|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 1:34 Заглавие: Две захранвания в паралел ? |
|
|
Здравейте, искам да попитам възможно ли е според вас да се свържат две компютърни захранвания в паралел (12 волтовите им линия конкретно) с цел удвояване на тока ?
Не говоря за захранване на някакви електронни компоненти, а само и единствено ел.двигател на 12 V ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 1:38 Заглавие: |
|
|
| Ами че колко е мощен тоя двигател? |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 1:56 Заглавие: |
|
|
Ами от чистачки на кола
Когато е на празен ход работи, но под товар кляка захранването, напрво се чува как намаляват оборотите и на вентилатора |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 6:29 Заглавие: За захранването |
|
|
| Натовари 5-те волта (червената жица) с една крушка 12V/21W и вероятно ще стане работата |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 8:08 Заглавие: |
|
|
| По-скоро свържи двете захранвания последователно с 5 волтовите си изходи. Така ще получиш 10 волта, но при много по-голям ток. (ако се пипнат малко захранванията може да се получат и по 6 волта вместо 5) |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 8:14 Заглавие: |
|
|
Какво ти е захранването и колко вата? Виж колко ток дава на 12В. Отвори го и виж за лоши кондензатори. Ако кондерите са стари и ликажни може и те да товарят. Като последен вариант пробвай с по мощно или чисто ново дали ще кляка. В интерес на истината ел мотор като се натовари повече си дърпа ток. Има вариант и да се преработи компютърно захранване за да дава повече ток на 12в. Внета има писано много за това. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 23:55 Заглавие: |
|
|
Правих го, но няма голям ефект Дали не трябва да се натоварят и другите линии, или 5-волтовата диктува ?
Захранванията, с които пробвах са все от старите и истински, не са китайци, като последното е 18 А на 12 V, 30 А на 5 V.
Мотора си върти на празен ход, работят си и трите скорости, но като му кача товар, се чувства как се мъчи, а на най-бавната скорост не тръгва изобщо, което ми е чудно
Може ли така ? Имам някакво понятие от електрони компоненти, но точно как работи импулсното захранване не знам, така че ми хрумна като идея, но някак си не ми се стори реално възможно да се свързват последователно Ако може, проблем ли е да са различни, защото не съм сигурен че имам две напълно еднакви ?
Последно пробвах с това
NEXUS NX-3500
На празен ход разликата в скоростта е чувствителна, под товар на мотора - почти същото
Стигнах даже още по-далеч в опитите - намерих трансформатор на 12 V, на големина е колкото цялата кутия на компютърно захранване, вторичната му е правоъгълна, 20 кв.мм, не знам характеристики, но изглежда доста сериозно. Сложих му най-големия грец дето намерих в магазините - 50А на 1000 V. Парадокса е, че с него върви по-бавно от което и да е от компютърните захранвания  |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2012 0:42 Заглавие: |
|
|
А на този мощния траф сложи ли кондензатори след греца ?
Нещо такова:
И импулсните захранвания може да се вързват последователно - няма значение че са различни.Само че тогава тогава максималният ток ще се
определя от по-слабото захранване.
И друго - 5 волтовата при тях е водеща - само тя се следи и коригира.Затова ти казаха по-горе да я натовариш.Така захранването ще "знае" че е натоварено и ще се опитва да поддържа и останалите в нормални граници. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2012 7:15 Заглавие: За последователното свързване |
|
|
Не можеш да свържеш директно две захранвания заради зануляването на масата на иахода към корпуса - при последователно свързване ще стане късо през корпуса и шукото. Захранването трябва да се отвори и изолира масата, и чак тогава може да се свързват последователно. Но е безсмислено, за да има ефект трябва да станат 3, та напрежението да е 15V
Ти уред нямаш ли? Вземи измери 12-те и 5-те волта на празен ход, при разтоварен и натоварен мотор. Ама ги мери не на клемите към мотора, а на някой от свободните куплунги за дискове. И докладвай. 5-те волта трябва да са натоварени, иначе 12-те падат заначително, може дори да изключи захранването.
И още нещо - тоя мотор харчи много ток, трябват му дебели жици, свържи по няколко черни и жълти жици в паралел като го захранваш. Ако се налага да ги удължяваш - жицата да е поне 2.5 квадрата. И да не е много дълга. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 17, 2012 22:52 Заглавие: Re: За последователното свързване |
|
|
| hidrazin написа: | А на този мощния траф сложи ли кондензатори след греца ?
Нещо такова:... |
Да, 5х2200 mf на 16 V
| gigant написа: | | ...И още нещо - тоя мотор харчи много ток, трябват му дебели жици, свържи по няколко черни и жълти жици в паралел като го захранваш. Ако се налага да ги удължяваш - жицата да е поне 2.5 квадрата. И да не е много дълга. |
На изхода на захранването съм хванал всички жълти и толкова черни.
Кабела, който продължава е 2,5 многожилен но не е къс - около 4 метра е, щото тоя мотор се движи заедно с една шейна по релса.
Напреженията ще ги измеря, ама като спре проклетия дъжд, че машинката дето си я правя е на двора и е завита с найлон, а трети ден не мога да я доближа  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|