|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
slawejko Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2012 11:55 Заглавие: Шаси 11АК30 - молба за помощ |
|
|
Не съм професионален телевизионен техник.
Ремонтирам само собствена техника.
Имам телевизор Watson - 21 инча, с шаси 11AK30A4.
След 5 годишна употреба, при първата му повреда, тръгна след замяна на:
- BU808DFI - заменен с проверен оригинал.
- подменени : С - 613, 619, 623, 628, 636, 825, 842, 839, 840, 849, 850.
- резистора R 807=0,22 ома проверен и чрез подмяна.
Телевизора заработи визуално много добре.
Проблем се оказа високата температура, която измерих на трите стъпала - ХО - 56 градуса целзий, ВО - 61 градуса целзий и полевия транзистор на захранването - 54 градуса целзий. (+B=127 волта.)
Увеличаването на площта на радиаторите (на ХО и ВО увеличение на площта в троен размер, а на захранването - в двоен) намали температурите само с по два три градуса.
По няколко причини си купих от една софийска фирма чисто ново шаси 11АК30А14. Монтирано в телевизора то заработи нормално, всичко ОК, но се оказа, че и в него трите стъпала греят с почти същите високи температури. (+B=127 волта)
Около този ремонт прегледах много теми за това шаси в български и руски сайтове. Намерих и изтеглих от различни източници схеми на всички варианти на това шаси.
Върху първото - оригинално шаси изпълних много съвети, давани от различни източници за редактиране на стойности на резистори и кондензатори, с цел намаляване на тези температури. Ефект нямаше почти никакъв.
В крайна сметка, реших и увеличих стойността на R824 от няколко ома на 40 ома (четири резистора по 10 ома/8 вата, при което +B стана 117 волта, и температурата на ХО и ВО намаля на : ХО - 43 градуса, ВО - 47 градуса). Висока остана температурата на полевия в захранването. Разбира се, пачката от четирите гасящи резистора греят яко (58 градуса), но аз съм ги отделил далеч от трите блока. Цялата процедура направих и върху новото шаси. Резултатите бяха същите.
Това решение, разбира се е само експериментално. Ясно е, че проблема е в +B - явно, то е направено за използуване на тези шасита в телевизори с по-големи кинескопи (а не 21 инча) и не става за тези (21") кинескопи и това е констуктивен недостатък.
На края моята молба:
Нека по-знаещите, ако желаят, да посочат начин за намаляване на +B по по-научен начин (представям си го още в схемата на захранването), а също и как да намалее и греенето на полевия в захранването (платката окоро спойките на неговите изводи е станала кафява).
Примерно някаква преработка в схемата на импулсното захранване така, че на изхода на импулсния трансформатор +B да е 117 волта.
Възможно ли е чрез манипулиране на R807=0,22 ома да се намалява или увеличават изходящите напрежения? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2012 13:00 Заглавие: |
|
|
Не търси под вола теле, всичко си е нормално и това са нормални работни температури. Възстанови си всичко както е било, нали е работил няколко години преди да се повреди?
Много ми е чудно ако имаш автомобил при всеки проблем в двигателя ли ще го сменяш с нов? _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 15, 2012 23:09 Заглавие: |
|
|
| slawejko написа: | | Ето защо ми се струва, като си поиграх с моите две, като изчетох целия Ваш архив на тема 11АК30 (е може да съм пропуснал нещо), също и де що отворих от руските сайтове, че дори и от долнопробния форум на е-шопа... |
http://www.nbs-set.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=13541
Благодаря ти че се изхрачи на това което градим от скоро ще станат десет години потребителите и модераторите тук.Винаги ми е било чудно като считате едно място за "долнопробно" кому ... дирите там???Meglio soli che mal accompagnati!Аз като не ми харесва някъде,като считам дадено място за противно-просто не стъпвам там.Между другото-за да е едно място хубаво/лошо,приятно/неприятно зависи най вече от присъстващите в него.Та ти с какъв принос имаш за това форума на ешоп да стане едно по-приятно и недолнопробно място??На някого с нещо да си помогнал тук,щот аз се не сещам!?
Участието ти в долнопробния форум приключва.  _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|