Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за STK4142 II
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pavlin13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 14:17    Заглавие: Въпрос за STK4142 II Отговорете с цитат

Здравейте!Взех готова платка с монтирана горе посочената интеграла от уредба Sony.Мислих,че интегралата е изгоряла и си купих нова STK.Монтирах я,но без да исках обърнах плюса и минуса на Грец схемата и на единият кондензатор 4700uf му излезе електролита.Сложих други кондензатори,но когато пуснах напрежение на платката в колоната се чуваше някакъв брум.Взех схемата от datasheetcatalog и направих друга платка.Монтирах всички елементи и интегралата която я мислих за изгоряла и след като му пуснах напрежение от нови кондензатори по 5000uf единият канал тръгна,а на другия когато вържа колона тя почва да пуши.Сложих новата интеграла,на която обърках плюса с минуса от Греца,но на нея и на двата канала колоната пуши.Искам да Ви попитам дали и двете интеграли са изгорели и изобщо от какво може да е този проблем?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 14:34    Заглавие: Re: Въпрос за STK4142 II Отговорете с цитат

pavlin13 написа:
...дали и двете интеграли са изгорели..

Да.

pavlin13 написа:
...от какво може да е този проблем?

Ако проблема са пушеците - от постоянно напрежение в изхода към тях.
cosmel
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 15:45    Заглавие: Отговорете с цитат

пий по една студена вода и за двата STK.
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 20:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy Правил съм доста СТК-та и от опит мога да ти кажа че са капризни искат си тяхното просто и да изгорели са, преди време правих един усилвател с стк4050 и си изгорих говорителя поради повредена интеграла та на изхода ми даваше 60 волта и познай какво стана, горят иначе и когато ги караш на 4 Ом говорители, общо взето трябва да слагаш винаги 8 и е хубаво да имаш защита на изхода против късо може да сложиш и мек старт и най важното не бъркай поляритета и винаги ако имаш възможност разбира се ги пискай през автотрансформатор и мери да виждаш какво става иначе рискуваш доста, ако нямаш автотрансформатор поне някакви по слаби предпазители ползвай и ако ти тръкни звука при нисък входен сигнал то почти винаги и на макс работи Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
pavlin13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да Ви кажа,че трафа ми работи на + - 36V.Попринцип на тази интеграла й дават макс 40V.Тези 36 волта пречат ли?
Върнете се в началото
erolchy
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 21:19    Заглавие: Отговорете с цитат

pavlin13 написа:
Забравих да Ви кажа,че трафа ми работи на + - 36V.

Искаш да кажеш изправено или самия тряф ти дава променливо 2х 36 пром. защото ако тряфа ти има 36 то след изправянето става около +/- 50 кето е много над макса иначе ако изправено ти е 36 +/- няма проблем, но по принцип гони номиналното напрежение там най-добре ще работи.
Ако интегралата е фалшива може и за това да гори, но според мен правиш технически грешки и ако се хванеш да го правиш пак може да изясним стъпките през които трябва да минеш преди да го тестваш, за да тръгне после безпроблемно Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
pavlin13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

- + 36 ми изправено напрежение.Да - ще купя нова интеграла и ще пробвам.Ще се радвам,ако ми помогнете до безпроблемното пускане на усилвателя. Smile
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

И откъде ги видяхте тия 40 волта? Някой въобще да си направи труда да погледне datasheet-а? Там пише колко е препоръчителното за чипа.
Доста е далеч от тези +/- 36 волта. Все пак не забравяйте че е едва 25 ватово стъпало и STK са доста калпави. Като прибавим и това колко ментаци
има по пазара хич не е добре да го караш до горната граница.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pavlin13
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам и трансформатор,който след Греца ми дава + - 27 волта.Щом не бива да е близо до горната граница ще сложа този.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Окт 21, 2012 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Така е много по-добре. Препоръчителното от производителя е +/-26 волта.
Направо си в играта. Само внимавай с обръщането на поляритетите. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети