| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 14:59 Заглавие: Късо при мерене с осцилоскоп |
|
|
Вече няколко пъти ми се случва, да не мога да измеря генерациите в топлата страна на импулсно захранване. Когато допра масата на сондата до масата на устройството и бушона на устройството гори. Явно става късо през двете вериги. Мога ли да отстраня по някакъв начин проблема или имам проблем със захранването на осцилоскопа без да подозирам? Осцилоскопа ми е Tektronix 2465 300Мгхц. от хубавите. Не зная дали вече е обсъждан такъв проблем и за това пускам темата. Страшно съм ядосан защото току що опуках един 12А предпазител и от искрата ми се повреди повърхността на крокодилчето на сондата. А трябва да видя генерациите на един TNY277B в едно компютърно захранване защото няма стен бай 5В. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 15:02 Заглавие: |
|
|
| Пускай захранването през разделителен трансформатор 1:1 |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 15:27 Заглавие: |
|
|
Няколко пъти ми се е случвало и при мен. Тогава контакта в който захранвам осцилоскопа беше занулен.От както откачих зануляването този проблем изчезна.Пробвай и ти. _________________ Only The Best Is Good Enough! |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 15:35 Заглавие: |
|
|
За ремонт и конструиране на импулсни захранвания си е задължително осцилоскопа да се захранва през разделителен трансформатор.
| chikov написа: | | От както откачих зануляването този проблем изчезна.Пробвай и ти. |
и ако гепиш фаза в ръката не се учудвай!  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 16:46 Заглавие: |
|
|
хахахха що не премери първо с уред дали има потенциал между "масата" на импулсното и масата на осцилоскопа. Добре че не си забол иглата а първо крокодила, че иначе щеше да опердаши осцилоскопа  |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 16:57 Заглавие: |
|
|
По-добре да си навия траф за осцилоскопа. Защото тия сегашните АТХ по 800-900вата, за тях бая траф ще трябва да правя. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 17:00 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Добре че не си забол иглата, а първо крокодила | През един или десет мегаома сонда няма какво да стане
На мойте осцилоскопи съм изтърбушил нулевите шинички на щепселите. Така няма опасност за техниката, осцилоскопа и сондите Опасностите спрямо мене си ги знам.
Разделителния трансформатор е хубаво нещо, но за стационарна употреба. Ако трябва осцилоскоп за някоя машина, някъде си, то малко са ми другите неща, па и траф ...  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 17:01 Заглавие: |
|
|
Ми все пак мисля, че осцилоскопа ако не е занулен би могло и да стане, но не го препоръчвам..
Другия вариант е т.нар. диференциална сонда. Все пак как мериш ? Тая маса там не е маса явно. Намери къде е нулата на захранването и там закчи крокодила. И мери всичко спрямо нея. Така би трябвало да стане без каквито и да е "гимнастики".
п.с. малко сме писали по едно време с emoome. бтв на моя C1-118A няма шуко и така си мерих едно импулсно, само че внимавах много като бутах копчетата. Все пак вътре си има така или иначе трансформатор |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 19:40 Заглавие: |
|
|
Аз го обясних но вие не вярвате.Моя осцилоскоп също Tektronix и преди да разтегна клемите на шукото които предварително бяха занулени съм изгорил няколко телевизора дори и един процесор си замина.След като раздалечих клемите на шукото всичко си дойде на место.
| pilgrim написа: |
и ако гепиш фаза в ръката не се учудвай!  |
Няма как да стане така лесно.Как ще я хвана тази фаза незнам.
Вътре в осцилоскопа си го има този разделителен трансформатор който галванически разделя осцилоскопа от мрежата.И когато закачиш масата на осцилоскопа с масата на TV потенциала между двете маси е нулев. _________________ Only The Best Is Good Enough! |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 13, 2012 21:12 Заглавие: |
|
|
Става и по двата начина,без нула на корпуса на осцилоскопа и с разделителен траф,но трябва да се внимава.Все пак се работи под напрежение.  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|