| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
a.bakov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 22, 2012 23:33 Заглавие: Баласт от л.лампа + авт. бобина = ? |
|
|
Предварително се извинявам за непрофесионалното ми обяснение, но се опитвам да си направя нещо наречено Static Grass Aplicator, но нямам достатъчно познания и търся помощ. В това видео може да видите за какво точно служи http://www.youtube.com/watch?v=wqwQi32whg0. Най простото обяснение за направата му е тук http://www.youtube.com/watch?v=1CoBlSWWcaU&feature=related. Сравних го обаче с подобни хоби уреди и разликата е голяма 7.5kV срещу 35-40 kV за купешките. След доста ровене стигнах до тази схема за озонатор
До тук обаче ми бяха познанията , може ли да заменя генератора на отрицателни йони с баласт и бубина, както е на схемата за да получа по високо напрежение? Може ли да ползвам всякакъв баласт ? На схемата са отбелязани 5000V , за бубината не са ли нужни 12 ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
|
|
 |
a.bakov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 23, 2012 21:44 Заглавие: |
|
|
Надявах се някой от вас да ми каже , че мога да ползвам всеки баласт от л.лампа и да не се правя горната схема , но ще я пробвам явно нея. Само , че имам 3 въпроса . Мога ли да ползвам звънчев трансформатор 0.5A . 60mA не намирам никъде? 2. R2 пак ли е 2 W? 3. Какъв кабел да ползвам за високото напрежение от бобината , кабелите за свещите ми идват къси , ще ми е нужен поне 2м.
П.П. @ кязъм Звука който се чува в клипа от бобината ли е или от искрите ? |
|
|
 |
кязъм Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 23, 2012 21:55 Заглавие: |
|
|
От искрите, можеш да ползваш трафа, за R2 - 0.5W ! ...... Желанието ни е в схемата да бъдат използвани само леснодостъпни елементи и поради това за източника на високо напрежение сме използвали обикновена автомобилна бобина и звънчев трансформатор. Вместо последния можете да използвате какъв да е мрежов трансформатор с изходно напрежение 8 V и изходен ток 60 mA. |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 24, 2012 0:37 Заглавие: |
|
|
И аз съм го правил. Ама моята постановка не беше толкова шумна. Ползвах крушка за автомобил , от старите H4, с кръглите балони. От на баща ми Жигулата.
Сложи кабел с двойна изолация, че да не пробива. Даже го нанижи в шлаух, и да не минава покрай метални предмети. |
|
|
 |
a.bakov Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2012 8:10 Заглавие: |
|
|
| Пак съм аз и отново с въпрос, при положение, че не нямам намерение да получавам искри има ли опасност бубината да прегрее? Става въпрос за 10ина минути през, които ще е включено захранването |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2012 9:59 Заглавие: |
|
|
Обърни внимание на един позабравен факт.
Обикновените автомобилни бобини (за чукче и наковалня) са разчетени вторичната им намотка да работи до около 15 кV. Ако се повиши още напрежението - вторичната намотка пробива. Затова ползвай бобини от транзисторни запалвания - те са разчетени за по-високи напрежения |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 02, 2012 21:16 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | един позабравен факт |
Никола Тесла. За напред ще е все по-актуален. Добре, че не се е родил по време на инквизицията  |
|
|
 |
|