|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
krasi__ Гост
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 22:34 Заглавие: Impulsno-problem |
|
|
Имам един QUAD405 от МК,едно тда7294,а ми трябват за кола.Та реших да си направя и импулсното захранване от МК с две платки(една за "+" и една за "-").Всичко съм правил точно по статията от МК с изключение, че използвах проводник 0.63mm,а не 0.64mm, но не мисля, че е проблем.И дветe платки тръгнаха от първия път.На празен ход консумира 0,01А на 12V.Изходното напрежение ми е +/-44,5V, но когато вързах тда7294 при едното рамо(за"-") се чува как "дрънчи" в тон с музиката,но не мога да разбера дали е трансформатора или дросела, но май се чува по-силно от дросела.Проблема не е в звука,а в пада на напрежение в това рамо(без подаден входен сигнал на ТДА-то напрежението пада от -44,5 на -43V,a когато увелича малко и под -40V, догато при платката за "+" напрежението не мърда както съм го настроил(+44,5V), дори при усилване на ТДА-то и трансформатора не издава никакъв звук.И за двете платки импулсния трансформатор е навит с едни и същи ферити и по абсолютно еднакъв начин.3-те пръстена съм изолирал един от друг с тънка хартия при тази за +45V, обаче на втората платка за -45V сложих и една изолационна лента от едната страна на която има като фолио.
Дали това не e проблем за пада на напрежение в това рамо?
Съмнява ме и това, че не можах да намеря съшия дросел,а навих друг за платката с -45V, който вместо 20/14/7mm(както e по МК и при платката за +45V) e 20/13/3mm.
Дали проблема не е и в него?
Има ли значение в коя посока се навива трансформатора штото вторичната намотка съм я навил на обратно спрямо тази на другата платка?
Моля пишете штото моите знания свършиха до тука! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lachko973 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2005 23:17 Заглавие: |
|
|
Опитай следното:
На платката за " - " напрежението
долния край на R10 да не отива на крачета 8,11 и 12 , а да отива на крачета 13,14 и 16.
Целта е това напрежение -40 и колкото там бяха волта да се сравняват с нещо, което не се мени, а именно Vref на TL-ката.
*Евентуално може да ти се наложи да попромениш R9,R10,P1 aко не можеш да регулираш нужното ти изходно напрежение.
P.S. Ееееееех колко мъки можеха да се спестят ако ОВ беше с някакъв оптрон и TL431 _________________ -----------------------------
Theory without practice is lame,
practice without theory is blind... |
|
|
 |
valioman Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 8:47 Заглавие: |
|
|
priqtel w foruma za impulsnite trafowe tazi tema e tolkoz dywkana 4e moje i da ti dotegne )) |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 9:22 Заглавие: |
|
|
не слагай изолация между пръстените. даже ако можеш ги залепи плътно един към друг с каноколит или нещо друго. Това е пуш-пул захранване и тези изолации не само че не са необходими, ами влошават качеството на трансформатора.
сложи изолация между пъстените и намотките, щото понякога се поврежда изолацията от острите ръбове.
иначе за другото lachko973 сигурно е прав (аз не съм правил тази схема, ама те повечето импулсни за кола за доста сходни). _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
krasi__ Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 11:10 Заглавие: |
|
|
У нас нямам интернет и сега като се прибера ще го пробвам обезателно.
Абе въобще трябваше ли да променям положението на 3-те джъмпера?
Не можеше ли да ги оставя както са на платката за "+" и само да обърна диодите и кондензатора?
Да се наранят проводниците е почти невъзможно понеже предварително съм заоблил феритите с финна шкурка.
Става ли да взема епоксидна смола с втвърдител и с нея да залепя феритите към платката за да ги спася от евентуалните вибраций.
Защо в "МК" пише, че трябва да се изолират един от друг опръстените? |
|
|
 |
krasi__ Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 11:17 Заглавие: |
|
|
А пък и абсолютно цялата тема за импулсните захранвания съм я изчел от А до Я.
Ако някой има и други идеи нека да пише |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 11:38 Заглавие: |
|
|
а може би пише "Пръстените трябва да се изолират..."
Под това аз разбирам преди да се правят намотките, пръстените да се омотаят с изолация.
По принцип при този тип трансформатори целта е да се намали така наречената "leakage inductance". Това става чрез плътно навиване на намотрките, тънка, но ефективна изолация и т.н.
Всяка празнина между намотките или между пръстените води до увеличение на този параметър.
Разбира се идеален трансформатор не може да се направи, и изготвянето му винаги е резултат от компромиси. В случая аз не виждам никакъв смисъл от изолация между пръстените.
В МК не пише ли защо се слага (ако изобщо това пише, щото мисля че има накаква грешка).
Изчел съм доста книжки по въпроса (около 2000 страници общо) на водещи инженери и учени, занимаващи се с това, но нищо такова не съм видял.
общо вчето най-важните правила са следните:
- равномерно разпредени намотки по цялата дължина
- минимално слоеве
- възможно най-тънка излоация
- ако се налага голямо сечение на проводника, да се използва съставен просодник от няколко по-тънки (например вместо проводник с диаметър 1мм, 4 проводника с диаметър 0,5мм)
- ако се налага да се навива намотка от няколко слоя, да се навие само единия слой, след това да се навият другите еднослойни намотки, е най-накрая да се навие и другия слой.
- минимални въздушни(изолационни) пространства между намотките, като се използват тахники на навиване и изолация, които минимизират паразитните капацитети между намотките
- минимални въздушни(изолационни) пространства между феритните сърцевини
и още доста неща, но ако се стремиш да се придържаш към тези, могат да се постигнат достатъчно добри резултати. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
krasi__ Гост
|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 14:56 Заглавие: |
|
|
Свързах долния край на R10 с крачета 13,14 и 16 на TL494 обаче импулсното въобще не зацепва-никаква консумация на входа,никакво напрежение на изхода,нито дрънчи,нито НИЩО!!!
Върнах всичко както преди и тръгна, но естествено проблема си е същия(падът на напр.)
Забравих да кажа нещо - когато запоявах всичко по платката не съм забелязал как съм споил крачета 1 и 2 на TL494 в едно при положение,че джъмперите са настроени за отрицателно напрежение.Тогава напрежението на изхода беше -60V и не можеше да се регулира от P1,след което открих грешката и после вече изкочи текущия проблем!
Дали нещо не съм прецакал TL-ката??? |
|
|
 |
sparky Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 16:04 Заглавие: |
|
|
не си прецакал TLката. Ако можеш ми прати схемата на [email protected]. Иначе не мога да ти помогна, щото я нямам. Някъде я бях гледал, ама кой-знае къде съм я затрил.[/url] _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
|
 |
Vladi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2005 20:19 Заглавие: |
|
|
| krasi__ написа: | .....Абе въобще трябваше ли да променям положението на 3-те джъмпера?
Не можеше ли да ги оставя както са на платката за "+" и само да обърна диодите и кондензатора?.....
|
За платката, погледни в attachment, би трябвало да ти помогне, как да нагласиш джъмперите Прекъснатата линия при Jp ти показва за -40V, към кои точки трябва да дава верига самия той. А непрекъснатата ти е за +40V _________________ BE ON EDGE |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|