|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rebold Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 19:36 Заглавие: Изгорял ups |
|
|
Здравейте.
Стана токов удар, и ми изгоря ups-a MAKELSAN 1400VA,изобщо не иска да включи.
Никъде не можах да му намеря схема,но го отворих да му хвърля едно око.Оказа се,че липсва захранващо напрежение на контролера mdt10p73k и на стабилизатора 7805.Но ми стана малко странно като видях, че контролера се захранва по следния начин 220 волта отиват през 2 кондензатора към делител от 4 резистора вързани последователно, като фаза отива на първи резистор нулата през с1 отива на другия край на резистора и нула през с2 отива към третия резистор,а четвъртия отива за за Vdd на контролера.Има 2 такива делитела, с еднакви елементи но на единият има 10 волта на другия нула.Но това не е ли все пак променлив ток и няма ли да изгори контролера ?
Не разбирам много така че може да задавам ламерски въпроси.
Благодаря на отзовалите се.
P.P : Нямам право все още да качвам файлове,затова го пиша така. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 29, 2012 22:32 Заглавие: |
|
|
Аз май не съм срещал такава схема в макелсаните, но търси изгорели ценер диоди примерно.
Това което съм срещал и им гори е едно малко импулсно, отговарящо за заряда на батериите, намира се в долната част, където са филтрите на 220ас.
То трябва да изкарва напрежението на заряд на батериите.
Друго се дъни е ДС/ДС конвертор от батерийното напрежение към 12V и 5V. DC/DC-то е галванично разделено, намира се в горната част на UPS-a до платка с управлението за синуса. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|