| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vlado_sh Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 19, 2014 19:33 Заглавие: 300 волта в контакта... |
|
|
| Иде реч за една вила в планината на 2км. от трафопоста. ЧЕЗ са си зарязали мрежата на произвола на природата, а както е известно природата има безгранична сила! В резултат на това на много места в жиците са оплетени клони и дори храсталаци са се покатерили по тях. След неколкократни обаждания резултатът е почти нулев, изрязани са няколко клона, като са почистили около 15 процента от цялата мрежа до нас. Тези дни отивам директно в ЧЕЗ да видим, както ще ме посъветвет жениците на живо. Общо взето като се качвам на вилата треперя да включвам, каквото и да е, защото изведнъж удря 300в. и една микровълнова пострада, сега загрява много по-бавно... Дърпам бушоните, като си тръгвам, но скоро монтирах алармена система на къщата и трафа редовно се пържи на 300в... добре че алармата има читави стабилизатори, надявам се да изкарат по-дълго... Та въпросът ми е, как да се спася на първо време от тези неволи? Ясно е, че трябва да се почисти цялото трасе на жиците по стълбовете, но това ще е дълга борба явно. Дотогава обаче трябва да намеря решение поне за лармата. Гледах някакви стабилизатори в нета, но бяха до 295 волта макс... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 19, 2014 20:30 Заглавие: |
|
|
| Предположения за слаба нула. Забий си кол за земно и го свържи към нулата от мрежата. |
|
|
 |
vlado_sh Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 19, 2014 21:03 Заглавие: |
|
|
| Благодаря ти за идеята ще го направя! А дали е възможно при допиране на две фази да се получава 300 волта в контакта? |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Окт 19, 2014 21:35 Заглавие: |
|
|
Не. Получава се от натоварване на друга фаза /комшията си е включил духалката/ и слаба нула в трафопоста, както каза колегата k810 _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2014 7:49 Заглавие: |
|
|
С един заземителен кол трудно ще свалиш съпротивлението. Направи го като на картинката и проводник поне 25кв.мм ПВА2, кабелна обувка, здраво стегната с болт и шайби. Другият край на проводника към нулата на таблото, също с кабелна обувка. Кабелните обувки ги стисни здраво и калайдисай връзката. Шината между коловете, със заварка.
 |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 20, 2014 14:44 Заглавие: |
|
|
Това си е работа на ония от ЕРП. При местните няма смисъл да ходиш, те не пипат нищо без да им наредят отгоре. С една купчина хартии. Имат си процедура, която се задвижва само от оплакване по теклефона. При обаждането наблегмни че знаеш откъде върви тока и че на нулата (порпусите на уредите) има опасно за живота напрежение.
Случай отпреди няколко месеца на моята вила - оказа се че липсва една фаза и нулата. Нея не съм я усетил понеже имам 2 яки земни. Малко бяха тъпички и искаха да ми ровят таблото, но ги засилих към трафопоста да изключат и да се качват на дирека. И се оказах прав. Та ми докладваха и за нулата. Кака са прекъснали едновременно двата проводника - не знам. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
vlado_sh Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 22, 2014 10:39 Заглавие: |
|
|
| Благодаря ви за идеите! Най-интересно е, че самите типажи от ЧЕЗ ми казват че някъде сигурно се опират жици... И преди разбиращи хора ми бяха казали да си направя читаво заземяване на таблото, ама... Проблема е, че почвата горе е много камениста и ще се налага яко копаене. Има вариант да вържа земята и към едни метални тръби, които вървят на около метър под земята в продължение на около 60-70 метра, но ме е страх да не убия човек в някаква ситуация, като се барне за тръбите... Ще се копае яко и ще се бият няколко колеца поне докато стане читаво земно, а иначе ми е ясно, че трябва да е яко, защото вероятно ще трябва да храня и съседите с него. |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 22, 2014 22:36 Заглавие: |
|
|
Ако се опират жици ще им изгори предпазител при тях, най-малкото ще загряват кабелите по цялото трасе. По скоро има слаба връзка на нулата от трафопоста до теб.
Направи си хубаво земно, или чакай някой ден да дойдат и да ти го направят Те.  |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 22, 2014 22:52 Заглавие: |
|
|
| vlado_sh написа: | | ...метални тръби, които вървят на около метър под земята в продължение на около 60-70 метра,... |
Чл. 162. (1) За естествени заземители се използват:
1. положени в земята водопроводни и други метални тръбопроводи, с изключение на тръбопроводите за горими течности, горими или взривоопасни газове, а също и тръбопроводите, покрити с изолация за защита от корозия; |
|
|
 |
vlado_sh Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 23, 2014 17:06 Заглавие: |
|
|
Благодаря още веднъж за мненията! Следващият път горе се качвам с няколко винкела, арматурно желязо, кабел 25кв. който намерих у дома, електрожен и флекс! На вилата имам хубав голям чук за набиване  |
|
|
 |
|