Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Диодно осветление към 220В
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
inthemoney
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 13, 2012 13:10    Заглавие: Диодно осветление към 220В Отговорете с цитат

Здравейте колеги,

наскоро видях една много готина лампа, то направо даже си беше окачен таван от светодиоди. Много красива беше и ми се прииска да си я направя сам. Платформата съм я изсмислил, но ме затруднява захранването.

Значи погледнах и видях, че има достатъчно евтини токоизправители, но ме поитеснява, че диодите ще се скапят бързо заради пулсациите на синусоидата.

Бих се радвал ако ми помогнете с информация как е решен този проблем генерално и как да го реша аз локално. Принципно не ме е страх от четене, така че ще съм благодарен за всякакви външни и вътрешни препратки. Кратките ми опити с търсачката не дадоха желания резултат.

Поздрави на всички и предварително благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Окт 13, 2012 13:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Има готови импулсни захранвания за лунички, те ще ти свършат работа, но от друга страна ако си реши да си правиш сам захранването на греца ''+'' , "-" свържи кондензатор нещо от сорта 1000uF на напрежение подходящо за захранването ти, то иначе диодите няма да ти се скапят, но с филтриране имаш по голяма ефективност която на теб в случая не ти е от голямо значение..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Окт 13, 2012 20:14    Заглавие: Re: Диодно осветление към 220В Отговорете с цитат

inthemoney написа:
погледнах и видях, че има достатъчно евтини токоизправители, но ме поитеснява, че диодите ще се скапят бързо заради пулсациите на синусоидата.

Щом са токоизправители-каква синусоида?!Даже да ги захраниш с пулсиращо няма никакъв проблем,ама сложи кондензатор,че ще ти мигат на периферното зрение.Иначе ако не ги претоварваш по ток-действай.

Последната промяна е направена от Kacho на Нед Окт 14, 2012 9:05; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2012 8:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Даже и с променливо да се захранят,какъв е проблема? Нали за диоди става дума,макар и светещи? Е,ще си мигат лекичко с мрежовата честота,ама ще си светят и нищо няма да им стане.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Окт 14, 2012 8:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ги захрани с променливо,трябва да знае колко е пробивното в обратна посока,и дали няма да го надхвърли.
inthemoney
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Много благодаря на всички за отговорите! Не се бях сетил да внимавам за пробивното напрежение в обратна посока!
Ако трябва да съм честен никога досега не се бях замислял за това как светодиодите биват захранвани от мрежата!
Следващият уикенд се надявам да имам малко повечко време да потърся в нета някакви готови импулсни захранвания, а ако не - направо на мрежовото напрежение внимавайки за отделните параметри.
Поздрави на всички!
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:33    Заглавие: Отговорете с цитат

За каква мощност на товара става дума?

Последната промяна е направена от TIReX на Пон Окт 22, 2012 21:40; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
inthemoney
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 20:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако трябва да съм честен все още не съм мислил по точни изчисления. ПРедставям си примерно стотина маломощни диода (за да изглеждат като ярки звезди), но колко точно вата ще бъдат - не знам.

От там и предположох, че за стотина вата ще ми трябва евентуално трансформаторче или направо готово захранване, както колегата erolchy дава идея.

Но идеята ми е все още в зародиш, защото слабите токове никога не са ми били силна страна и познанията ми се свеждат до 1-2 общи предмета от университета отпреди 3 години.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 21:42    Заглавие: Отговорете с цитат

направи го с цветна лента с дистанционно Smile
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Пон Окт 22, 2012 23:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма нужда да ги мислиш за обратно напрежение ако преди тях има грец схема,ако пък поставиш последователно и едно съпротивление за да им ограничиш и тока,то могат да ти служат (светят) дълго.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети