|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
baretata_7_62 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 22:13 Заглавие: 3 фазен ток |
|
|
Здравейте, някъде чух че при натоварване на една от 3те фази, напрежението по нея спрямо нулата пада, а на останалите 2 се качва? Това така ли е, има ли нещо общо с реалността или не? Другото което ме интересува, как точно се разпределя товара на фазите през нулата? Например, когато натоварването е равномерно разпределено с някакъв 3фазен консумтор. И в друг случай, когато трите фази са натоварени неравномерно, например 0,5kW 2kW и 6kW. И последния ми въпрос е ако имам две 3фазни инсталции, как да разбера от 6те проводника кой фази се доблират? Извинявам се за многото въпроси, но ми се струпаха наведнаж и няма как да ги задавам един по един  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 22:33 Заглавие: |
|
|
Има много учебници по теоретична електротехника. Аз съм я учил 2 години, въпреки че не ми беше точно по специалността.
Нали не мислиш, че всичко може да се обясни с 2-3 поста по форумите?
Ако наистина те интересува си намери учебник и прочети.  |
|
|
 |
baretata_7_62 Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 22:45 Заглавие: |
|
|
Добър отговор но нямам свободно време освен малко вечер  |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 22:54 Заглавие: |
|
|
Тогава намираш кои да свърши работата  |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 23:08 Заглавие: |
|
|
Даваш лош пример > пише се коЙ . Освен , ако нямаш предвид бригада, та да я свършАТ.
...
Па после младите така писали, онака писали/чатели  |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 28, 2012 23:13 Заглавие: |
|
|
Приемам забележката  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2012 0:50 Заглавие: За трифазния ток |
|
|
Наистина ти трябват учебници. Накратко (нали нямаш време) - при симетричен товар на трите фази тока на нулевия проводник е равен на нула. В най-тежкия случай (само една от трите фази е натоварена) - тока на нулевия проводник е равен на фазния.
На първия ти въпрос - вярно, особено при голямо съпротивление (или прекъсване) на нулевия проводник между консуматора и източника. В най-лошия случай - натоварената фаза е равна на нула, а другите две са по 380V. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2012 9:29 Заглавие: Re: 3 фазен ток |
|
|
| baretata_7_62 написа: | | Здравейте, някъде чух че при натоварване на една от 3те фази, напрежението по нея спрямо нулата пада, а на останалите 2 се качва? Това така ли е, има ли нещо общо с реалността или не? |
Здравей!
Общо взето казано е така. Като и нулата леко се измества в посока към "падащата" фаза.
| baretata_7_62 написа: | | Другото което ме интересува, как точно се разпределя товара на фазите през нулата? Например, когато натоварването е равномерно разпределено с някакъв 3фазен консумтор. И в друг случай, когато трите фази са натоварени неравномерно, например 0,5kW 2kW и 6kW. |
1. Ако товарът е симетричен и напрежението е симетрично на трите фази, то токът през нулата е 0. За справка се обърни към математиката с уравнението:
sin(x) + sin(x+120^) + sin(x+240^) // ^ - имам предвид градус
2. За несиметричен слагаш пред съставките на горната формула коефициенти съответно 500W/220V, 2000W/220V, 6000W/220V. Е тогава няма да е нула.
| baretata_7_62 написа: | И последния ми въпрос е ако имам две 3фазни инсталции, как да разбера от 6те проводника кой фази се доблират? Извинявам се за многото въпроси, но ми се струпаха наведнаж и няма как да ги задавам един по един  |
Първо с фазомер провери дали по всичките имаш захранване. После с мултицет на променливо напрежение мериш между всеки две жици колко е напрежението. Между две еднакви фази ще е 0 (или близко до 0 ако има разлики в натоварването. Между разноименни фази ще е 380-400V AC. За определяне на последователността на фазите се използва специализиран уред.
Ако не си 1000% убеден, че двата трифазни кабела тръгват от едно място, не си и помисляй да сдвояваш "едноименни" фази една за друга, за да не гръмнеш някой трафопост Въобще хубаво питаш, ама преди да действаш каквото и да е, знай че може да е опасно  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
vladimir_ki4ev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2012 11:27 Заглавие: |
|
|
Драги СЪФОРУМНИЦИ!
Когато обяснявате, как се сменя бутонче на дистанционно на телевизор, най-много ново дистанционно или изгорено пръстче от поялник. Ама как се разпознават фази и нули от различни кабели.... Това мирише на самоубийство, а вие давате акъл как да стане  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 29, 2012 11:49 Заглавие: |
|
|
Я обясни за какво е всичкия този интерес? Какво смяташ да правиш от неща, които явно не разбираш и могат да доведат до сериозни проблеми, вкл. и с живота?
Моля другите да не пишат докато авторът не се изясни. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|