Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблеми с TDA 7294
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
beattrix
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 24, 2012 11:58    Заглавие: Проблеми с TDA 7294 Отговорете с цитат

Здравейте, имам няколко питания, на които ще съм много благодарен ако ми отговорите, въпреки че са малко лаически.

Имам един усилвател, който правих преди много време, изпълнен с STK 402-100 , но интегралата замина и реших да подменя стъпалата с два комплекта от Елимекс s TDA 7294.
Комплектите са тези : http://www.technolife.bg/product/194...s-tda7294.html

Захранването, което използвам е траф 200VA (две вторични на 24) с грец 50A и 4 кондензатора по 4700 микро - вадя +/-35V - идеално за тези чипове.
Изпълних всичко по схемата, включително и отделните кабели за маса, без които знаете...TDA-то се чуди.
Двете интеграли са монтирани на един радиатор, без подложки (радиатора се пада минус и е изолиран от масата), като радиатора е малък от компютърен процесор, но с вентилатор и FAN controller с термистор.

Ето какви са проблемите:
Вчера свирнаха и двете, но забелязах, че когато местя потенциометъра за баланс - от едната колона се чува идеално , от другата също, но по средата (от двете заедно) се получава едно пращене, което не е само в баса а е и във средите и високите - просто осакатява музиката ако ме разбирате. При това усилването е някъде наполовина, когато започва да орязва звука (не е да кажеш не им стига ток - стига им и още как). Това е единия...по-малкия проблем
Другия проблем е, че по невнимание допрях радиатора с монтираните стъпала до трафа, по време на работа. Знаете- трафа е земя а радиатора минус - резултата бе... пушек и миризма на изгоряло(естествено веднага изключих захранването, но вече бе късно така или иначе). Преместих радиатора да не е на късо и влкючих отново с една стара колона - това което се чуваше бяха някакви осцилации и силни шумове... Ясно ми е че съм ги изгорил и то и двете, въпроса ми е дали са изгорели само интегралите или и някакви елементи по платките ? Как мога да го измеря това нещо ? Видимо на платките и елементите по тях им няма нищо, дали ако подменя чиповете ще тръгне или трябва и нови платки да взимам ?
Ако ми кажете и как мога да замеря интегралата с мултицет за да се убедя че е изгоряла, ще е много добре.

Благодаря в аванс и съжалявам че пускам тема, но нямаше във раздела нищо по тези въпроси. Поздрави
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 24, 2012 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Трябва да внимаваш повече, преди и аз ги горях по не внимание, то по принцип минус със земя не дава проблем явно имаш друго напрежение по корпуса, та интегралите са изгорели, захранването не ти стига и за това на баланса пращи, заглъхва и така на татък, апък като ги проверяваш намираш крачетата на изхода и там трябва да измериш много високо съпротивление, със зумера пак става там трябва да показва цифра над хиляда, на входа трябва нищо да не показва, а там където ти се подава напрежението със зумера пак трябва да показва над 1000 понякога показва някакво число и изчезва та това което ти покаже трябва да е еднакво и на двете рамена, общо взето това е .. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Окт 24, 2012 18:00    Заглавие: Отговорете с цитат

erolchy ,що не се поспреш малко бе човек? Какво значи че минус и маса не давали проблем? Кое тогава дава проблеми? Аз мисля,че най-много проблеми идат от незнание и високо самочувствие. Поне не обърквай човека! Какво друго напрежение има по корпуса? 220 или какво? Знаеш ли кое ме подразни най-много? Не знаеш какво е цифра и какво-число! В училище ако не са ви обяснявали,от мен запомни: цифрите са от 0 до 9,като ако са самостоятелни в задачата могат да бъдат и числа,а комбинацията от две и повече цифри вече определено е число! Така че 1000 няма как да е цифра! И нито със зумера,нито с омметъра можеш да провериш здрава интегрална схема! Ако има електрически пробив във веригите и,може да ти покаже нещо,дори да писне зумера,ама ако вследствие на големи токове тия вериги прекъснат? Какво,здрава ли е схемата според теб? Така че почети малко книжки,натрупай опит и тогава давай мнения!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Сря Окт 24, 2012 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
то по принцип минус със земя не дава проблем

