Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Може ли с микроконтролер(памет) да се изкара мелодия?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 13:27    Заглавие: Може ли с микроконтролер(памет) да се изкара мелодия? Отговорете с цитат

Може ли с микроконтролер да се изкара мелодия? Някаде преди много време, че може да се програмира някаква мелодия и чрез генератора 555 и 1-2 транистора просвирвало. Има ли такова нещо? Благодаря предварително!
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 14:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Що да не може. Ако нямаш големи претенции към качеството на звука, т.е. искаш мелодия, а не симфоничен оркестър в зала "България" Wink става лесно. Трябва ти обаче мелодията трансформирана в честоти но генерираните тонове и времетраене на всеки тон.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 15:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, освен че искам мелодия, искам устройството да не е с много големи размери и да няма големи капитални вложения т.е. да е малко и евтино.
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 15:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма проблеми с размерите - контролер, усилвател и излъчвател. Ако не искаш мощност - пиезоизлъчвател към крака на някой Пик, например. Може и без контролер, но по-трудно става пренастройката за друга мелодия - по тример на тон. Срещал съм схеми из руските сайтове, но аз лично бих предпочел контролер. Скаран съм с музиката и не разбирам от ноти, но знам, че тоновете в една октава се различават по честота с коефициент, който е дванадесети корен от 2. Можеш сам да сметнеш диапазона от честоти за генериране. Май ла от първа октава беше 440 Хц.
Върнете се в началото
sigkill
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

може но има и по -лесен начин .интергралата HT3810 или 3813
корпус ТО92 - 3 извода - захранване , маса и изход Wink но получаваш мелодията която е записана в него , има и други подобни чипове .
аз сам правил генераор с един чип които се произвеждаше в ИМЕ - София но тои иска вуншни елементи а и е в доста по-голям корпус в него бяха запрограмирани 10 мелодийки .
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 19:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Всички знаете, правили сте, а никой не дава схема или конкретен отговор! Е, сигурно само спамите, за да си увеличите постовете!
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 20:13    Заглавие: Отговорете с цитат

виж тук http://www.geocities.com/jdpetkov/
има схеми на миди музикални инструменти и платки.

Последната промяна е направена от guitman на Пон Май 23, 2005 21:50; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Desert Leo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 21:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм правил - не ми е трябвало. Embarassed Но знам как да стане.
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 23, 2005 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо, БРАВО за сайта! Чудесен е ...ама не намрих тва дето търсих. Трябваше ми схема, която да програмирам някъв микроконтролер и с помоща на още налко елементи да го накарам да просвири... сам, не с моя помощ Very Happy Мисля, че разбрахте за какво става дума.
Гост

МнениеПуснато на: Вто Май 24, 2005 0:11    Заглавие: Отговорете с цитат

ами аз ти написах кои чип може да ти свърши работа , е вярно мелодията е твърдо запрограмирана , но пък е евтино и просто решение. ако искаш с микроконтролер ползвай евтин пик , и не ти трябва схема а програма , програма за генериране на звук - това е един добър старт в програмирането на пик .
бтв тези HT-ta дето ти ги писах са под 1 лев като цена , пик на левче не вярвам някои да ти предложи (не и за единични бройки).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети