| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 14:35 Заглавие: Индуциране на високо напрежение в управляваща верига |
|
|
Здравейте! Имам следния проблем - имам управляваща платка, която свързвам към силовата част на у-вото. Управляващите вериги са оптоизолирани. Когато не е пуснато високото напрежение (3фазно на 380), всичко е ОК, но когато го включа в управляващите кабели започват да се индуцират напрежения, които ми рестартират контролера. Ако трябва да съм по-конкретен, индуцира се напрежение в GRD и го повдига. Управляващите кабели минават близо да силовите(в един кабелен канал). Няма как да избегна това. Използвам UDP кабели(усукани двойки) уж за по-висока шумоустойчивост. Някакви идеи как да избегна това или поне да повиша шумоустойчивостта на схемата? Кабелите са дълги 30-40см.
Поздрави!
Идва ми на ум да не подавам GRD, а някакво стабилизирано напрежение(към 1В примено). Като го прекарам през някакъв операционен и го подам отново ще имам управляваща верига, но няма да има GRD при силовите.
Някой има ли опит с подобни неща? Дали ще помогне?!
Като се присетиш да дописваш още нещо има бутон EDIT  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 17:22 Заглавие: |
|
|
Къде ти е оптронната изолация? - на твойта платка или на отдалечената?
Ако са на твойта защо подаваш GND (предпполагам =GRD).
Ако може да покажеш фрагмента от схемата как са ти реализирани оптоизолациите на изходите, ще е по-лесно да коментираме.
В крайна сметка това, от което трябва да избягаш, е нито една жица от усуканата двойка да не е твойта маса (GND), а примерно да е разделена през кондензатор. Най-чисто ще е ако успееш да затвориш тока само през усуканата двойка. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 18:29 Заглавие: |
|
|
| Пробва ли с екраниран кабел за управленията? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 18:34 Заглавие: |
|
|
| Оптрона е на отделна платка. Ето схема! Сега мислех да взема да сложа резисторите на оптроните при главната платка, но се чудя дали пак няма да пробива по линията. |
|
|
 |
ivanovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 19:15 Заглавие: |
|
|
Ground Resolved Distance- GRD , ама оптроните нали са в един чип? Защо ти е това, че не се сещам?
Провери ли смущението да не ти влиза по захранване? _________________ Ако нещо не не става с акъл,опитай с мощност
Ако и мощността (чука) не помогне-потърси по знаещи! |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 19:28 Заглавие: |
|
|
| Заземлението на двете устройства извършено ли е? Какво е състоянието на земното ? Доколкото разбирам става въпрос за промишлени устройства, а там задължително трябва да се следи това. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 20:57 Заглавие: |
|
|
| Не е през захранването - проверих! Има заземление, но по платките няма гард. Мисля, че проблемът е в кабелите. Те са в най-близък досег със силовите кабели. Ще пробвам да им направя някакъв екран. Мислех за екраниращи канали, но няма място за тях. Утре ще пробвам да изместя резисторите да са на основната платка и да не се подава GRD по линиите - само управляващи. Дано има някакъв ефект... |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 21:05 Заглавие: |
|
|
С цената на повечко хардуер можеш да разделиш и на платката с процесора, но се усложнява и оскъпява.
Пробвай ако можеш да разделиш съпротивлението, което е при оптрона на две съпротивления, които да ги монтираш на платката на процесора - по едно на всеки от двата проводника, а от изводите на клемата - ценери към маса. И масата трябва да ти е здрава. Тогава обаче има опасност от затихване на сигнала към оптрона при силно смущение.
Ако сигналът, който подаваш е периодичен и с достатъчно висока честота, можеш да разделиш откъм процесора и с феритно трансформаторче...
/ Не съм имал сериозен опит в много шумна среда засега и не предетендирам за точност. /
П.С. Аз докато ти напиша какво си мисля и ти общо взето същото си писал  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 16, 2013 22:10 Заглавие: За смущенията |
|
|
Вземи та оправи малко схемотехниката, а не кабелите.
1. Сложи диод наобратно паралелно на светодиода на оптрона. Както е сега - помисли какво се случва при отрицателнино индуцирано напрежение. Най добре е да сложиш и едно съпротивление в паралел, аз слагам от 2.2ком за малки скорости, за по-високи - друга схема, та да се добута до импеднса на линията. Тогава вече и драйвера става по-друг.
2. Премести резистора да е на основната платка и да е в изхода на процесора, а не в жицата към земята. Паралелно на жицата не е лошо да сложиш ценер на 5.1V на основната платка.
3. Сложи някакъв буфер между порта и жицата - най-малкото ако стане голямо бум някъде по силовата част да гори той, а не процесора. По евтин е все пак. Освен това изхода на буфера е по-як от изхода на процесора и по-добре се справя с дългата линия и смущенията.
Ако направиш това мисля, че ще ти се реши проблема. Хубаво е все пак да сложиш екраниран кабел. И го заземи само откъм страната на процесора. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2013 9:02 Заглавие: |
|
|
Пробвай да буферираш изхода на процесора с транзистор, имам нещо предвид . Усуканата двойка няма никакъв смисъл в случая. Най-добре би било, особенно ако разтоянието е голямо 50-100м или повече да се раздели галванично от двете страни. Процесора да управлява оптрон на проц. платка, а линията към управляваната платка и оптрона на самата нея да се захранва от нейното захр. напрежение. Може всъщност оптронът на управляваната платка да се окаже излишен.
ПП Понеже получих "гневно" ЛС (не от автора на темата), че не можело оптрона да се захрани от напрежението на управляваната платка, защото то било 380V. Става въпрос да се вземе напрежение 5V, 10V или каквото там има по силовата платка освен 380V. Друг е въпроса ако силовата "платка" е просто симистор управляван от MOC3082 ....
ПП2 Освен това кабелния канал, в който вървят жиците от едната платка до другата, за който си мислех че е поне 200-300м, бил 40см. , извинявам се не съм дочел явно .... |
|
|
 |
|