трето-ако съм разбрал правилно,за пример имаме 12В захранване,100uH бобина и клатушкаме транзистора със правоъгълно напрежение с честота 50кХц и коеф.на запълване 0.5.При това положение,периода на сигнала е 20мкс,а при коеф. 0.5 през бобината ще протича ток само 10 мкс т.е максималната стойност на тока ще е I=(12/100.10^-6)*10.10^-6,демек 1.2А.Ефективната стойност би трябвало да е 1.2/sqrt(3) за триъгълник т.е ако забода мултицет да меря тока през бобината,би трябвало да отчете 0.69А .Тъй като при 50кХц,едва ли мултицета ще отчете нещо което дори малко да се доближава до истината,мисля да навържа пробна схема след малко и да бодна един нискоомен резистор (примерно 0.1ом) последователно на бобината и да меря пада върху него и да гледам формата за да си проверя теорията
П.П-tropper,симулациите мисля да са live,на бюрото ми .А колкото до формулите-мъча се да си обясня аджеба какво точно стои зад тях,не просто да ги използвам на готово,но ще го прегледам сайтчето,изглежда nice .То всъщност като цяло трябва да покълва още бая теория,ама колкото повече чета,толкова повече въпрости ми изникват,на които няма отговори и понякога става мазало без да попиташ  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2012 19:04 Заглавие: |
|
|
За да направиш тези измервания трябва да приложиш товар / Load на схемата / ~ напр. Rload 20-30 ohm може и кондензатор 220uF 30V предвид напрежението върху товара ~=12V + напрежението на самоиндукция на индуктивността. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|