|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alex93 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 16:10 Заглавие: Успоредно свързване на 250smd диода - какъв резистор е нужен |
|
|
Здравейте,
замислил съм ангелски очи за фаровете да си правя и тъй като искам да направя плътно светещ ринг съм намислил да поя 1 за 1 диод без никакво разстояние между тях.
Съответно така няма как да се свържат последователно защото за 2 ринга на фар излизат около 250 диода и напрежението ще падне
Затова може ли някой да сподели дали сметките за нужното съпротивление са ми вярни при успоредно свързване
така 1 SMD диод топло бяло иска ток 20mA = 0,02A, Напрежение 3V до 3.2V
Следователно мощността на 1 диод е 0,06W или 0,064 (при 3.2V)
оттук 250 диода ще искат ток 5А при 3-3.2 волта
=> P = 15 или 16W
сега за да се запази тока 5А и мощността 15 или 16.. взимаме 15W
при напрежение 12 - 13 волта в колата
по формулата R = Uна квадрат / P
се получава R= 10 - 11 - 12 - 13 ома в тези граници, според зависи лекото колебание във волтажа при запалена кола и волтажа който искаме на диода (оптимално му дават 3.2V)
и сега мощността на този резистор при 12 волта би трябвало да е
12V x 5A = 60W? ако се вземе напрежение при запалена кола съответно отива към 65 - 70W резистор
Правилно ли съм изчислил резистора?
и съответно да питам ако в магазина нямат такъв ... какъв да си поръчам примерно ако има 20 Ома и 30W да си взема 2 и да ги свържа успоредно би трябвало да стане 1 по 10ома и 60W
Съвет? защото преди правих 130 диода и 5- 6 пъти ходих до магазина докато уцеля нужния резистор защото много загряваше
пп. забравих да уточня диодите са с корпус 3528 ако има значение
ето повече информация http://www.tme.eu/dok/O/of-smd3528ww.pdf |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 17:14 Заглавие: |
|
|
Цялата ти концепция е лошо замислена.
Свъжи диодите на групи по 3 и после всички групи в паралел. Така ще ти трябва много по-маломощен резистор.
А най-добре е със специализиран драйвер.
С 250 диода ще избодеш очите на всички, които гледат "ангелските очи". |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 19:25 Заглавие: За фаровете |
|
|
| Сметките ти не са верни, трябва ти 2.2 ома поне 50 вата. Казвам ти го само защото това няма да работи - или диодите ще прегреят и ще изгорят, или резистора ще ти подпали колата. Ако все пак успееш да го сглобиш и го подкараш - все ще се намери някой, дето си го заслепил, да ти строши фаровете или главата. Ако заслепения съм аз - обещавам, и двете! |
|
|
 |
alex93 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 19:31 Заглавие: |
|
|
Значи примерно катода или анода да е свързан заедно всичките?, щото все пак трябва да се държат взаимно по някакъв начин.. а другия електрод да е през 3 диода заедно ? така ли?
така ще трябват 250/3= 83 малки резисторчета по 1 килоом?
ПП. не става чак толкова ярко, правил съм и преди със студено бяло и не светят толкоз ярки, друг е въпроса че ако се комбинират със съответното съпротивление, примерно те да получават 2.5 волта напрежение, хич няма да са толкова ярки, въпросът е че ще свети плътно като CCFL луминесцентните ангели, но те пък са си слаби, та идеята е да е по-силно..
и за избождане на очи от такова диодче и на максимална мощност и дума неможе да става, защото не е толкоз мощно колкото си го мислиш, просто ще се вижда много по ясно и точно и от по-далече, друг е въпроса че това съм го замислил защото като се пусне ксенона и кръговете хич не ми светят..
да подчертая че съм с лупи и фаровете си имат оригинални места за ангели, вмомента светещи с 3 крушки на ринг и си има плексиглас който разсейва светлината..
идеи?
ще покажа моето предишно изобретение на девил айс на астра Ф
по същия начин свързани диоди но тъй като не е кръг се получи около 130 - 150 диода успоредно свързани ... просто не искам сега да минавам същия филм с резисторите какъв точно ще ми трябва че да светне както си трябва да светят диодите...
ето:
http://img809.imageshack.us/img809/750/sdc11213j.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/2734/sdc11214m.jpg
http://img718.imageshack.us/img718/4328/sdc11215rr.jpg
http://img534.imageshack.us/img534/139/sdc11218m.jpg
Обаче на нейния фар нямаше проектирано място за тези работи и като се пуснеха фаровете диодите не се виждаха на повече от 10 метра..
но е глупаво да се говори че били забранени или щели да избодат очите...
астрата е така от 2 години с тези диоди и колкото и пъти да ме спирали с нея нищо не са ми казвали..
Попринцип знам че има забрана ако габаритите или тези диоди ги бях направил различен цвят от крушково или студено бяло... (червени .. сини)
ПП. само ви моля без повече такива изказвания че ще заслепява, защото не сте го видели на живо...
друг е въпроса че и 1000 да са диодите лумените няма да са същите като примерно 12 мощни диода които слагат оригинално във фаровете на ауди и се виждат от 50 - 100 метра .... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|