Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какъв е чалъма за правене на платки с ютиения метод за SMD?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 15:14    Заглавие: Какъв е чалъма за правене на платки с ютиения метод за SMD? Отговорете с цитат

Ей скъсах си нервите цял следобед Mad
Мъча се да си направя една преходна платка от корпус SSOP28 към DIP28 и при всяко "гладене" все ми се размазват площадките за чипа,понеже разстоянието между тях е малко-0,65мм.
Пробвах и с много и с малко греене пак се размазва.Пробвах и без въобще да търкам-просто оставих ютията да си седи-не се отпечата въобще.
Дайте някакъв акъл как да не се размазват площадките при гладенето Confused
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 16:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитай с обикновена принтерна хартия, а не с гланцирана. При мен пътечки с 0,2мм излизат идеално без да се размазват. За всяка хартия, натиск и температура на ютията изискват опит, който се постига след няколко проби.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз като правих последно по тоя начин, използвах от някакво самозалепващо фолио задната част която е силно гланцирана. Освен това когато минавах с ютията не натисках директно върху хартията а слагах още един лист хартия обикновена. Също така ако е по-голямо парчето текстолит е по-трудно да се нагрее равномерно, а с това да се уцели точната температура. Има опасност ако прекалено бавно нагряваш, процеса да продължи толкова дълго, че да изсушиш тонера от хартията и той вече да не е е лепкав. Аз като съм го правил това нещо ползвах принтера на фирмата т.е. без премахване фаза вътрешно изпичане.
Върнете се в началото
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 17:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Така го правя и аз-лепя листа с пътеките на платката и върху него натепвам още един лист.За сега пробвах само с фотохартия,но ще пробвам и с обикновена Very Happy
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 17:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля че най-важното нещо, е идеалното шлайфане,и след това почистване на платката така,че да се осигури лесно залепване на тонера към платката,и то при минимален натиск, и ниска температура.След като изпълниш това условие,идва ред на хартията-достатъчно гланцова за да позволява лесно отлепване,но пък и не чак толкова че да пада тонера още след принтирането Very Happy , Успех в експериментирането!
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 17:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
идва ред на хартията-достатъчно гланцова за да позволява лесно отлепване,но пък и не чак толкова че да пада тонера още след принтирането

От доста години не съм опитвал, но преди 10-на години най-оптималното беше печат от принтер HP в/у факс хартия (нея я залепвах в/у обикновена А4). Но откакто за 50 лева получаваш няколко двустрани платки от платкаджийница, с бял печат и всички екстри ... не си заслужава.
Върнете се в началото
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 21, 2012 23:59    Заглавие: Re: Какъв е чалъма за правене на платки с ютиения метод за Отговорете с цитат

showMANiak написа:
.......
Мъча се да си направя една преходна платка от корпус SSOP28 към DIP28 и при всяко "гладене" все ми се размазват площадките за чипа.........
Confused

Здравей, току що и аз съм на тази вълна Smile
Ще споделя съвсем малкия опит който имам с този метод.
Честно да ти кажа досега всички платки са ставали от първия път, явно е до късмета на начинаещия Smile

Използвам хартия от някое списание( примерно от тези на Мтел, или имаше едни компютърни списания)
Най-добре е ако е с тънки листи, списанието.
Текстолита го почиствам със някакъв обезмаслител ( ацетон, кореселин, спирт), ако ми се занимава преди това може и да го мина със ситна шкуртка, ако ли не, директно почвам с ютията.

Загрявам я, изключвам я, и я оставям около 30-40сек в/у текстолита, като м/у тях има лист хартия.
След това почвам да "гладя" , като основно наблягам със ръба на ютията, така че да мине навсякъде.
И така.... наляво .. надясно.... нагоре , надолу.... около 2-3 мин.
После слагам текстолита в м/у страниците на дебела книга за да поизстине.
Следва водата, да се размекне хартията и да се отлепя внимателно.

Така и аз си правих преходник от TQFP 64 Към DIP , като стъпката беше 0.5 мм.
Стана, та чак се изкефих, защото не го очаквах изобщо Shocked

Успех.
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Съб Сеп 22, 2012 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Едно от важните условия е какъв принтер се използва.
Върнете се в началото
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Съб Сеп 22, 2012 15:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Не глади с ютия. Ползвай ламинатор. Температурата на ламинатора се определя опитно. За хартия ползвай гръб от самозалепваща такава. След печат хартията се сгъва като платката се поставя между двата листа. Получава се перфектно водене в ламинатора.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Сеп 22, 2012 16:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да допълня текстолита много добре може да се лъсне със фина телена гъба за почистване на загорели тенджери. Става като нов, дори ако е стар леко позеленяла медта. Обаче пак се окислява за 2 дни. А сега като съм копувал текстолит цветът на медта е малко по-светъл и не се окислява, явно има някакви добавки.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети