| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2012 22:48 Заглавие: Трансформатор на 400Hz-възможно ли е? |
|
|
Здравейте,
Възможно ли е с тази схема(или подобна) да се подкара трансформатор ТС-180 на 400 Hz?
http://s42.radikal.ru/i096/1206/a3/6ba05108db1d.jpg
По-скоро ме интересува дали подхода е верен и дали тиристорите ще щракат на тая честота?
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2012 23:53 Заглавие: |
|
|
Има момент когато и двата тиристора ще се отпушат при превключване на изходите. Необходимо е време за закъснение на единия изход спрямо другия _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 1:37 Заглавие: |
|
|
| То отпушването ясно, ами запушването ? |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 9:31 Заглавие: |
|
|
За да се комутират два или повече тиристори когато ъгъла на отпушване е различен то трябва да има промеждутък от време м/у инпулсите (мъртва зона) Иначе няма проблем да щтракат на 400Hz дори някои типове тиристори могат и над 1kHz.Схемата е удачна ако го направиш с транзистори,тогава няма проблеми. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 9:33 Заглавие: |
|
|
Преди години в армията имаше трафове работещи на 400 херца, ма изглеждаха по-мазно от ТС-180 . Не му знам характеристиките на желязото, но не ми вдъхва много вяра да стане. А управление с тиристори става, но трябват си мерки за запушването. Руснаците са любители на тия изпълнения. Може да се видят такива схеми при електрожените, които се разпространяват из техните сайтове. Ма мойта глава винаги ме боли, когато се опитвам да разбера принципа и защо работи . |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 9:48 Заглавие: |
|
|
То те не само трафове на 400Hz имат а и електромотори. Това позволява при по-малки габарити и тегло да се получи същата мощност. Желязото е същото - до тази честота с него няма проблем. Виждал съм такива електромотори и генератори от старите руски самолети АН-...
Ако си спретне правилно електрониката с трафа няма да има проблем. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 16:18 Заглавие: |
|
|
Бе то желязото изчислено за 50херца ще работи на 400 , но с повечко загуби \обратното с херцовете е кофтар/.Тиристорите -обикновенните спокойно работят до 500 херца.
А ти georg77 като съвсем пампайците в схемата не си посочил къде искаш 400 херца или поне да загатнеш какво искаш да направиш. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 17:06 Заглавие: |
|
|
Сигурно иска да спести от матряла  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2012 18:54 Заглавие: |
|
|
Няма начин да проработи тая схема /поне не с тиристори/. Няма как да се запушват тиристорите и още пьрвия полупериод ще "избамкат" . pilgrim даде жокер още вьв втори пост от темата .
P.S. Има схеми с допьлнителни кондензатори за запушване на тиристорите ,но те работят изключително зле . |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 0:54 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Сигурно иска да спести от матряла |
Именно, искам от примерно 180 вата траф да искарам близо 1kW мощност и тя да еефективна.Не съм сигурен, че се изразявам правилно
| Цитат: | | А ти georg77 като съвсем пампайците в схемата не си посочил къде искаш 400 херца или поне да загатнеш какво искаш да направиш. |
Да ама като ви напиша за какво ми е тая академична разработка, ще ми се присмеете.
Някъде бях чел, че един траф работещ на 50Hz, ако работи (примерно на 100Hz), то сечението на желязото бива 2 пъти по-индуктивно и съответно 2 пъти по-ефективно.Т.е по-тънък проводник и повече мощност. Така ли е?
Последната промяна е направена от georg77 на Пет Юни 15, 2012 1:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|