То по принцип при двуполярно захранване като в случая не че не дава проблем а дава късо съединение !!!
Специално за този чип ако не се подадат и двете захранвания едновременно има голяма вероятност да си замине безвъзвратно.
А как се проверява дали е здрава? Имаш осем резистора на платката.
Мериш ги един по един като ги откачаш където е необходимо.
Ако всичко е О.К. кръстиш се и пускаш. Ако тръгне си късметлия. Ако не тръгне - в магазина за нов чип.
Това мерене с мулицета е малко вятър работа и няма никаква гаранция какво ще измериш. Евентуално тотално късо в изхода
но и да ти показва високи съпротивления в двете рамена и на входа не е никаква гаранция, нито ориентир за здрав чип.
Освен това не ти препоръчвам да го караш на 4 ома. Ама хич не ти препоръчвам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
petromaniq66
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 24, 2012 19:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато съм "оживявал" двуполярни стъпала, съм го правил с изключена (0) - изкуствена средна точка и изключен товар на изхода. Меря за потенциал на изхода, ако е ОК закачам "нулата", пак меря потенциала и чак тогава товар - всичко това със замасен вход. То ако е проблемно стъпалото си проличава без фойерверки.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Чет Окт 25, 2012 7:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Като си вземеш 2 нови интегралки (от друг магазин, може вината за лошия звук да не е в теб)) и провериш по платката за дефектирали съпротивления,лоши спойки и я измиеш с коресилин или някакъв друг разредител.
Тогава пробвай първо единия канал как свири и после другия,да се убедиш, че и двата работят нормално. Чак тогава ги запускай и двата заедно, но преди това разгледай няколко фабрични схеми как е осъществен баланса на каналите, Успех.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
beattrix
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 29, 2012 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за помощта. Оказа се че интегралите са здрави, а просто от късото са изгорели пистите за маса на входа, които поправих с по едно мостче и всичко тръгна, но сега имам друг проблем. Цитирам темата си от DIY Audio :

Здравейте отново. Искам да споделя с вас още един проблем с въпросните интеграли.
Имам постоянно, тихо бръмчене във двата говорителя, което бих категоризирал главно във диапазона на средите и съвсем малко в диапазона на високите честоти.
Започнах отначало, като премахнах всичко на пътя на входния сигнал. Сигнала влиза в платките директно чрез къс и екраниран кабел.
Двете интеграли са на отделни радиатори. Заземих кутията(нещо, което преди не бях направил) като сложих троен кабел и земята отива директно в кутията, а земята и общата маса са свързани с 100к резистор, както е описано в тази схема http://postimage.org/image/713lrm8h5/

Не мога да открия източника на проблема и единственото нещо което допускам е, че чиповете са ментета, но не съм се сблъсквал точно с тези TDA-та преди и не мога да гадая, затова се обръщам отново към вас

Другото което си мисля е, че може това да е някакво замовъзбуждане, но тези неща не са ли предвидени и изчислени в схемата на платката ?

Едно нещо искам да добавя, надявам се да е от полза. Когато изключа захранването - бръмченето изчезва , а след няколко секунди и допустимия шум на входа(кондензаторите се разреждат и стъпалата угасват ). Мисълта ми е, че когато работи трафа - бръмченето го има, а когато го изключа - бръмченето моментално изчезва и това се долавя преди да се изключат стъпалата.
Пробвах и със извадени чаркалаци от кутията и трафа беше далеч от схемите както и от проводниците по които минава сигнала(които са екранирани така или иначе) и резултата е същия.

Ако ударите едно рамо - ще съм ви благодарен. Поздрави
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 29, 2012 18:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Следва да имаш такива кондензатори в захранването ?
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Пон Окт 29, 2012 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

beattrix написа:

Имам постоянно, тихо бръмчене във двата говорителя, което бих категоризирал главно във диапазона на средите и съвсем малко в диапазона на високите честоти.

Като начало , интегралите на изолационна подложка кьм охладителя , а охладителя- на маса . После увеличаваш кондерите от изходите кьм маса , но не повече от 470нанофарада . И още по-после ,разхождаш, местата на масите/ на входовете и захранването / по цялата платка докато намериш що годе добри места . Това сьс заземяването на кутията , го махай веднага , че не знаеш каква земя имаш , и ако днес имаш утре да не се изпьржиш . Ако тея работи не помогнат , слагай филтриращи електролити на захранването сьвсем близо до ТДА-тата . Ако и това не помага направо отивай да си купуваш STK402-100 Very Happy
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Окт 29, 2012 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Към казаното от иво да добавя само следното:
Откачаш входовете на платките на крайните стъпала от всякакви потенциометри и прочие, даваш ги накъсо и слушаш. Ако има брум - правиш написаното от иво, ако няма брум -търсиш причината в елементите преди стъпалата, като пак правиш пробите с масите.
Успех!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети