Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Апр 07, 2012 17:02    Заглавие: Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки Отговорете с цитат

От едни годинки съм извън хардуера.
Последно съм правил платки с Протел, пробвах и с Протеус.
Какво е актуално в момента? И платкаджиите да не се чудят как да ми четат файловете.

Правя двузонен термостат. Подкарах си LCD дисплей и четенето от термо-сензор LM335. За нула време с Ардуино, да не повярваш как софта тръгна за под 1 час.
Време е да си пусна моя заготовка с Атмега, евтин дисплей, 2 релета за изход, клавиатура. Захранване и стабилизатор. Останалата площ - универсална платка, да може да се приспособява за всякакви изобретения.
Засега с платката се надявам да го докарам под 20-тина лева/бр.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Съб Апр 07, 2012 18:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз работя със Sprint Layout. В www.eserviceinfo.com съм качил преведено от мен от руски ръководство. Може и да има неточности, не съм професионален преводач, пък и руския съм го учил преди повече от 20 години. Може да експортва към gerber и drill. А някои платкаджийници приемат и направо работния й файл.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Апр 07, 2012 21:49    Заглавие: Re: Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки Отговорете с цитат

Rabin написа:
От едни годинки съм извън хардуера.
Последно съм правил платки с Протел, пробвах и с Протеус. ...

Малко ме очудваш с това изказване , в смисъл за дълги години правиш 1 платка , а искаш да сменяш софта Very Happy . Аз бих ползвал това което долу-горе зная , вместо да разучавам нещо друго , при условие че не ти е приоритет платкаджийството разбира се .

Аз бих ти препоръчал системите на Алтиум - Протел , ДХП .
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Апр 07, 2012 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм работил само на Protel DXP , и не мога да кажа за други програми, но става за професионална дейност (за такава съм го и ползвал) Smile Алтиум дизайнер ще ти товари доста компютъра, но има някои подобрения при опроводяването, прави сама разни чупки на пътеките. Също ако имаш елементи в схемата с дублирани десигнатори ще ти каже веднага. За други подобрения не знам.
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Апр 08, 2012 8:03    Заглавие: Отговорете с цитат

PROTEL99>конвертиране в pdf файл>принтон >платкаджийница.Това е моя път
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 08, 2012 8:18    Заглавие: Re: Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки Отговорете с цитат

Цитат:
Малко ме очудваш с това изказване , в смисъл за дълги години правиш 1 платка , а искаш да сменяш софта

Каква "1 платка", нещо не вдянах.
Учиха ме на някаква комбинация да рисувам схемите на OrCad, после ги прехвърляхме на Protel. Ама преди едно 10 години беше. Тогава нещо не харесваха схематичния редактор на Протела. Не ми харесва като подход, искам схемата и платката да се рисуват в един продукт.
Като ще уча някакъв продукт - да е актуален, ми беше мисълта. Явно Протел още е в час.
Протеус ме беше впечатлил с възможностите си за симулация. Но платкатдийският му редактор е неизползваем, поне с версията, с която работих. Това преди 5 г
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Нед Апр 08, 2012 12:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Протела и алтиум дизайнер правят изходни файлове, с които всички нормални платкаджийници работят. Никакви други програми не са необходими. Само *.pcbdoc файла е достатъчен за изработката на платката. Smile
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Апр 08, 2012 17:05    Заглавие: Re: Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки Отговорете с цитат

За кое не си вдянал ? Казах ,че след като за 10г. това е първата ти платка , значи не ти е професия и не си струва да учиш нов софтуеър , а да ползваш този който знаеш ... ако го знаеш Very Happy (сега казваш че не е така) .

Това ,за което говориш вероятно е Кадстар Wink - досовския , там се работеше така : първо схемата на ОрКад , експортира се , после файла се едитва в неформатираш редактор и се заменят названията на елементите от ОрКад с нови наименования , според библиотеката в КадСтар , после се импортваше в Кадстар и при късмет се започва платката , ако не пак се редактира в едитора . Но това е досовския Кадстар . Правил съм всичко това професионално до преди около 9-10 г.

При Протел 99 и следващите системи на Алтиум такива чудеса няма , има си редактор на схемата , симулатор , редактор на платката и т.нат. Освен това - пращаш си pcb файла директно във фирмата (по възможност да не е Селектра Laughing ) . Естествено ако си по-напреднал си панелизираш платките (за SMD особенно) , вадиш си Гербер и Дрил файлове и така ...

(умишлено пиша имена на софтуеър с български букви ! )
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 08, 2012 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

OrCAD си има чудесен инструмент за платки.
Други разпространени са EagleCAD и KiCAD (последния е само за Linux).
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2012 7:58    Заглавие: Re: Моля, препоръчайте софтуер за проектиране на платки Отговорете с цитат

milmar написа:
... Казах ,че след като за 10г. това е първата ти платка , значи не ти е професия и не си струва да учиш нов софтуеър , а да ползваш този който знаеш ... ако го знаеш Very Happy (сега казваш че не е така) .
...

Aми точно така е както си го описал.
С CadStar тaка и не се научих да нарисувам и една писта, само съм виждал как се работи с него.
С ОrCAD рисувахме, с Protel правихме платките. Доста по-стара версия от 99, не знам точно. Помня някакво безумие с custom библиотеки. Нямаше цокли дори за елементарни неща и си ги рисувахме.

@ststefanov,
А, това за Linux-кия KiCAD беше добра идея. Така и така мисля да минавам изцяло на Убунту. Благодаря. Малко бягам от първоначалната идея за известен софт, но е крайно време да мина на Линукс и в нас. Ще проверя кои версии вървят на Убунту.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 1 от 7

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети