|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 16:30 Заглавие: Питане за автотрансформатори |
|
|
| Здравейте пичове ! Някой знае ли дали вьобще сьществува "такова животно" като калкулатор за автотрансформатори Примерно : при еди кво си сечение на сьрцевината ,еди колко навивки на на волт с еди кво си сечение , еди колко си мощен ...................и.т.н. Благодаря Ви предварително . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 18:43 Заглавие: За автотрансформатор |
|
|
Смята се като обикновен трансформатор, само съобразяваш коя намотка се явява вторична и коя първична. Примерно смяташ повишаващ автотраф от 200 на 220V (напреженията - произволни, за по-лесни сметки), да кажем за 5А. 200V идват от захранването, а 20V трябва да ги добави трансформатора - значи "вторичната" ти е добавката от 20V, или трафа трябва да е за 20V*5A=100W. Първичната 0-200V е за 0.5А , тънка жичка излиза, вторичната е за 20V/5А - значи дебела.
Ако трафа е понижаващ, примерно от 200 на 40V, 10А се налага малка еквалибристика за по-леснo 40V*10A=400W, значи на 400W/200V=2A. Сега си представяш трансформатора наобратно (захранен на 40V да дига на 200) - значи 40V от захранването, от трафа - останалите 160V, значи вторичната е за 160V/2A трафа излиза да е 320W. 320W/40V = 8A за намотката на 40V.
Тука за опростяване сме приели, че КПД е 100%. Като смяташ - въвеждаш същите корекции като за обикновен траф. Успех! |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 08, 2013 20:26 Заглавие: |
|
|
Точно така е Гигант .Това ясно ,ама.......!? . Преди 2-3 месеца , си направих автоматичен регулатор на 220в с траф който ми нави един "трафаджия" преди много години . Трафа е сьс сечение 27-28кв.см/демек 450вата грубо/ . Изводи през 10волта от 150в. нагоре до 220в.Схема с 4011 и релета . Целта беше ,да захранвам 1 компресорче/1.5 квт/ на вилата ,щото изгоря от шибаните тоци . Хващал сьм напрежения там от 129 и 136в няколко пьти . Направо като в щатите . По мой груби сметки не би трябвало да имам проблеми до 1-1.2квт с тоя регулатор .Притесняваше ме много компресора с пусковия ток . Та с 2 думи -сега на тоя регулатор бачкат печка 2квт. +осветление500вт.+компресора когато е включил+някоя и друга машинка като мальк флекс или друго с което се забавлявам .Цялата тая работа по 10 часа понякога .Трафа пече , ама не повече от 70-80 градуса при входно напрежение 160-180волта/най-често/ , а на изхода на регулатора 215-225в. .Ееее ! не се врьзват нещата с никакви сметки-затова пуснах и темата .По груби сметки при консумирана мощност около 3квт. , типовата/грубо кьм 800вт./ надвишава с много тази на трафа .Става дума за 10 часа работа . Товарих го и с 3.5квт. за 2-3 часа , но реших да не предизвиквам сьдбата . Бах ти трафа ,бах ти чудото  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 1:40 Заглавие: |
|
|
Написал си: | Цитат: | | от 160-180волта ... на ... 215-225в | После си писал 3кВт консумирана на 220В (средно) да го кажем, излиза Х ампера. От тия 220V за товара, 170V (пак средно) ги доставя енергото по жичката, а останалите 50V - твоя трансформатор. Значи трансформатора осигурява 50*(3000/220), или около 680W. E, като вземеш впредвид, че едва ли консумираш 3кВт непрекъснато в продължение на 10 часа... Нещата си идват на мястото.
Има и още една причина, одеве не я споменах за да не се усложняват нещата. Предварително ти казвам, че няма да споря с теб, прав си каквото и да кажеш! Още повече преди време с човек от форума спорихме три дена по подобен въпрос, отказах се чак когато ме "убеди", че закона на Фарадей не е верен за дросели. Ама това е друга тема...
Та, по принцип ограничението за мощност на трафа идва не от сечението на сърцевината, а от невъзможността да се съберат достатъчно много намотки от достатъчно дебели жици в прозореца на малък по размер магнитопровод. Ако измислят високотемпературен свръхпроводник ще прекараш през твоя магнитопровод стотици киловати без никакъв проблем! Автотрансформатора се нуждае от по-малък брой намотки (очевидно защо) , оттам - те може да се направят от по-дебела жица в същия прозорец и оттам да грее по-малко (с други думи - да понесе по-голяма мощност при същия размер).
С други думи оня метод с изчислението на мощността на трафа по сечението му не е верен. Или по-скоро не е винаги верен. Той е полуемпирично, полунаучно изведен за най-масовия случай, при определени допускания и начални предположения. Пак ти казвам, ако не си съгласен - няма да споря с теб, прав си!
Навивките на волт обаче при дадено сечение и индукция - няма мърдане, точно като при обикновен траф. Все пак закона на Фарадей важи и за трансформатора, и за автотрансформатора, че и за дросела даже. Благодари му навивача, не е икономисвал от медта и трафа е станал по-мощен...
