| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
D.Kolev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 10:10 Заглавие: DRL - схема за дневни светлини с ОУ |
|
|
здравейте.
задачите на схемата са
- да работи само на контакт
- да работи само когато не са пуснати светлините на автомобила /гейта на IRFD9120 се управлява от + на габаритите/
- да се включва само когато двигателя работи /първата 1/2 на LM393-включен като компаратор следящ напрежението/
- дългите светлини да работят на 50% мощност и да не пречат на светлинния клаксон /втората част на LM393 работи като генератор на правоъгълни импулси управляващ п-каналния полеви който се връзва на крака 30 и 87 на релето за дългите/
схемата е събрана на масата и работи. за сега не съм я тествал още с товар. въпроса е има ли по-елегантен начин да спирам осцилатора, че май малко дърводелски се получи и дали ще имам проблем с честотата която в случая е около 300херца.
Корегирай си поста Абревиатури на елементи-на родния им език
коригирано.
Последната промяна е направена от D.Kolev на Пон Окт 17, 2011 10:28; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 10:24 Заглавие: |
|
|
| Според мен по-елегантния начин е да включваш дългите последователно. Така ще минеш въобще без осцилатор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 10:31 Заглавие: |
|
|
| да, но това включване е свързано със сериозна намеса в инсталацията на колата, включително и окабеляването вътре във фаровете. затова реших че ШИМ е по-добрия вариант. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 10:49 Заглавие: |
|
|
Щом следиш напрежението за запален двигател според мен е безсмислено да следиш и контакта-няма как без контакт да ти работи двигателя.Тествай с реални крушки,струва ми се,че ще се отделя доста топлина на полевака.... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 11:18 Заглавие: |
|
|
прекъсвам го през контакт за собствено успокоение
на полевака му дават Rds 0,02ома и Id 74 ампера. товара който ще управлява е 8 ампера и трябва да устиска. това ще се пробва.
въпроса е добре ли спирам осцилатора или да го оставя да си щрака постоянно и да комутирам направо при гейта на полевия. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 13:59 Заглавие: |
|
|
Напрежението при работещ двигател е малко по голямо от това на покой ... би трябвало компаратора настроен от тримера да спира гнерираните импулси в режим на покой (по логиката на неопитния и начинаещия) . Да ама не, това ще е най големия проблем - гарантирам ти че е неразрешим. Разбира се в добрия смисъл и тон на темата... |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 14:04 Заглавие: |
|
|
| На повечето коли има една верига, където при работещ генератор има +12V, а при неработещ - 0V |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 14:22 Заглавие: |
|
|
| RM написа: | | Напрежението при работещ двигател е малко по голямо от това на покой ... ... |
защо, може ли да разясниш. |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 14:54 Заглавие: |
|
|
Мисля, че колегата иска да те попита за момента когато колата работи на празен ход. На някой светофар примерно . Или сутрин като запали и загрява . Та на тоя светофар ще ти гаснат ли фаровете или не ? Ами като пускаш по инерция или изключиш от скорост ? Примерно нагласиш фаровете да работят на празен ход . Те се включат и съответно понеже нямаш обороти напрежението в инсталацията ти падне малко . Хоп фаровете гасят . Намаля им интензитета качва се напрежението в инсталацията и хоп палят пак . Так ще си направиш една голяма самоходна цветомузика . Ако мислиш, че някой катаджия ще ти прости, че не ти светят фаровете на светофара действай .. _________________ ИВАН ПАВЛОВ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 16:13 Заглавие: |
|
|
всеки автомобил, на който напрежението при запален двигател /независимо от условията и консуматорите/ е различно от границата 13,8-14,4волта - е неизправен. включването на устройството ще се избере да става от 13 до 13,5 волта.
въпросите са - правилно ли гася осцилатора и ще имам ли проблеми с подбраната честота. моля за мнения относно това. |
|
|
 |
|