| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
adrian87 Активен потребител

Регистриран на: 18 Мар 2011 Мнения: 70 Местожителство: България/Перник
|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 11:58 Заглавие: Много странен проблем с трансформатор |
|
|
Здравейте!
Става въпрос за трансформатор СТ-310 от стар телевизор. Трафа е с вит магнитопровод.
Данните за трансформатора ги има тук http://vprl.ru/index/transformatory_st_310/0-85
Реших да ползвам този траф (след пренавиване на вторичната) за зарядно за оловни акумулатори.
След като разбрах кой са изводите на първичната го пуснах и с учудване тока на празен ход бе около 3 ампера
Помислих си че има късо в навивките на някоя от вторичните.
И без това трябваше да ги развия и да навия нова вторична според нуждите.След като размотах всички вторични остана само първична пуснах го и с учудване установявам че тока пак е около 3 ампера.
Следваща ми мисъл е че има късо в някоя от първичните на двете макари , но уви. За пробата навих 50 навивки на празна макара. Навивковото напрежение трябва да е около 0.4V/навивка.Тези 50 навивки са за 20 волта.
Включих трансформатора през латер и започнах да вдигам напрежението от 0 до 20 волта плавно.
Тока на празен ход още при 5 волта бе около 0.5 ампера , а при 20 волта малко над 3 ампера
Та стигам до извода че нещо не му е наред на магнитопровода , но какво може на му има
ПП.Пренавивал съм няколко такива трафа , както и много други и всичко си е било наред , това ми се случва за пръв път и нямам никаква представа какво може да стане с магнитопровода , че да доведе до такъв резултат.
На някой ако му се е случвало такова нещо , или има представа от какво може да се получи това да споделя. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 12:08 Заглавие: |
|
|
| Тези трансформатори са "недонавити", т.е. с по-малко от необхоодимите навивки и сърцевината се насища. Затова е нормално да виждаш 3A на празен ход. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 12:30 Заглавие: |
|
|
| Да разбирам че този магнитопровод е не използваем , или ? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 13:13 Заглавие: |
|
|
Нещо не ти е наред измервателното средство. На 3А трябва отдавна да се е запалил и подпушил. Същото би станало ако е с превключвател на 127V и е обърнат на това напрежение.
Включи първичната през лампа. Ако действително е такъв тока лампата ще свети. Измери напрежението върху нея. След това за по-точно може и върху нискоомен резистор 1 - 10 ома и да го сметнеш по Ом. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 13:26 Заглавие: |
|
|
Измерванията са ми правилни!
Като поработи няколко минути започва да загрява доста.
Още с пускането започва да бръмчи трансформатора.
Започнаха и измервания при понижено напрежение с латер както съм описал по-горе!
Тока който измервам със сигурност е верен , меря го и с мултицет и с дитце клещи.
Това с лампата беше още в първите опити и лампата светеше "като слънце" |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 14:08 Заглавие: |
|
|
Сфазирай първичните,този ефект се получава при неправилно свързване на двете половини на намотката. На схемата ненапразно са отбелязани наало и край на всяка половина. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 14:27 Заглавие: |
|
|
Спазени са начелата и крайщата на намотките!
Както казах по-горе , пробвах да махна неговите две макари и сложих нова на която навих за експеримент 50 навивки и с латера почнах да увеличавам напрежението от нула до 20 волта и още при 5 волта тока на празен ход е не допустимо голям(0.5А).
От което стигам до извода че проблема е от магнитопровода! |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 14:37 Заглавие: |
|
|
| Според мен не си вързал захранването където трябва, в нормален режим на работа бръмченето не е силно и не загрява, някъде бъркаш при свързването, може би си вързал само едната намотка, без да направиш мост между двете които са ти първичните, ако не се лъжа това е трансформатор от тел. електрон... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 14:52 Заглавие: |
|
|
Аз ли не се изразявам правилно!?
Такива трансформатори съм пренавил няколко и не съм имал никакви проблеми.
В предните постове съм описал какви проби съм направил и какво се получава.
Не мога да разбера какво му има на магнитопровода на този "екземпляр" |
|
|
 |
erolchy Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2013 14:58 Заглавие: |
|
|
| Магнитопровода си му е най обикновен от силициева ламарина, дай снимки поне да видим какво мериш, как си го вързал и прочие... |
|
|
 |
|