|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Funtast Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2013 20:43 Заглавие: Търсене: Бас Филтър |
|
|
Добър ден съмишленици, занимавам се с електроника, от 8 годишен започнах да сглобявам радиоелектронен конструктор, предвиден за 12години+ наследил съм интереса си от башта ми.. Сега съм на 15 и искам да си направя усилвател които да има всичко в едно тоест имам стерео усилвател 2х18вата към него съм сглобил хиляди китове от вида: стерео микрофонен предусилвател, предусилвател, тонкоректор(еквалайзер), светодиоден индикатор и дори съм разглобил диск мен и USB+SDcard четец за да натъпкам в 1 кутия всичко възможно... Сега търся схема на филтър за честотите и започвам мнооого да се колебая четох много по форуми и сайтове видях много видове филтри... Чудя се да е пред или след усилвятеля пасивен или активен(бих се радвал да ми обясните разликата м/у двата вида) най лесния вариант е пасивен(бобина с определена индуктивност), но искам да постигна качествен звук, всъщност трябва да уточня че филтъра е за бас. Друг въпрос е когато филтрирам бас-а(20-120херца) за бас усилвателят, трябва ли да го премахна от нискочестотния(20-20килохерца) усилвател и трябва ли да взема по специална тонколона за бас-а, Чудя се дали да не сложа филтъра след нискочестотния усилвател, за да не сглобявам 2ри специално за бас...
ето го усилвателят: http://prikachi.com/images.php?images/509/5770509t.jpg пред него трябва да е филтърът
пред филтърът трябва да е предусилвателят: http://prikachi.com/images.php?images/512/5770512C.jpg всъщнист се чудя как да свърйа веригата:филтър,предусилвател,усилвател или предусилвател,филтър,усилвател
Oще няколко запитвания бих искал да добавя:
първо: крайно стъпало, усилвателя ли се явява?
второ: мисля да са 2 усилвателя 1 само за бас и 2ри само за 120херца+ 2рия вариант е 1 усилвател и след него 2 филтъра 1 за басова тонколона 2рия за стерео тонколони и излиза въпроса трябва ли - трябва ли да филтрирам сигнала за 2рия усилвател тоест да премахна бас сигнала(20-120херца) от усилвателя които не е за бас?
Също се питам кое е по-доброто решение с 2та усилвателя си мисля аз защото филтрите, които са предназначени за слагане след усилвателя трябва да са с ниско съпротивление и въпреки това си мисля че ще губя мощност, а и филтра предполагам че ще е по голям и по тежък.
Сега на въпроса за филтъра каква е разликата между пасивния и активния филтър и ако можете да ми покажете надеждни филтри ще сам ви мноооого ама мноооооооооого благодарен и ако съм с 2 усилвателя 1ния ще има само флтър а 2рия ще е както ми обясни andreygg за което съм му благодарен
А какво ми препоръчвате пасивен или активен филтър? Бас-а няма да е по мощен от 20W
Аз си обяснявам разликата м/у пасивен и активен филтър по следния начин при пасивния филтър сигнал с честота 20Hz ще се чува по-силно от този с честота с 120Hz, а относно активните филтри които гледах, всички бяха с интегрални схеми и си мисля че при тях такива изкривявания няма?
ето и тонкоректора(еквалайзер)-> http://prikachi.com/images.php?images/494/5772494x.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|