|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 15:45 Заглавие: Трансформатор за обратен ключов стабилизатор |
|
|
| Трансформатора от фиг. 6 на link има ли нужда от въздушна междина ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 16:03 Заглавие: За конвертора |
|
|
| Въпроса ти е некоректен! Нуждата от междина се определя от вида и параметрите на сърцевината и навивките, а не от топологията. За да не изпадаме в безсмислени спорове, ще ти отговоря така: обикновено - да! Или да кажем точно толкова, колкото и за конвертора от фиг. 5. По същество те са еднакви! |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 16:23 Заглавие: |
|
|
Междина трябва. Схемата си е флайбак.
Предимството на двутранзисторен флайбак, спрямо обикновен еднотранзисторен, е че транзисторите се оразмеряват за входното напрежение (а не близо два пъти както обикновено) и енергията, която се връща от индукцията на разсейване не отива за загуби в клампа, а просто се връща във входния кондензатор за повторно използване. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 16:52 Заглавие: Re: За конвертора |
|
|
Сърцевината е 2х32/6/20 N87 , link Npri=96 Nsec 9 Lpri~9mH gap ~200 микрона е сега ,с един ключ и снубер работи в непрекъснат режим - http://fileshare.eshop.bg/downloadsm/44338/_.html
Въпроса ми е свързан с това че от Епкос искат поръчка за над 10000бр /5000комплекта за да направят фабрично междината и варианта с два ключа без междина би ме улеснил / сега междината я правя на една зъботехническа машина / .
Тези две твърдения взаимно се изключват :
| Цитат: | | Нуждата от междина се определя от вида и параметрите на сърцевината и навивките, а не от топологията. |
| Цитат: | Междина трябва. Схемата си е флайбак.
|
| Цитат: | | Since the magnetic core material itself is incapa- ble of storing significant energy, energy storage is accomplished in a non-magnetic gap(s) in series with the core. |
ot http://www-s.ti.com/sc/techlit/slup123.pdf
Последната промяна е направена от Techmaniac на Пет Яну 11, 2013 17:27; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 17:25 Заглавие: |
|
|
Ако държиш да спестиш междината, ще трябва да минеш на форуард топология и да слагаш дросел в изхода. Иначе - хартия между феритите. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 17:29 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | | ....Иначе - хартия между феритите. |
Не съм сигурен че с хартия ще мине ЕМИ теста ,междината сега я правя само в средата. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 20:22 Заглавие: За простотията |
|
|
Techmaniac, виж какво питаш, и прочети какво ти се отговаря. Двете твърдения не си противоречат ИЗОБЩО. Ако реша да правя 5 ватов флейбек с ферит с размери като на първокласник главата, със сигурност мога да мина и без междина. Без да го смятам, знам че ще стане. Сигурен съм, че и tropper знае. Ама никой от нас няма да го прави без междина. Защото и двама знаем, че флейбек без междина е глупост, поне в 99.9% от случайте.
Вземи прочети малко по-внимателно как се смятат трансформаторите и бобините по конверторите. Дал си линк към сърцевината - и какво? Честотата, напрежения, токове де ги? Дори да ги беше дал, какво очакваш, някой да го сметне вместо тебе трансформатора и да ти даде резултата? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 11, 2013 22:15 Заглавие: |
|
|
офф @gigant - противоречието е очевидно и очевидно е че се измъкваш с отговора .
| Цитат: | | Честотата, напрежения, токове де ги? | е де ги във въпроса ти .
| Цитат: | | Въпроса ти е некоректен! Нуждата от междина се определя от вида и параметрите на сърцевината и навивките, а не от топологията. | ,на който отговорих съвсем конкретно за сърцевината с линк и брой навивки .
| Цитат: | | Вземи прочети малко по-внимателно как се смятат трансформаторите и бобините по конверторите. ..... какво очакваш, някой да го сметне вместо тебе трансформатора и да ти даде резултата? |
Чел съм внимателно и сметнал данните на трансформатора ,написъл съм ги във втория пост, така че очаквах отговора да бъде за наличието или не на въздушна междина.
Въпроса го зададох по причина че в литературата относно , съм чел че основното предназначение на въздушната междина в обр. стабилизатори е да не се насити магнитопровода ,при този случай размагнитването при отворени ключове е очевидно,досега не съм реализирал обратен стабилизатор по такава схема ,а по схемата която съм дал и стотици работят перфектно.
гигант - с молба ,когато отговаряш в мои теми, отговаряй по същество ,приеми че не всички имат твойте познания и интелект, и въпреки това реализират устройства,които работят - спестявай заяжданията. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 12, 2013 0:20 Заглавие: Към Techmaniac |
|
|
Може да си чел, ама нищо не си разбрал!
Ще ти го кажа право куме в очи! Или си тъп, или си вдлъбнат! .
Поздрави на модераторите, отивам на баня! |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 12, 2013 1:07 Заглавие: |
|
|
Е-е-е-е-е изтрий си сам поста.
Човека пита, защото не знае. Вярно, че е коравоглав, но от обиди няма прогрес.
Айде...
аз мислех да ви събирам да бирим заедно...
та вие ше се утепате веднага
Аз смятам, че може да мине и без междина, зависи на колко висока честота го е пуснал и как е изпълнил трансформатора.
Замислете се и ще видите, че разсейването може и да му стига на 500khz и нарочно направен "лош" куплинг. Примерно не припокриващи се намотки. или просто така:
 _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|