Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Брой завъртания?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tehribo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 11:54    Заглавие: Брой завъртания? Отговорете с цитат

Здравейте,

Смятам да направя машинка за навиване на бобини. За целта ще ми трябва брояч. Най-лесният вариант е да я направя с механичен брояч, но реших да проуча и ел. вариант.

Този брояч (и други подобни), които намирам из нета, изглежда много подходящ за целта.

http://www.alibaba.com/product-free/100197446/Digital_Up_Down_Counter.html

Въпросът ми е има ли някакъв "лесен" начин за свързване на енкодер директно към брояча?
Нещо подобно на това?
http://img5.imageshack.us/img5/1460/capturehae.png
И ако това е вярно, какви параметри на енкодера/брояча трябва да съвпадат, за да могат да работят по такава схема.

Ако няма "лесен начин", какви други варианти имам?

Благодаря предварително за помощта и се извинявам за лаишки зададения въпрос!

п.с. Задължително за машинката е да може да брои и на обратно, затова се спрях на енкодер.

Друго, което намирам е този чип

http://www.princeton.edu/~mae224/datasheets/LS7083.PDF

http://img7.imageshack.us/img7/2241/capture2aq.png
Но това май ще брои по няколко пъти брояча за едно завъртане

Exclamation Arrow Като се присетиш за още нещо има бутон ЕDIT Exclamation

Последната промяна е направена от tehribo на Нед Фев 03, 2013 0:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 12:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Калкулатор с ридампула, свързана към бутона = или + (зависи от модела).
Магнит на оста, който да задейства ридампулата.

После набираш 0+1 и готово.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tehribo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 13:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Знам, че ще работи варианта с калкулатора, но не е много практически да караш "майсторите" да въвеждат всеки път това "сложно уравнение"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 13:34    Заглавие: Отговорете с цитат

[url=https://doc-00-14-docsviewer.googleusercontent.com/viewer/securedownload/dsn1aovipa7l846lsfcf94nedj8q2p4u/lpvriq0qksh4olmbghl1fqrrbe1t3pnf/1359717300000/ZXhwbG9yZXI=/AGZ5hq8BgbJY1gwaOYx83cPOdNw6/MEI1S2RQZWZKU2hWYk5UaGlOalEzTVdRdE9EazROaTAwTW1KbUxUZzROREF0WXpWalpqVXpOalJrWlRsbA==?docid=11540b0d7b33f8671a0855bb7d6e1c5b|5c0b56004077f71f91df5206f7f255a8&chan=EQAAAIWkDr1cHHFFnoqP3G0bh33DbCtoeBI/PDSC8/cwcBQz&sec=AHSqidYtQD_BAVMaWNI1QwOHXIssdTuikbVSbeRaKm93JeiAs1qVLptk5UI0oe4rHBU3784IM2kl&a=gp&filename=Timer_Cunter_Temperature_manual.pdf&nonce=tndb736vc360i&user=AGZ5hq8BgbJY1gwaOYx83cPOdNw6&hash=rvubk18lkebuv0dfij0h6jsikfsuravu]Брояч[/url]
Доста подробно е описан , ако набараш и софта можеш и сам да си го направиш , иначе е 25$ в Ebay . Проблема ти е , че за броене нагоре - надолу са отделни входове , ако искаш с енкодер , трябва и входа на брояча да е за такова чудо , но не вярвам и този който си дал да е такъв , поискай описание от продавача , отделно , че се съмнявам от Алибаба дали ще ти го пратят !
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 13:53    Заглавие: За брояча Отговорете с цитат

Цитат:
Задължително за машинката е да може да брои и на обратно

Значи номера с калкулатора не върви.
Повечето броячи имат пулс и посока, или пулс+/пулс-. Ако брояча не е предвиден за вход от енкодер - има начин да напаснеш енкодера към брояча, с един GAL става. Или с чипето, дето си си харесал. Дали е лесно или трудно - според човека.
За навиваща машина енкодер не ти трябва - видял ли си колко струва? Два разцепени оптрона и един полудиск на оста са ти достатъчни.
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Фев 01, 2013 16:34    Заглавие: Отговорете с цитат

tehribo прави се само онова което го няма по магазините.Ако държиш все пак да е електронен дори и от магазина да го вземеш ще ти трябва и нещо което трябва да обира механичните трептения.Аз бих се спрял на механичния -има и такива механични че напред или назад да броят могат и да се нулират.
Върнете се в началото
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Съб Фев 02, 2013 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

ststefanov написа:
....

Точно това си бях направил преди години и ми вършеше чудесна работа.Ако се наложи да връщаш просто си водиш едни сметки дето и в 1-ви клас ги учат.Само трябва да си намериш от ония старите калкулатори със светещите цифри(led или глим) които не се самоизключват.Може и др.да има де.
ikarlo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Фев 02, 2013 9:25    Заглавие: Отговорете с цитат

А механичен брояч от касетофон (или магнетофон) не може ли да се приспособи? Брои и напред и назад и се нулира.
Върнете се в началото
ЦЕЦО-СЗ
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Съб Фев 02, 2013 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ползувам повече от 30 г някакъв механичен от някакъв тъкачен или предачен стан - не знам точно. Бяха ми донесли няколко навремето от една фабрика. Всички работеха много добре, но за съжаление ги раздадох отдавна. Може да се нулира, има и друг брояч към него на който задаваш бройкиге и като ги достигне - включва един контакт. Чешко производство е - няма остаряване. Не знам сега има ли такива предприятия откъдето да се потърси. Давам ви го като идея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 02, 2013 23:04    Заглавие: Отговорете с цитат

За 5 лева , не си струва труда да го правиш - http://www.electroninvest.eu/index.php?p=product&id=270489&parent=231
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети