| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 13:46 Заглавие: За цифровите фрези и печатните платки |
|
|
Проблема с направа на единични бройки печатни платки мисля че ще се разреши ако имаме по една малка цифрова фреза. Доста съм търсил из нета материали - и във форума беше писано. Намерих схема и картинки на различни машини, но изниква един голям проблем - за 1 бройка просто е немислимо да се захващаш:
1. Интегралните схеми могат да ги доставят, но минимума е 25бр.
2. В Пловдив има фирма която изработва оси и зъбни колела по поръчка, но за 2-3 оси цената ще е ужасна.
3. За захранване на схемата и стъпковите мотори имам познат който навива тороидални трансформатори - цената за 10бр ще е различна от тази за 1
4. Така и не успях да открия вносител на стъпкови ел.мотори - пък и не съм много сигурен какви точно са необходими - зле съм с механиката, а чертежите за механичните части които трябва да се изработят би трябвало да са грамотно начертани
5. За кутия мисля че е най-подходяща компютърна кутия - мисля че ще може да се договори с някоя фирма да се вземат 10 кутии без захранване на добра цена.
6. В Метро продават малки високо оборотни бормашинки с различни накрайници - 42лв с 1година гаранция - предполагам че ще върши работа
Предложението ми е да се съберем 10 ( или повече ) човека и да си направим по една такава фреза
Като цена мисля че няма да надхвърли 500лв - знам че е сума, но няма къде да бързаме :
1. Електрониката - около 50лв
2. Моторите - нямам идея колко струват 3бр
3. Кутия и траф 300VA - 40 - 50 лв
4. Оси, лагери и други механични части - 50-70лв
5. Конструкция на машината - 60- 70лв максимум
6. Високо оборотна бормашина - 50 лв
Аз съм съгласен - значи още 8-9 човека и можем да започваме.
Вижте схемата - имам и hex за AT89C2051 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
CATV Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 16:16 Заглавие: Re: За цифровите фрези и печатните платки |
|
|
| Това съвместимо ли е със стандарните фаилове генерирани от CAD софтуерите |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 21:25 Заглавие: |
|
|
| И аз бих участвал .Ще помогна с каквото мога... |
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 21:42 Заглавие: |
|
|
Ето и модела който предлагам да си направим !
Малката бормашина е в промоция в Метро и е на 36лв с ДДС ( от 14 юли ) и е с две години гаранция ! Мисля че си струва парите ! |
|
|
 |
kk Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 11, 2005 23:02 Заглавие: Re: За цифровите фрези и печатните платки |
|
|
| Ergon написа: | Проблема с направа на единични бройки печатни платки мисля че ще се разреши ако имаме по една малка цифрова фреза. Доста съм търсил из нета материали - и във форума беше писано. Намерих схема и картинки на различни машини, но изниква един голям проблем - за 1 бройка просто е немислимо да се захващаш:
1. Интегралните схеми могат да ги доставят, но минимума е 25бр.
2. В Пловдив има фирма която изработва оси и зъбни колела по поръчка, но за 2-3 оси цената ще е ужасна.
3. За захранване на схемата и стъпковите мотори имам познат който навива тороидални трансформатори - цената за 10бр ще е различна от тази за 1
4. Така и не успях да открия вносител на стъпкови ел.мотори - пък и не съм много сигурен какви точно са необходими - зле съм с механиката, а чертежите за механичните части които трябва да се изработят би трябвало да са грамотно начертани
5. За кутия мисля че е най-подходяща компютърна кутия - мисля че ще може да се договори с някоя фирма да се вземат 10 кутии без захранване на добра цена.
6. В Метро продават малки високо оборотни бормашинки с различни накрайници - 42лв с 1година гаранция - предполагам че ще върши работа
Предложението ми е да се съберем 10 ( или повече ) човека и да си направим по една такава фреза
Като цена мисля че няма да надхвърли 500лв - знам че е сума, но няма къде да бързаме :
1. Електрониката - около 50лв
2. Моторите - нямам идея колко струват 3бр
3. Кутия и траф 300VA - 40 - 50 лв
4. Оси, лагери и други механични части - 50-70лв
5. Конструкция на машината - 60- 70лв максимум
6. Високо оборотна бормашина - 50 лв
Аз съм съгласен - значи още 8-9 човека и можем да започваме.
Вижте схемата - имам и hex за AT89C2051 | Преди да се захванеш с каквото и да било пробвай да пуснеш няколко платки на "истинска" такава машина за да си сигурен че няма да се разочароваш от резултата. Като човек използвал няколко такива машини и писал софтуер заразпробиване на платки с такава фреза не те съветвам да се занимаваш преди да си сигурен, че точно това ти трябва. Доста колеги са правили грешката да купят такова нещо и сега им прашасва в някой ъгъл в лабораториите. Ако си сигурен обаче, че тоа е решението, недей да ползваш стъпкови двигатели а намери линейни, със серво поне за Х и У защото иначе има да ти стърже една платка половин ден. Също имай предвид че ще трябва да решиш по-някакъв начин проблема (електронно или с "меко" окачване на фрезовата глава) с денивелацията на заготовката тъй-като за задоволителни резултати ти е необходина точност от порядъка на 2 микрона. Добре е машината сама да може да си сменя инструментите - свредла и фрези с различен диаметър, иначе ще трябва да предвидиш и рекалибриране спрямо заготовката (което не е лошо да го има във всички случаи). Погледни www.lpkf.com i www.t-tech.com |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 9:00 Заглавие: |
|
|
| и аз бих се включил, макар че за сега съм малко скептичен, дали ще стане както трябва машинката. |
|
|
 |
madjurov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 17:40 Заглавие: |
|
|
За мен това е напразно наливане на средства и не бих се хванал, но мога теоретично да ви поставям проблеми, а вие теоретично да ги решавате, което ще ви помогне в бъдещата ви разработка на фрезата! Ето един: как ще решите проблема с огъването на материала - никога фолирания текстолит не е равен. Винаги има някаква кривина. Как ще го притиснете към работния плот, така че да се изравни по цялата повърхност? Мисля, че колегата две мнения по-нагоре засяга този въпрос. _________________ Бъдете здрави! |
|
|
 |
Ergon Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 12, 2005 22:01 Заглавие: |
|
|
Определено ще има проблеми с пускането в действие.
Фрезата няма да бъде за производство на печатни платки, а за прототипи - със сигурност няма да има качествата на професионални фрези.
Относно закрепването на текстолита - плота който ще бъде равен , се облепя с двойно залепващо - видях го на някоя снимка.
За омекотяване - би трябвало да е механично
За калибрирането - ръчно
За смяна на инструмента - ръчно - немислимо е да се мисли за автоматично
Не твърдя 100% че всичко ми е ясно и още утре започвам със серийното производство на фрези - всяка идея , забележка и въпрос са добре дошли.
Пък и нали ще го мислим повече хора - нещо като " мозъчна атака "
Така че давайте идеи и предложения - а също така и критики !
" В спора се ражда истината " |
|
|
 |
|