Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Диоди за термо датчик

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vitasik
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Кнежа

МнениеПуснато на: Пон Ное 12, 2012 22:22    Заглавие: Диоди за термо датчик Отговорете с цитат

Здравейте колеги. Писал съм в форума една друга тема за търсене на пинаут за оригинален Рено лагуна дисплей и радио.

Та да очертая начинанието - пробвам да подкарам оригинален външен дисплей на лагуна с оригинален радио касетофон и сд ченджер извън колата. Всичко е подкарано с изключение на термометера.

Доста се чудих, какви ли не съпротивления не слагах на пина за това - при 0.55в температурен показател се включва и показва към 51 градуса.

После се сетих че мерках схеми на времето кдето се ползват диоди за целта.

пробвах един 1n4005 - напрежение 0.545 , диспля показва 50C

Пробвах два 1n4005 - напрежение 1.093v, дисплея показва 27C

обаче това е при стайна температура, като оби4ам да не е топло - кум 20 градуса.

какви диоди да тествам за целта??
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 12, 2012 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

отиди в някоя морга и си вземи оргинален
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 12, 2012 23:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Като толкова много си се чудил, не беше ли по-добре да потърсиш и да прочетеш от какво се определя температурната зависимост на диода (p-n прехода)?
Също така ако потърсиш ще намериш, че има и терморезистори които се ползват като датчици за температура, термодвойки - също ( в случая едва ли), както и специализирани микросхеми с линейна зависимост (лесно се визиуализират).

Буквата "Ч" не знаеш ли къде се намира?
vitasik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2012 0:09    Заглавие: Диоди за термо датчик Отговорете с цитат

Аз бях останал с впечатление че форума е за обмяна на опит. Питах мнение на колеги, които може да са се зблъсквали с подобно препятствие. Има безброй хубови датчици за стотинки, които с един comparator ( не помня в този късен час как е на български) може да се пригоди към повечето линейни входове. Но за по проста система трябва да разбера малко повече инфо. Няма нужда да усложнявам системата.

При по дълбоко разследване направих графика как се променя температура според волтажа, какви са лимити и ток който минава през диодите.

А за забележка за една четворка вместо Ч - извинявай, разбирам че си държите на добра езикова култура, но при положение че от няколко думи съдържащи ч-то само в една има грешка [u] според мен* [/u] коментара е леко неуместен - личи се че е грешка при бързане.

* Аз - чужденец от 8 години живеещ в България, на който Българския е четвърти поред език.

EDIT: Бихте ли ми казали кое правило наруших че темата отиде в кошчето? Нямам нищо против просто да знам да не повтарям грешки ако пиша някоя друга тема.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2012 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата по начина по който си я поставил не предполага никаква конкретика, а само общи приказки.
Опитваш се да "присадиш" температурен датчик който и да показва вярно (предполага се в някакъв диапазон) без изобщо да знаеш какъв стои там оригинално като тип (принцип на действие) или поне какво има "вътре" да го чете и обработва "сигнала му".
Решил си, че може да е диод защото си бил прочел и срещнал нещо някъде си.
Описания подход за решаване и въпроса който задаваш не предполагат постигането на резултат.
vitasik написа:
пробвах един 1n4005 - напрежение 0.545 , диспля показва 50C
Пробвах два 1n4005 - напрежение 1.093v, дисплея показва 27C
обаче това е при стайна температура, като оби4ам да не е топло - кум 20 градуса.
какви диоди да тествам за целта??

vitasik
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 13, 2012 10:23    Заглавие: Диоди за датчик Отговорете с цитат

Колега - не ми е грешна чак толкова темата. За да казвам че са диоди значи имам нещо впредвид. Има вероятност даже да съм бил боста близко до истината - във всички случаи са 2 диода вързани последователно. Трябва да пробвам с друг производител че пак много ментеливи ми изглеждат тестовите ми. Желателно с 1n4007 ( Не съм майстор и не разполагам с такъв асортимент - авиационен инженер съм).

Графата излезнала достатъчно линейна за да му забутам един lm335a с comparator ( все още не мога да се сетя как е на български). Както и да е - аз ще се оправя и сам (както направих с разледване на пинаута на дисплейчето). Пак за приказки и уроци по Български - мерси.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Модераторско кошче Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети