| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nvoid Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 11:36 Заглавие: Недостиг на захранване за усилвателче. |
|
|
Здравейте, преди време сглобих няколко маломощни усилвателчета (2-5W) за преносимо говорителче.Всичко стана много точно, като до някъде и вие ми помогнахте.Тогава бях забелязал, че когато черпя ток от 12-волтовото акумулаторче след като усиля над 70% започва едно бръждене в музиата все едно не достига мощност.Реших, че самите интеграли започват да кривят.След това пробвах усилвателите с едно адапторче от лапто, като през LM317 подавах около 15-16 волта.Нямаше никакво бръждене, никакво кривене.Тея дни реших да направя един конвертор с MC34063 за да вдигна напрежението от батерията на 16-17 волта.Сега като че ли започва да креви малко по-късно, напр. след 80%, но пак проблема седи.
Чудя се, нормално ли е това, акумулатора ли просто няма възможностти (нов е)?
Последната промяна е направена от nvoid на Вто Авг 07, 2012 13:09; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 11:43 Заглавие: |
|
|
34063 може да ти създава проблеми заради честотното регулиране. Филтрацията трябва да е много точна,освен това този чип си има ограничение по ток. Не знам какви елементи си ползвал,но входния резистор трябва да е 0,1 Ом за ток около и малко над 1А,а дроселът-100-220 uH за ток поне 1,5 А. Иначе се насища и до там. Честотно определящия кондензатор аз го слагам 330pF. Но ползвам това нещо за съвсем други цели. Според мен се насочи към малко по-корав регулатор,тоя ще ти създава ядове с усилвателите. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 11:45 Заглавие: Re: Търся обяснение на един "проблем" |
|
|
Това, че е нов не значи нищо за съжаление. Може да не ти достига капацитет. Каква е интегралата на усилвателя ? С тоя DC2DC трябва да използваш и мощен транзистор, както и да са оразмерени правилно дросела и диода. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
nvoid Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 12:04 Заглавие: |
|
|
Не ползвам старата, защото беше конкретно за усилвателя, тука говорим за захранването.В името сложих "проблем", защото не съм сигурен дали аз бъркам някъде или е нормално това.
Усилвателя, който ползвам е TDA1905.И аз подозирах, че ще трябва транзистор за MC34063, стойностите за елементите съм ги изчислявал от това какво ми трябва като резултати.30uH дросел, 0,24 ома резизсто, 120 пико е кондензатора диода е 1N5819, капацитета на акумулатора е 1.4Ah. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 12:06 Заглавие: |
|
|
Тя от 4 до 30В и е нормално на 16 да вади повече мощност без изкривявания. Има ли електролитен кондезатор близо до чипа паралелно на захранването и ако да колко ?
Желателно беше да ползваш някоя интегралка с захранване от 8до18 примерно и мостов изход. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
nvoid Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 12:14 Заглавие: |
|
|
| Ами близо до чипа.. мм ..на платката на MC-то на изхода имам 100 микро, след това ползвах филтър от 6.8 микро хенри със още един 100 микро, както е дадено в даташийта.За самото TDA ли трябва да сложа някакъв гомям какацитет? |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 12:56 Заглавие: |
|
|
| По лесно ще ти е да купиш още един акумулатор и да ги вържеш последователно. |
|
|
 |
nvoid Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 15:40 Заглавие: |
|
|
Още едно акумулаторче и тази тонколона ще е баш "преносима".
Направих малко тестове.През lm317 прилагах 12 волта от зарядно от лаптоп, и нямаше кривене, дори слезнах до 10 волта.Значи напрежението явно не е проблем.Възможно ли е акумулатора да не може да отдаде достатъчно ток?
Като се присетиш да дописваш още нещо има бутон EDIT  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 07, 2012 15:43 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | сленах до 10 волта |
Я попреведи , че "сленга" ти нещо не е ясен ! |