Иначе за напрежението те признах, водиш ме с 6V! Аз под 135V на вилата не съм мерил. Засега... |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 10:52 Заглавие: |
|
|
| Точно така е със сечението. То обаче като е по-голямо дава възможност пък да се намалят навивките на волт. Така, че има една оптимална форма магнитопровода, и размери при определена мощност. Тия формули за мрежови трафове наистина са за 50 Hz само. Никъде в тях няма честотата както при импулсните. |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 11:41 Заглавие: Евала на Гиганта !!! |
|
|
Гиганта , изобщо не искам да споря с теб бе човек , напротив : чета ти постовете с много голям интерес и доста често научавам нещо ново , или добре забравено старо . Свалям Ти шапка пич ! Просто сьм очарован от навивача на трафове , как успя от траф 450 вата да избаца такьв 700-800 вата . Евала и на него .Надали ще успея да му предам евалата , щото човека беше доста вьзрастен преди 10 години...........Дано да е жив и здрав ! Та .... темата я започнах ,щото скоро ще имам траф 1450вата и се чудя как да го навивам/вече сам/ ,та да повторя подвига на бай Стоян /така се казваше човека/. Мисьлта ми е за доста по-мощен регулатор на 220в. ,така , че да си реша тотално проблема сьс шибаните тоци . Не си падам и много по самоправките ,ама тая самоправка ми работи по-добре от купешката 5квт и затова се засилих с тоя як траф , да изсмуча максимума .....
П.С. Хахаа ! Гиганта ! забравих за още 1 консуматор -хидрофор 650вата който включва много често , щото няма кой да му смени клапана на смукателя...... Изобщо цялата инсталация в мазето сьм я вьрзал на тоя регулатор и той деяни бре  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 13:42 Заглавие: За трафа |
|
|
Ето ти съвет - сметни си навивките на волт както си знаеш, 50/сечението за мен е добре, по-ниска ще е индукцията и по-малко ще грее желязото. А като смяташ сечението на проводниците не смятай по тока на намотките, а по това колко е най-дебелата жица, дето ще можеш да я събереш в прозореца. Още по-добре, ако намериш правоъгълен, а не кръгъл проводник. Или слагай по два-три тънки в паралел вместо един дебел. И ще стане траф като слънце!
И още един съвет - тури по един кондензатор паралелно на моторите, да им оправиш косинуса колкото може. Ще ти се разтовари трафа откъм ток. |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 14:12 Заглавие: |
|
|
Кондерите сьм ги сложил 12микро на компресора и 5.6микро на хидрофора .Това за няколко жици в паралел / 2 брояX1.5 / и аз си го мислех , ама кат доди трафа и скивам прозореца кво е , що е . Правоьгьлен/шина/ проводник , не сьм виждал от 100 години насам да ге . Интересното при гореописания траф е , че цялата намотка е изпьлнена с 1.2мм с изолацията . И според мене няма смисьл това , ама трафа бачка суперски .........А сега деееее ? Всьщност това ми бяха основните вьпроси , ама чак сега стигнахме до тях . Проблеми ще има и с матерялите........проводниците се продават на макари Ще излезе златен тоя траф май . Да не говорим , че за последно траф сьм навивал преди 15 годин и имам много лоши спомени от това начинание  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 16:12 Заглавие: За жиците |
|
|
Такава жица е имал, с такава е мотал... То и ти така ще направиш, кво, да не би да купиш няколко вида? Или мотаи до 150V с един проводник, нагоре с по два-три в паралел и пей сърце.
А че ще е златен - златен ще е, за екстрите се плаща. Аз съм замислил да направя друго. Първо, напролет мисля да закопам една цинкова боклучийска кофа до помийната яма, та да подпомогна малко нулата, надявам се да изкарам десетина волта повече. Дано само рекордомана да издържи, че то и токовете на комшиите ще шурнат по него, да не светне в червено. После ще разделям къщата на кръгове, за бойлери и печки - каквото идва, такова. Ще греят по-бавно, ама... А за другото - като тебе, само че в по-малък мащаб. Мързи ме да мотам, имам един як трансформатор, с четири намотки по 9 волта, много дебели. При мен напрежението обикновено e около 190V, рядко пада под 180V, ако го добутам до 210 - бива. И аз бера ядове с една помпа, вибрационна, на 200V пикае като малко дете, а към 190 съвсем спира. Мъка... |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 09, 2013 16:37 Заглавие: Re: За жиците |
|
|
| gigant написа: | | Или мотаи до 150V с един проводник, нагоре с по два-три в паралел и пей сърце.. |
Да ти кажа чесно , имах "пьклена мисьл" да отмотавам до 150в. и да сваля 10% от намотките на волт , а тея нагоре да ги мотам с яка жица . Май по-метьр ще мина така . Дано ми хареса пьрвичната жица на диаметьр ..... По непроверени данни е 1.5мм с изолацията |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|