|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Sparky.Summer Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 1:24 Заглавие: Проблем с Positiv 20 |
|
|
Здравейте,
Имам голяма драма с въпросния фотолак.
Преди година си направих експонатор за платки с 3 UV-пури по 20W и таймер, определих опитно времето за експонация (6 мин. и 10 сек.) и постигнах невероятни резултати - 6 mil. пътечки, прекарани по 2 м-у островчета на 100 mil едно от друго без никакви проблеми. Направих 10-15 платки и го оставих да си почива. Тези дни ми се наложи да правя платка, в която има чип в ТSSOP 28 корпус (0.65mm) и проблемите започнаха...
Ето какво направих:
Напръсках платката с Positiv 20 и я суших в продължение на 40-50 мин. със сешоар на тъмно. След това разпечатах на лазерен принтер в-у прозрачно фолио проекта в 2 екземпляра, наложих ги един върху друг за по-голяма плътност, допълнително запълних с черен маркер по-плътните области и ги поставих в експонатора с платката. След 6 мин. и 10 сек. я извадих и започнах да я проявявам в 7 гр./л. разтвор на NaOH в дестилирана вода. В първите 20-30 сек. пътечките започнаха да се открояват слабо, след което изведнъж се замъглиха и започнаха да се разтварят заедно с осветените области!
Опитах какво ли не - по-дълги и по-кратки експонации, променях концентрацията на NaOH, движих ваничката с проявителя, докато платката се проявява / не я движих изобщо, суших платката по-дълго време, ползвах стари разпечатки на проекти, които на времето успешно изработих (за да изключа предположението, че сегашните разпечатки не са достатъчно плътни). Неосветените части от лака продължиха да се разтварят заедно с осветените.
Въпросът ми е дали някой е имал подобни проблеми и как ги е решил? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 6:52 Заглавие: |
|
|
Решението на проблема се нарича платкаджийница.
Всичко останало е компромис в различни степени.
Това, че си постигнал някаква "технология" преди време не означава, че следващия път пак ще е така.
След като се разтваря и това което не трябва, това означава, че експонацията за лака в това му състояние и малка/ниска.
Освен това при посочените времена за експонация изпитвам съмнения до колко въпросните лампи наистина са UV. Много често това име се "пришива" на лампи които са далеч от необходимия спектър.
И въобще с подобни дълги времена на експонация няма как да се очакват добри резултати като разрешение. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 11:48 Заглавие: |
|
|
Така е - понякога перфектен резултат, друг път пълен провал. Провери срока на годност. Понякога е изтекъл даже като го вземеш от магазина. Освен това "почивката" май трябваше да е в хладилник.
Колкото до платкаджийницата, съгласен съм, че това е най-добрия начин. Но какво да се прави, ако най-близката е на 80-100 км. и става въпрос за любителски проект, в който платката става несъизмеримо по-скъпа от всичко останало, разположено върху нея? Това е една от причините все по-често да се връщам към универсалните платки при схеми, които го позволяват. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 21:13 Заглавие: |
|
|
Ами има писано много по тоя въпрос,ама трябва да се чете. Принудителното сушене по всякакъв начин води до провал! Пръска се заготовката и се остравя за поне 20 часа на мира. През лятото резултатите обикновено са лоши до трагични. Концентрацията на проявителя не трябва да се докарва на око-тя трябва да е 0,7%-т.е. 7 грама натриева основа на литър чиста вода. Разтворът ТРЯБВА да престои 24 часа преди да се работи с него! Не ме питайте-не знам защо! Когато шефката на лабораторията в завода ми го разправяше това,аз си мислех че ме бъзика. Като я пенсионираха,отодох там и си направих разтвора сам. Върнах се и опитах да проявявам. Не стана нищо. Добавах основа-суха,докато разтворът започна да работи,ама нещо пак не се получи. Пръснах нови заготовки и на другия ден ги светнах. Потопих ги в 'подсиления" проявител и докато се обърна-лъсна голо фолио. Всичко отиде в канала. Няколко дни ми трябваха да разбера че това за 24-те часа е истина! Та много POSITIV трябва да иде в канала,докато се стигне до някои истини.
6 мила писти Хайде де! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 21, 2012 22:50 Заглавие: |
|
|
Аз съм имал проблеми когато водата е хлорирана. _________________ Only The Best Is Good Enough! |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 8:31 Заглавие: |
|
|
Моят скромен опит с този метод е, че разтвора на натриева основа и вода е най-кофти за направа. С твърди дози не става понякога натриевата основа е доста по различна от друг път и досега все на око сме нагаждали проявителя. Самото пръскане пак е тънък момент. Ако е неравномерно напръскан лака, чакай да стане платка. В Елимекс продаваха готов напръскан лак върху текстолит, който си мисля че е по удобен за работа. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 11:31 Заглавие: |
|
|
Да отдавна не се бях занимавал и аз. Правя ги със живачна лампа 250 W PHILIPS HPL-N .
Искам да попитам RC за тия лампи, дето са за парите черните black light те стават ли изобщо. Аз имам една такава 8 W със нея не става, въпреки че на лака пише че е чувствителен 340-410 nm а лампата е 365 nm. А най-интересното е че става дори със енергоспестяваща лампа 6500 k... а със тая УВ не ще  |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 22, 2012 14:00 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | ... дето са за парите черните black light те стават ли изобщо.... |
Ох...., това съм го писал не веднъж.
За това писах и по-горе да се обърне внимание каква е лампата.
UV лампа не може да е с балон който да не е прозрачен в тази област от спектъра. Да не говорим за всякакви цветни филтри и луминифори.
Балона или тръбата на истинска такава лампа е от кварцово стъкло което е прозрачно в тази част от спектъка за разлика от обикновенното K и/или Na стъкло.
Ето такава лампа (когато се говори за 8W пури) може да се ползва за подобни цели (както и за триене на EPROM-и).
Всичко останало което е за незнам кво'си и било някакъв UV щото светело в "синкаво" е вятър и мъгла.
Заради неподходящия спектър се получават и такива продължителни времена на експонация.
 _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Sparky.Summer Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 24, 2012 0:33 Заглавие: |
|
|
Лампите, които ползвам са OSRAM HNS 15W OFR с пиково излъчване на 254 nm. Спрея е чувствителен към дължини на вълната между 360 и 410nm, та от там ми идва по-дългото време за експонация.
Ditronix, благодаря за съвета, относно проявителя. Това го бях чел още преди година, май пак ти го беше писал.
Та за проявител ползвам точно 7 гр. NaOH на люспи (мерени на електронна везна), разтворени в 1л. дестилирана вода. Разтвора винаги го оставям да престои поне 20 часа.
Купих си чисто нов спрей Positiv 20, с гаранция до 05/2013, за да изключа вероятността от евентуално стар / несъхраняван правилно спрей.
Днес за проба приближих лампите в експопанатора на 7 см. от горния ръб на плексигласа, върху който поставям платката. Ползвам плексиглас, понеже поглъща доста по-малко UV лъчи от обикновеното стъкло.
Единственото, което не съм опитал още е да сменя книгите, с които затискам капака на експонатора, докато платките се светват.
Вчера направих два, а днес още четири опита до един неуспешни.
Утре ще опитам отново, ако пак не се получи, смятам да изпия проявителя и да реша проблема генерално  |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пет Авг 24, 2012 9:12 Заглавие: |
|
|
| В упътването на позитив-20 пише, че това се получава от прекалено дълга експонация. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|