|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
driverchoo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 18:02 Заглавие: 200W QUAD405, но не на МК |
|
|
Здравейте на всички и поздравления за страхотният форум! Чета го отдавна въпреки, че нямах регистрация до сега. Но ето, че реших и аз да се допитам до по-компетентни майстори в областта на аудио техниката. Надявам се да ме насочите в правилната посока. Да започна първо с малко предистория. Преди ТУ съм завършил Електротехникума в Сливен и усилвателите и колоните тогава бяха някаква мания. За съжаление нямаше тогава такъв достъп до информация както сега. Имах няколко успешно сглобени и пуснати усилватели в интегрално изпълнение, които поеха по своето търговско предназначение тогава. За себе си бях сглобил Куад-а на МК в комбинация с колони с български говорители 80 вата, 8 ома, 8 инча. Свиреше сравнително добре, но често гореше, особено по купони. Звук и светлина си беше! Та още тогава ми писна и го зарязах. Сега обаче напоследък ме позачеса крастата и реших да си припомня старите емоции - положителните само разбира се! След много търсене из интернет и прочитане на повечето теми тук се спрях на една версия на Куад от един руски сайт.
Ето първоизточника: http://electroscheme.org/542-hi-fi-usilitel-quad-405.html
Та относно схемата се обръщам към по-знаещите. Пробвал ли е някой от вас тази схема и как ви се струва? Според вас надеждна ли е или ще ми се налага да се абонирам за транзистори
R33 и R36 с каква мощност трябва да са? Не е уточнено. Тъй като тока ще минава през бобините и не би трябвало да са кой знае колко корави. Смятам да сглобя 2 канала за стерео вариант. Захранващия траф ще взема от стария Куад. Мощността му е 470W (свален е от един стар Електрон 714Д и е пренавит ). Напрежението след филтърната група е +-44В. Смятам да направя два отделни изправителя за всеки канал, като ползвам тези диоди: YG225.
Кондензатори от по 10 000мкФ на рамо, в паралел с тях по един кондензатор от 330нФ на рамо и пак паралелно по един резистор от 2К/2В.
За крайни транзистори мисля да пробвам тези: 2sc5200. Моля, ако смятате, че не са подходящи само кажете.
В статията има и графичен оригинал за направа на платката, което е добре дошло за мен. За предусилвател и коректор смятам да ползвам публикуваният в Млад конструктор 1/2002 реализиран с 2 броя TDA4290. Не заради друго, просто го имам готов сглобен и работещ. Радиатори имам 2 броя доста големи пак от стария Куад. Дори не загряваха сериозно. За кутия смятам да си набавя някоя от тези легналите компютри и да я облепя с подходящи фолиа за да придобие вид. Иска ми се да е дървена, но няма кой да ми я изработи. Общо взето не гоня кой знае каква мощност. Просто искам стабилна и качествена схема, която усилва правилно. 100W при 8 ома ще са ми предостатъчни. Не искам повече. Преди усилвателя ми имаше един кофти проблем. Тъй като различните песни са с различен запис, понякога се получаваше, че при смяна на песен със по-слаб звук с такава с по-силен, говорителите ми започваха здраво да кривят и за всяка песен се налагаше регулиране на усилването и на баса. Та ако ви се намира някоя схемичка, която да изпълнява ролята на автоматичен регулатор на усилването на входния сигнал и съответно да подава приблизително еднакъв сигнал при различните песни към предусилвателя и ако я споделите ще съм ви безкрайно благодарен.
Това е накратко. Надявам се, че не съм ви отегчил с въпросите си. Наистина имам нужда от вашите мнения и препоръки. Благодаря предварително и весели празници на всички!  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 21:37 Заглавие: |
|
|
| Здравей,преди доста години съм правил схемата,и мисля че не е подходяща за начинаещи.Свири прекрасно,но се разбалансира след известно време,и се налага пак да и се правят настройки.И второ-няма абсолютно никакви защити,което предполага дим и пушеци при претоварване и прегряване.Избери си схема поне със защита по ток,което ти гарантира че няма да сменяш крайни транзистори при всяко късо съединение в изхода. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 22:36 Заглавие: За схемата |
|
|
По принцип схемата, дето си дал, има защита по ток (Т5 и Т6 са предвидени да вършат тая работа). Друг е въпроса колко е ефективна тая защита при показаните на схемата стойности на резисторите, определящи прага на защитата. Транзисторите горят вероятно поради излизане от SOA. Така че ако държиш да правиш точно тая схема първо попрочети малко теория за да ги преизчислиш спрямо твойте нужди.
Имам големи резерви и към начина на честотна компенсация на схемата - според мен е потенциално неустойчива и много лесно може да се самовъзбуди, особено ако смениш някои от транзисторите с техни приблизителни аналози. Във всички случай ти трябват сериозни познания за да я реализираш и после да не "внасяш" редовно за изгорели чаркове.
А за R33, R36 0.5-1W е предостатъчно. Конструктивно обаче понякога е по-подходящо да са по-мощни (за да са с по-голям размер) и бобините L1, L3 да се навият директно върху корпуса им. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 23:19 Заглавие: |
|
|
Благодаря за мненията и отговорите! Точно от такива мнения имах нужда, защото определено не ми се рискува с някоя нестабилна схема. А бихте ли ме посъветвали за някоя качествена и изпитана схема, която да отговаря на условията ми.
Изходна мощност около 100W при 8 ома
Захранване около +- 44В
Стабилна работа и правилен звук!
Надявам се, че съм прекалено нахален  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 23:24 Заглавие: |
|
|
| TDA7294 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 25, 2012 23:37 Заглавие: |
|
|
Без интегрални изпълнения моля! Чета разни мнения за Ексела, и до колкото разбирам първата и версия е по-слабичка тъкмо като за мен. Открих и графичните оригинали, обаче в описанието не откривам при какво захранване работи и дали ще се налага да донавивам трафа. Имам някъде записано колко навивки/волт коефициента му но утре като се наспя ще поровя малко по-обстойно. Благодаря ви отново за отговорите и лека вечер от мен.
@emilm а как точно се донастройва при положение, че на нея няма нито един тример за тази цел? Извинявай ако въпроса ми е ламерски.  |
|
|
 |
mitre Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 26, 2012 0:02 Заглавие: |
|
|
Ексела работи Минимално захранване: +/- 9V (2.5W/8ohm, за любителите на малки стъпалца).
Максимално препоръчвано захранване за тази схема: +/- 70V. Максимална мощност - до 400 вата със съответното охлаждане и транзистори.
Елементите с (*) са специфични за конкретното захранващо напрежение, коефициент на усилване и специфично приложение:
R14/R9+1 = Ku;
R14*C6 = T1
R9*C3=T2
R2*C1=To
R3*C2=T4; R3<1K; C2<1nF
Препоръчвам ви следните пропорции:
Кu=Vs
To~50-60ms;
T1=18-24ms
T2~1.5-1.6*T1=27-40ms;
100ns<T4<500ns
Поне, при +/-35V захранващо напрежение:
R1=470K, монтира се "по желание"
R2=56K;
R9=1.5K;
R14=56K;
C1=1uF;
C3=22uF/35V;
C6=390nF;
За препоръчване е да прочетеш цялата тема за Ексела
Ако я направиш няма да съжеляваш.
Успех. |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 26, 2012 20:33 Заглавие: |
|
|
Здравей, мерси за схемите. Относно трафа гаранция ти давам че е толкова Както казах трафа е пренавиван специално за нуждите на Куада на МК и майстора, който го преизчислява ми каза тогава, че е толкова. Проводника за вторичната е 2 квадрата а трафа като цяло тежи няколко килца и може да се ползва за малко електроженче
Захранването не е проблем, а схемата. Там са колебанията ми както казах по-горе. Тразисторното стъпало от схемата ти като цяло как се държи при максимална мощност? Също така случвало ли ти се е да окъсяваш изхода при максимална мощност и оцеля ли стъпалото? Това общо взето се случва по разни купончета, когато някой се спъне в кабела за говорителя.  |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 26, 2012 20:34 Заглавие: |
|
|
След като споменахте Ексела, от Аудио форума, няма как да не споменем и Куад 520 на Радев. Пак от същия форум. Има и готови платки за него.
Иначе за 405-цата, и аз съм я правил. По списание "Радио, телевизия, електроника". Дори си я пуснах на по-ниско захранване. Вече почти една година си работи без проблеми. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|