Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за захранвания.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tonkolonko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 8:16    Заглавие: Въпрос за захранвания. Отговорете с цитат

Здравейте,
имам малък проблем с разбирането на захранванията за прав ток.
Ето го моят проблем
Искам да захранвам правотоково моторче(например на винтоверт) да речем 18Волта.Моторчето консумира м/у 1-10А(Примерно)
Тъй като не знам колко точно консумира ми се иска да намеря захранване 18Волта 10А(Например)
Как се разбира дали дадено захранване е източник на ток или източник на напрежение?
Това което ми трябва според мен е източник на напрежение 18В 10А.
Така дори моторчето да консумира 1,5,10А аз винаги ще му подавам 18Волата.Как да намеря такова захранване?Как се познава кое какво е?
Това което ме притеснява е че ако купя зхранване на което пише 18В 10А и се окаже че то е источник на ток може да се окаже че когато мотора консумира 1А захранването дава например 40В което ще ми сасипер мотора.

Та това което искам да ви попитам е дали горното написнао от мен е вярно и как да разбера дали едно захранване на което пише 18В 10А е източник на ток или на напрежение.
На мен ми трябва нещо което да дава винаги 18В и да може да захрани до 10А като волтажа не се променя от консумацията.
Ако схреша и си купя источник на ток като моторчето консумира 1А напрежението ще ми бъде сигурно 40-50В което не ми върши работа.
Е как се разбира едно захранване какъв тип е?
Например зарядните за теллефони лаптопи и т.н винаги са такивва че не ми вършат работа.Винаги напрежението се мени драстично спрямо консуамацията.А тъй като мотора работи в много различни натоварвания и консумира различно количество ток аз се нуждая от константно напрежение
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 8:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Захранвания които са източник на ток са специални устройства и се ползват за специални цели.
Принципно дали едно захранване е източник на ток или на напрежение просто казано се определя от неговото вътрешно съпротивление.
- източник на напрежение - има ниско вътрешно съпротивление. Неговата функция е да "държи" номиналното си напрежение при натоварване до указания ток който ще се консумира от него.
- източник на ток - има високо (най-високото в контура - "захранване - консуматор") вътрешно съпротивление. Точно заради това си свойство, тока който генерира ще бъде един същ (определя се от него) в целия контур. При такова захранване тока който ще тече в консуматора (ако отговаря на условието по-горе) ще бъде винаги един и същ независимо от товара/консуматора. За да се изпълнява това, напрежението на неговите полюси ще се променя.

В твоя случай за конкретния уред ти трябва сериозен източник на напрежение който да може да отдаде много по-голям ток (в пъти) от максималния на уреда.
Не случайно подобни уреди когато не са за мрежово напрежение се правят със захранване на батериии (не е само за удобство).
Захранванията за лаптопи и телефони също са източници на напрежение разчетени за товар в определени граници. Драстичните разлики за които пишеш се дължат на това, че (вероятно) ги измерваш без и с товар.
tonkolonko
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:

Захранванията за лаптопи и телефони също са източници на напрежение разчетени за товар в определени граници. Драстичните разлики за които пишеш се дължат на това, че (вероятно) ги измерваш без и с товар.

Ами това което наблюдавам е че ако например имам имам захранване 5В 300мА на отворена верига ми дава 9В на затворена с няколко малки резистора ми дава 8В.В зависимост от консуматора пада чак до 2В Smile
За това реших че поради някаква прична зарядните са источник на ток.
И на горепосоченото захранване(което е само пример) пише 5В 300мА а като затворя веригата с някой резистор и се оказва 8 -точно това ме притеснява.Да не си купя захранване на което пише 18В 10А и като консумирам 1А например то да дава напрежение 30-40Волта.
Благодаря ти за коментара Smile
Сега се уча още на електроника и горе доло варвя добре но за нещта който си правя ползвам захранване от Комп и то се даржи както очаквам винаги ми дава 5В или 12В независимо от консумацията и всичко е лесно.Когато обаче ползвам разни зарядни-сметките никога не излизат.Пада на напрежението е огромен и сметките ми не излизат:(А с захранване от комп всичко си излиза както е сметнато.
И за това реших че вече е време да разпитам как точно стоят нещата изащо все така се бъркам с тези захранвания
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Дек 03, 2012 10:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Зарядните за телефони и лаптопи по принцип са източници на напрежение, защото самата функция "заряд" се осъществява от електронен блок, вграден в устройството (тел/лаптоп).

Иначе в най-общ смисъл зарядните трябва да са "нещо като" генератор на ток, защото трябва да осигуряват определена стойност на постоянния ток (според зареждания акумулатор), но също така имат ограничение на напрежението, когато то достигне определена стойност, зависеща пак от конкретния тип акумулатор, за да няма презаряд.

Реалните зарядни за телефон обаче не са нито едното, нито другото, по-скоро са едно нищо Wink .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети