Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Усилвател за кола TDA 7560 - захранване
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
genhack
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 18, 2005 21:03    Заглавие: Усилвател за кола TDA 7560 - захранване Отговорете с цитат

Първо искам да се извиня за глупавия въпрос, но няма как като не знам ще питам. Та ако искам да си направя усилвател за кола примерно с платка TDA 7560 която е 4х50 вата и струва 20 лв в Квазер Електроникс какво захранване ми трябва за него? Или не, да не се изхвърлям толкова - това е добро на пръв поглед http://www.mladkonstruktor.bg/2x40W_main.htm. - захранване ???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 8:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти говориш за уселвател 4х50В , което ако ги изкараш тези мощности ште ти е нужно захранване поне 220-230Вата. А тази схема на МК е 80 Вата и това не е заьранване а уселвател (с TDA8560).
Върнете се в началото
viksyn
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 10:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей, TDA7560 се захранва с 12V напрежение от акумулатора, както и другата схема, за която си писал. Това 4x50W e при правоъгълен /т.е. силно изкривен/ сигнал на изхода, по правдоподобно е 4x30 при U=14,4 и 10% THD и при товар 4 ома. Тази ИС /TDA8560/ дава 2x40 при 2 ома товар, а при 4 ома дава 2x25W, т.е. двете схеми нямат особена разлика в мощността, а и в звученето. В крайна сметка бих те посъветвал да се ориентираш направо към сд плеър с такава схема.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
genhack
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Така някои неща ми се изясниха, но други не. Примерно цената на TDA7560 в Квазера е 19,25 - защо ми препоръчваш cd(които имат доста солени цени с/д мен) ? Пък и идеята ми е пак ....малко странна. Искам да подавам сигнал от преносим мп3-плеър на входа на усилвателя. ВЪзможно ли е това?
Върнете се в началото
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Да. Възможно е от МП3 (свирката) да подадеш сигнал към уселвателя. Няма да ти е нужен и предуселвател, тъй като мп3 си вади достатъчно високо ниво.
Върнете се в началото
genhack
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Тогава какво следва, че 20кинта за платка+мп3-плеъра и всичко си е ок. Естествено ще трябва и потенциометър и кутия, но това е друг въпрос.
Върнете се в началото
nafo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 19, 2005 13:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Общо взето. И хубави екранирани кабели ще ти трябват.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Юли 20, 2005 0:47    Заглавие: Отговорете с цитат

темата не е много за това, но да попитам- на касетофон с мостов изход /без маса на корпус за говорителя/ получих силни смущения от колата във входа след галванично разделяне на автокасетофона със усилвателя...
да пообясня: единия край на касетофона /изход/ към входа на усилвателя, другия свободен.
Върнете се в началото
genhack
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 20, 2005 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Такаа вече се навих да правя TDA8560 или TDA7560. Та задавам конкретни въпроси:
1. Кое да избера
2. Има ли проблем ако подавам сигнал от преносим мп3-плеър(фотоапарат photoclip за да съм точен) на "вход1" и "вход2" и как директно кабел от изхода за слушалките към входа ли?
3. Там където е К1 ли трябва да се изкара копче за on/off - може ли с кабелче до копчето
4. Къде да ръчна потенциометър(КАКЪВ) или на първо време може да се ползва този на мп3-плеъра
5. Каква кутия трябва да му направя и колко голяма
6. "Интегралната схема задължително се монтира към охлаждащ радиатор. В качеството на радиатор можете да използвате и шасито на автомобила (корпусът на усилвателя е свързан към маса)." ето това не го разбрах - уж трябва радиатор,пък може и корпуса да е такъв???
7. Какви кабели да използвам за копчето за on/off,потенциометъра и от мп3-то до входа
8. Ако съм пропуснал нещо важно - казвайтe
9. Ползвал съм схемата от http://www.mladkonstruktor.bg/ за гореспоменатите елементи
10. П.П Това ми първия опит с електротехниката и затова имам толкова неясни неща. Не разбирам много, но имам голямо желание
Върнете се в началото
rusin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Stara Zagora

МнениеПуснато на: Сря Юли 20, 2005 12:40    Заглавие: Отговорете с цитат

1 сам реши какво ще искаш 4 канален или 2 канален усилвател
2 дириктно можеш от слушалките мой познат така си включваше фогоклипа но виж твоя да не би да има спецялно изход за това /но ме съмнява/
3 да може с кабелче
4 не ти трябва потенциометър -използвай фотоклипа
5 направи всичко и сложи радиятора на интеграла и после ще прецениш каква кутия ти трябва. Продават пласмасови в магазините за електроника или пък ако не си с много взискателен можеш да завиеш с болтче радиатора към колата кадето тие удобно но сложи Г-образни планки за платката.
6 това значи че можеш да използваш както обикновен алуминиев радиятор така и шасито на кутията ако правиш такава и ако е метална
7 захранващите кабели да са над 2кв многожилни и с предпазител на 4А а за тонколоните може и 2 квадрата пак многожилни.
8 да не те отчайвам но по добре набери малко опит и тогава прави усилватели знам че са голяма мания но са трудни ако си начинаещ . Ама пък за това е форума ще помагаме. Успех и пиши !
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети